zaterdag 26 oktober 2024

Kalkoenpasteitjes met chorizo en olijven: klassieke kerstpasteitjes met een Spaanse twist!


Eet jij ook zo graag pasteitjes tijdens de kerstdagen

Wij zijn groot fan van onze kerstpasteitjes met romige kippenragout op smaak gemaakt met madera! Die staan bijna elk jaar op het menu voor een lunch op of rond de kerst! 

Maar dit jaar gaan we het anders aanpakken! We gaan onze traditionele pasteitjes vullen met een andere vulling. Daarvoor gaan we op de Spaanse toer

Met een ragout op smaak gemaakt met een flinke scheut witte wijn, lekker veel pittige pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder), oregano en room. De kip vervangen we door feestelijke kalkoenfilet en we voegen ook nog wat blokjes Spaanse chorizo en plakjes olijf toe.  

Zoals je op de foto hieronder kunt zien, hebben we stiekem alvast voorgeproefd. Het was fantastisch! 

Ga snel naar het recept en verras je familie en vrienden dit jaar met kerstpasteitjes met een Spaanse twist!


Ik wens je verrukkelijke feestdagen!


Recept: zo maak je zelf kalkoenpasteitjes met chorizo en olijven, klassieke kerstpasteitjes met een Spaanse twist!


Kalkoenpasteitjes met chorizo en olijven: klassieke kerstpasteitjes met een Spaanse twist!


Ingrediënten voor 8 pasteitjes:

  • 125 gram Spaanse chorizo aan één stuk
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram kalkoenfilet 
  • 2 eetlepels plantaardig bak- en braadproduct
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 flinke uien
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 2 theelepels mild paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 liter water
  • 200 gram (diepvries)erwtjes
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 2,5 dl droge witte wijn
  • 2,5 dl slagroom, ongeklopt en ongezoet
  • 6 eetlepels bloem
  • 75 gram olijven (ik gebruik hiervoor meestal groene olijven gevuld met piment)
  • ±3 theelepels poedersuiker
  • een flinke bos platte peterselie
  • 8 pasteibakjes

Bereiding:

  1. Snijd de chorizo in heel kleine blokjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een flinke stoofpan of hapjespan en bak hierin de chorizoblokjes kort aan. Schep de blokjes uit de pan en verwijder ook bijna al het uitgebakken vet; laat nog 1 eetlepel vet in de pan achter.
  2. Snijd de kalkoenfilet in kleine blokjes (zie foto). Voeg aan het chorizovet in de pan nog 1 eetlepel olijfolie en 2 eetlepels plantaardig bak- en braadproduct toe. Bak hierin de kalkoenblokjes lekker krokant en goudbruin. Schep ze af en toe om. Omdat je kalkoenstukjes zo klein zijn, zijn ze na het aanbraden ook meteen gaar. Bestrooi je kalkoen met een klein beetje zout en wat versgemalen zwarte peper. Schep de kalkoenblokjes met een schuimspaan uit de pan en laat daarbij het vet achter.
  3. Snipper de uien. Fruit de uien zachtjes in het vet in de pan totdat ze glazig zien. Dat duurt een kleine 10 minuten. 
  4. Roer de kruiden en de specerijen vanaf de knoflook tot en met de oregano door de gefruite uien en bak ze op laag vuur een minuut mee. 
  5. Breng ondertussen in een andere pan 1/2 liter water aan de kook. Voeg een mespuntje zout en de erwtjes toe. Kook de erwtjes in 2 minuten beetgaar. Schep de erwtjes uit het kookvocht; houd ze apart.
  6. Voeg het halve bouillonblokje, de wijn en de room toe aan het resterende kookwater. Verwarm het geheel nog even.
  7. Voeg de twee soorten vlees toe aan de gefruite uien. Roer de bloem door het vleesmengsel.
  8. Voeg vervolgens het warme vocht toe aan het vlees. Verwarm het geheel en roer goed. De saus gaat dan mooi binden. Voeg eventueel nog wat extra water toe als je de saus nog wat te dik vindt. 
  9. Halveer de olijven.
  10. Voeg de olijven en de gare erwtjes toe aan je ragout. Maak hem op smaak met de poedersuiker. Proef en voeg eventueel nog wat suiker, zout of specerijen toe aan je kalkoenragout. 
  11. Verwarm de pasteitjes in de oven volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  12. Hak de peterselie fijn. Roer de peterselie vlak voor het serveren door de ragout. Houd een klein beetje achter voor de garnering.
  13. Zet op elk bord 1 (lunch) of 2 (avondmaaltijd) pasteitjes. Vul de pasteitjes met de ragout. Schep er ook een genereuze portie naast. Garneer de gerechten met de resterende peterselie. Zet een eventueel restje kalkoenragout in een schaal op tafel, zodat iedereen naar wens nog meer kan nemen.

