donderdag 28 januari 2021

Rodewijn-uiensaus voor al je vleesgerechten!

Een malse ribeye van de grill, een mooie dikke tartaarsteak, een rulle gehaktbal, een sappige braadworst, een krokant kippetje uit de oven: heerlijk! Maar voor mij zijn deze vleesgerechten pas echt af met een flinke portie smaakvolle saus erbij! 


Een klassieke rodewijn-uiensaus is dan altijd een goede keus! 


Veel heb ik er niet voor nodig: zachte - in roomboter - gefruite uien natuurlijk en rode wijn, maar ook een kopje krachtige rundvleesbouillon, een klein scheutje balsamicoazijn, wat verse tuinkruiden, lekker veel versgemalen zwarte peper en... een lepel bruine suiker. 

Suiker? Dat ingrediënt verwacht je niet in een hartige rodewijnsaus; dat begrijp ik. Maar sinds ik ooit één keer een lepel suiker toevoegde aan een saus met rode wijn, ben ik om. De suiker maakt de smaak zo veel intenser, dieper. Sindsdien komt er bij ons geen rodewijnsaus meer op tafel zonder dat schepje suiker! Probeer het zelf maar eens! 

Extra tip: proef ook eens de verrukkelijke romige saus van mijn runderstoofpotje met rode wijn. Ook daar gaat een klein beetje suiker in!  


Recept: zo maak je zelf een rodewijn-uiensaus voor al je vleesgerechten!


Rodewijn-uiensaus voor al je vleesgerechten


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:

  • 4 flinke uien
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels bloem
  • 2,5 dl droge rode wijn (bijvoorbeeld de wijn die je ook bij het eten serveert)
  • ±2,5 dl krachtige rundvleesbouillon (zelfgemaakt of van een bouillonblokje)
  • ±1 eetlepel bruine suiker (de hoeveelheid is afhankelijk van de smaak van de wijn)
  • ±1 theelepel balsamicoazijn
  • een ruime hoeveelheid versgemalen zwarte peper
  • enkele eetlepels van het braadvet van je vlees
  • eventueel nog wat extra zout, bouillonpoeder of een (deel van een) verkruimeld bouillonblokje
  • enkele eetlepels in ringetjes geknipte bieslooksprietjes voor de garnering

Bereiding:

  1. Maak de uien schoon en snijd ze in kwart-ringen.
  2. Verhit de boter in een pan en fruit hierin op laag vuur de uienringen. De uien moeten lekker zacht worden en een beetje bruin kleuren. Het fruiten van de uien duurt ongeveer een halfuur. Schep de uien elke 5 minuten even om.
  3. Voeg de tijm toe aan de uien als ze bijna klaar zijn.
  4. Roer de bloem door de gefruite uien. Laat de bloem al omscheppend 2 minuten een beetje garen.
  5. Voeg de wijn en de bouillon toe aan de uien. Verwarm het geheel op hoog vuur. Roer de saus goed zodat hij gelijkmatig gaat binden. Voeg eventueel nog wat extra bouillon of water toe als je de saus te dik vindt worden.
  6. Maak je rodewijn-uiensaus op smaak met de bruine suiker, de balsamicoazijn, de peper, het braadvet en eventueel nog wat zout/bouillonpoeder/bouillonblokje.   
  7. Garneer je rodewijnsaus met de bieslook.    

Tips:

  1. Tot en met stap 6 kun je je rodewijn-uiensaus al voor de maaltijd maken. Warm de saus op op middelhoog vuur. Voeg hierbij eventueel een beetje water toe. Garneer de saus pas vlak voor het serveren met de bieslook.
  2. Wil je nog meer recepten voor heerlijke sauzen voor bij vlees, bijvoorbeeld een Italiaanse tomatensaus, een marsalasaus of een romige maderasaus met kappertjes? Je weet wat je moet doen: klik op de rode linkjes! 

Recept: zo maak je zelf een heerlijke Italiaanse tomatensaus met olijven en kappertjes!

Recept: zo maak je zelf kalfshamburgers met een verrukkelijke marsalasaus!

Recept: zo maak je zelf een romig maderasausje met kappertjes!

donderdag 21 januari 2021

Pasta-ovenschotel met tomaat-basilicumsaus, pancetta en mozzarella

Het was wel even schrikken, de persconferentie van Rutte en De Jonge gisteren: nog maar één persoon bezoek ontvangen...