Tips:

  1. De dag voor je (kerst)lunch kun je je Spaanse ragout al maken. Laat hem afkoelen en bewaar hem afgedekt in de koelkast. Warm hem op in een pan onder toevoeging van een klein beetje water. Even roeren en klaar! Ondertussen kunnen de pasteibakjes de oven in. 
  2. Wil je nog een paar ideeën voor feestelijke kerstlunches? Dat kan! Klik op onderstaande rode linkjes:

Recept: zo maak je zelf kerstpasteitjes met romige kippenragout met madera!

Recept: zo maak je zelf feestelijke flensjes met kalkoen in een romige wittewijnsaus!

Recept: zo maak je zelf kerstboompizzaatjes met pittig gekruid gehakt!

Recept: iedereen lust wel een stukje van deze hartige kerstkrans met gehakt!

Recept: deze zelfgebakken paté smaakt fantastisch! Ideaal voor je kerstlunch!

Recept: toastjes met kruidige zelfgemaakte rillettes de canard!

Recept: een luxe Franse vleespastei met kip en ham voor je kerstlunch!

Recept: echt de allerlekkerste zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes!


donderdag 3 oktober 2024

Pizza-quesadillas met ham en rode paprika: een verrukkelijk, makkelijk én snel recept!


Hou je van pizza?

En hou je van quesadillas?

Mooi!

Dan heb je geen enkel excuus om niet meteen aan de slag te gaan met mijn recept van vandaag! 😉

Want vandaag maakte ik een combi van beide: pizza-quesadillas, quesadillas met een onvervalst Italiaans tintje. 

Binnenin het krokante laagje van de gebakken tortillawraps verstopte ik een smeuïg en cheesy hart van pizza-ingrediënten: mozzarella, tomatensaus, ham en rode paprika. 


Je kunt je vast wel voorstellen hoe lekker dat was! 

Ga meteen naar het recept of lees onder de foto eerst nog een paar extra kooktips! 


Recept: zo maak me snel en makkelijk pizza-quesadillas met ham en rode paprika


Welke basisingrediënten heb je nodig voor pizza-quesadillas?


Een pizza-quesadilla. Ik verklapte het al: dat is een 'gewone' quesadilla, maar dan gevuld met alles wat een pizza zo lekker maakt! 

Pizza-quesadillas zijn makkelijker - en veel sneller! - te maken dan pizza's. Want je hoeft er geen speciaal deeg voor te kneden én je bakt ze binnen een paar minuten. In een koekenpan. Je hebt er geen oven voor nodig!

Je maakt pizza-quesadillas heel eenvoudig van tortillawraps! Gewoon die kant-en-klare. Uit de supermarkt. Makkelijker kan ik het niet maken, toch?!

Een ander heel belangrijk ingrediënt is een goede pizzasaus. Die maak je liefst wel zelf. Met het recept hieronder is dat een fluitje van een cent, geloof me. Hij is binnen 12 minuten klaar!   

Hoe je dat doet? Ik zal het even kort samenvatten: 

  • je pureert een blik tomatenblokjes
  • je brengt de saus aan de kook
  • je laat de saus een kleine 10 minuten pruttelen om hem te laten indikken
  • je voegt er een paar eenvoudige Italiaanse smaakmakers aan toe

Tip: quesadilla-pizzasaus mag wat dikker zijn dan 'gewone' pizzasaus. Je wilt immers niet dat je saus van je tortillawraps af loopt. 

En dan is er natuurlijk nog de queso, de kaas. Zonder queso geen quesadillas! 

Om het Italiaans te maken, gebruik je voor je pizza-quesadillas mozzarella. Geen verse buffelmozzarella - die bevat te veel vocht.  Maar een minder zachte soort mozzarella; degene die in de supermarkt meestal wordt verkocht onder de naam geraspte pizzakaas.

Bepaal zelf hoeveel kaas je in je quesadillas stopt. Als ik naar mezelf kijk, ben ik de ene dag meer in de kaas-mood dan de andere. 


Recept: zelf pizzasaus maken is niet moeilijk!


Welk beleg gaat er op pizza-quesadillas?


Dat vind ik een moeilijke. Soms kan ik gewoon geen keus maken. 

Maar goed, voor het recept hieronder ging ik uit van achterham. Want die is zo heerlijk hartig! 

En ook nog voor een handje rodepaprikareepjes. Ik kocht van die glimmende, grote blokpaprika's met mooi dik vruchtvlees. De reepjes paprika blijven - juist vanwege dat dikke vruchtvlees - nog een beetje crunchy na het bakken van de quesadillas. En de smaak is lekker zoet; hij versterkt zelfs het zoetje van de tomatensaus. Tip: kom niet in de verleiding om puntpaprika's te kopen; reepjes puntpaprika worden sneller gaar en dan mis je die crunch...

En verder: lekker veel versgemalen zwarte peper! Dat geeft je pizza-quesadillas een aantrekkelijke kick. Eten er kleine kinderen mee? Die zijn vaak dol op deze quesadillas, maar maak voor hen een portie zonder al te veel peper. 

Volgende week of volgende maand - ik maak deze quesadillas best vaak - staat mijn pet misschien niet naar ham en paprika. Dan kies ik wellicht voor heel andere soorten beleg. Wil je wat voorbeelden? 

  • groenten als halfgedroogde tomaatjes, artisjokkenharten, olijven, gebakken uien
  • verse kruiden als basilicum of marjolein
  • uitgebakken pancetta, spekjes, salami, pepperoni, gedroogde ham, venkelworst
  • tonijn (uit blik), ansjovis
  • nog wat extra kaas, bijvoorbeeld geraspte parmezaan

Allemaal verrukkelijk! Waar zou jij voor gaan?

Let er bij je keuze wel op dat je vulling niet te vet is; bak vette vleeswaren altijd eerst even apart uit in een koekenpan. 

Ook moet je vulling fijn genoeg zijn; te zware stukjes willen wel eens uit je quesadillas vallen. 

Nog een tip: voeg niet te veel vulling toe! Ik weet het: een royale vulling klinkt verrukkelijk! Maar te veel ingrediënten maken je quesadillas vochtig, onhandelbaar of overdreven machtig. Of alle drie tegelijkertijd. Helaas. 


Verse marjolein uit de tuin!


Hoe bak je je pizza-quesadillas?


Voordat ik je afschrik: het lezen van dit blog duurt waarschijnlijk langer dan het bakken van je quesadillas. Want het bakken van deze quesadillas gaat echt supersnel! 

  • je bestrijkt één kant van een tortillawrap - de kant die straks de buitenkant wordt - heel dun met olijfolie
  • dan draai je de wrap om en legt de oliekant op het aanrecht
  • op de openliggende kant mogen een paar eetlepels pizzasaus, wat stukjes ham, een paar paprikareepjes en lekker veel kaas 
  • je dekt de vulling af met een andere wrap
  • die bestrijk je ook heel dun met olijfolie
  • dan snijd je je gevulde wrap in 4 kwarten
  • je bakt de 4 quesadillas om en om goudbruin in een voorverwarmde koekenpan met anti-aanbaklaag
  • aan tafel!


Hoe serveer je je quesadillas?


Ik zal het maar meteen opbiechten: het ziet er prachtig uit op de foto, die hoge stapel met al die quesadillas!

Maar eigenlijk is dat niet de beste manier om ze op te dienen. Het spijt me.

Het deeg van je pizza-quesadillas blijft namelijk veel lekkerder krokant als je je quesadillas direct na het bakken niet op, maar naast elkaar legt. Bij voorkeur op een bakrooster, zodat ook de onderkanten knapperig blijven. Wat mij betreft zet je je quesadillas met rooster en al op tafel! 

Misschien wil je je pizza-quesadillas ook weleens, in kleine puntjes gesneden, serveren als borrelhapjes. Ook dan is het advies: stapel ze niet te hoog op en spreid je hapjes zoveel mogelijk uit op een grote schaal. Of snijd je hapjes niet in puntjes, maar in driehoekjes (zie de kleine hapjes op mijn foto) en zet die op hun kant in rijtjes achter elkaar op een borrelplank. Zo behouden ze hun krokantje! 


Wat serveer je als bijgerecht bij je pizza-quesadillas?


Daar kan ik heel kort over zijn: een verse salade!

Of heel uitgebreid. En een aantal aan te raden salades met name noemen. 

Laat ik dat laatste maar doen. Hier komen ze, onze favoriete bijgerechten bij de pizza-quesadillas!

 

1. Mijn Italiaanse kruidensalade met halfgedroogde tomaatjes en mozzarella


Recept: zo maak je zelf kruidensla met buffelmozzarella en halfgedroogde tomaatjes


2. Een salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, olijven en verse tuinkruiden


Recept: zo maak je zelf een fruitige salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten en olijven


3. Een kleurrijke blokjessalade van komkommer, paprika en tomaat


Recept: deze crunchy blokjessalade maken we zelf heel vaak!


4. Mijn avocadosalade met tomaat-paprikasalsa


Recept: een feestje op tafel, deze avocadosalade met salsa!


5. Een mediterrane salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum

 

Recept: een fantastische salade van gegrilde paprika's en tomaten!


En dan nu aan de slag! 


Hier is het! Mijn recept voor overheerlijke pizza-quesadillas met ham en rode paprika!



Recept: deze pizza-quesadillas maak je in een handomdraai!


Zo maak je makkelijk en snel pizza-quesadillas met ham en rode paprika!



Ingrediënten voor 16 quesadillas, een hoofdgerecht voor 3 à 4 personen:


Voor de quesadillas:

  • 8 grote tortillawraps
  • 1,5 ons goede achterham
  • 1,5 rode paprika (blokpaprika)
  • 250 à 300 gram geraspte pizzakaas (gebruik geen verse mozzarella; die bevat te veel vocht)
  • versgemalen zwarte peper
  • olijfolie voor het bakken van de quesadillas

Voor de pizzasaus:

  • 1 blik tomaten (hele gepelde tomaten of tomatenblokjes)
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • eventueel 1 à 2 theelepels poedersuiker, afhankelijk van de zuurgraad van de tomaten (zie de tip onder het recept)
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie

Bereiding:

  1. Maak eerst de pizzasaus. Pureer daartoe de tomaten(blokjes) in een foodprocessor of blender. Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken.
  2. Voeg de oregano, de poedersuiker (eventueel), de peper en wat zout toe aan de tomatenpulp. Verwarm het geheel in een pan. Laat de saus zachtjes een kleine 10 minuten pruttelen, zodat hij kan inkoken. Je wilt ongeveer 2,5 dl saus overhouden. Het is belangrijk dat de pizzasaus iets dikker wordt dan een 'gewone' pizzasaus; anders worden je quesadillas straks te vochtig.
  3. Draai het vuur uit en roer een eetlepel extra vergine olijfolie door je pizzasaus. Proef de saus en voeg eventueel nog een beetje zout en/of poedersuiker toe. Laat de pizzasaus een beetje afkoelen.
  4. Snijd ondertussen de ham in reepjes of stukjes.
  5. Snijd de paprika in niet te smalle reepjes; ±2x3 cm is prima!
  6. Schenk een paar eetlepels olijfolie in een schaaltje. Neem een bakkwast en bestrijk één kant van 4 tortillawraps heel dun met de olie. Dat wordt straks de bakkant van je quesadillas.
  7. Leg de 4 tortillas naast elkaar op je werkvlak met de oliekant naar beneden. Besmeer ze elk met een paar eetlepels pizzasaus. Leg op elke tortilla 1/4 van de ham en 1/4 van de paprikareepjes. Strooi er 1/4 van de pizzakaas overheen. Maal lekker veel zwarte peper over de quesadillavulling. 
  8. Dek elke belegde tortilla af met een lege tortilla. Bestrijk de bovenkant ook weer heel dun met olijfolie. Snijd elke gevulde tortillawrap in vier kwarten. 
  9. Verwarm een grote koekenpan met anti-aanbaklaag tot matig heet. Voeg hierbij geen extra vet toe. 
  10. Leg de quesadillakwarten - met behulp van een grote spatel - in de koekenpan. Bak ze aan één kant goudbruin. Ondertussen smelt de kaas. Draai de quesadillas om en bak ze ook aan de andere kant lekker bruin en krokant. 
  11. Schep de quesadillas uit de pan en leg ze op een bakrooster.
  12. Bak zo alle quesadillas en serveer ze meteen. 

Tips:

  1. Het ene blik tomaten is het andere niet: sommige tomaten zijn veel zoeter dan andere. Zijn de tomaten uit jouw blik niet zoet genoeg, voeg dan een beetje poedersuiker toe aan je pizzasaus. De suiker lost helemaal op in de saus; je proeft hem dus niet als zodanig. Proef goed hoeveel suiker je precies nodig hebt voor een pizzasaus die jij lekker vindt! 
  2. Als je met twee koekenpannen tegelijkertijd werkt, zijn je pizza-quesadillas nog sneller klaar! 
  3. Op mijn blog vind je nóg een heerlijk quesadillarecept dat je misschien een keer wilt proberen. Wat dacht je van Mexicaanse quesadillas gevuld met kruidig en pikant gehakt? Volg het rode linkje!

Recept: quesadillas met Mexicaans gekruid gehakt