Niet dat we hier in huis niet achter dat besluit staan. We hebben onze bubbel het afgelopen jaar uit eigen beweging al heel klein gehouden. Alleen maar een handjevol zeer naaste familieleden geniet het voorrecht ons af en toe te mogen zien en met ons mee te eten. 😉

Maar nét komend weekend hadden we een bijkletsetentje gepland staan met onze dochter en schoonzoon. Voor het eerst sinds de kerstvakantie. 

Ik had een heerlijk pastagerecht op het menu staan. 

Tja, dat eten we nu met ons tweetjes, hier. 

En zij met hun tweetjes, daar, in hun huis. 

Met onze tablets ernaast. Alleen en samen tegelijkertijd! Zo hebben we alle vier ons etentje én alle vier ons bijkletsmoment. We hebben er ondanks alles enorm veel zin in! 

Het recept heb ik dochterlief al gemaild. Ook geïnteresseerd? 

Het gaat om een ovenschotel van pijpmacaroni met een fruitige tomaat-basilicumsaus en uitgebakken pancetta onder een goudgeel dekentje van gesmolten mozzarella en Parmezaanse kaas. Mmmmm!


Ga snel naar het recept onder de foto! Buon appetito! 



Recept: zo maak je zelf pasta-ovenschotel met tomaat-basilicumsaus, pancetta en mozzarella


Pasta-ovenschotel met tomaat-basilicumsaus, pancetta en mozzarella


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 à 6 personen (maak dus de helft als jullie net zoals wij maar met z'n tweetjes zijn): 

  • 1 portie tomatensaus met basilicum (zie mijn eerdere blog)
  • 2 dl water
  • 200 gram dungesneden pancetta
  • 500 gram pijpmacaroni, bijvoorbeeld mezza zita n°17 van De Cecco 
  • zout of een paar vleesbouillonblokjes
  • 1 eetlepel olijfolie voor het invetten van de ovenschaal
  • 400 gram mozzarella
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • eventueel nog een handje basilicumblaadjes voor de garnering

Bereiding:

  1. Bereid eerst de tomatensaus met basilicum. Maak de saus iets dunner door er 2 dl water doorheen te roeren.
  2. Snijd tijdens het pruttelen van de saus de pancetta in reepjes. Bak ze in een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur een beetje uit; het is niet nodig om hierbij olie of boter te gebruiken.
  3. Verwarm de oven (bij voorkeur op heteluchtstand) voor tot 200°C. 
  4. Breek de pijpmacaroni in wat kleinere stukken. Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg zout of vleesbouillonblokjes naar smaak toe. Kook de pasta beetgaar. Proef de pasta en giet hem af als hij klaar is. 
  5. Vet een ruime lasagneschaal in met olijfolie.
  6. Vermeng de pasta met de tomaat-basilicumsaus en de krokante pancettareepjes.
  7. Schep de pasta in de ovenschaal.
  8. Snijd de mozzarella in plakjes. Leg deze bovenop de pasta.
  9. Strooi de Parmezaanse kaas over het pastagerecht.
  10. Bak de pasta-ovenschotel 15 à 20 minuten in de oven totdat de kaas mooi goudbruin kleurt. Serveer meteen en geniet!

Tips:

  1. Wil je toch een hele portie tomatensaus maken? Of misschien wel twee porties in één keer? Dat kan: de saus is heel goed in te vriezen! Makkelijk voor een volgende keer!
  2. Wij zijn dol op pasta. Vandaar dus dat je veel pastarecepten aantreft op dit blog. Even een kleine selectie: cannelloni met kalfsgehakt en tomatensaus, pastasalade met tonijn en knapperige groenten en pasta met tomaat-paprikasaus en kalfsgehaktballetjes.

Recept: zo maak je zelf cannelloni met kalfsgehakt en tomatensaus!

Recept: zo maak je zelf pastasalade met tonijn knapperige groenten!

Recept: zo maak je zelf pasta met tomaat-paprikasaus en kalfsgehaktballetjes!


woensdag 13 januari 2021

Pittige kliekjessalade met chimichurri-dressing

Ik wil deze eerste post van het nieuwe jaar beginnen met iedereen een heel gelukkig en gezond 2021 toe te wensen! 


Laten we er met zijn allen een beter jaar van maken dan 2020! Hou vol, want er gloort licht aan het einde van de tunnel! 

Culinair gezien maakten wij hier in huis op nieuwjaarsdag een frisse start met een fleurige en pittige salade. 

Bijna symbolisch vergaarden we in de keuken alle groente- en sausrestjes van de laatste dagen van het oude jaar, voegden ze allemaal samen en gaven aan het geheel een opbeurende 2021-draai! 

Op de groenteschaal lagen nog een rode paprika en een handjevol cherrytomaatjes en in onze koelkast kwam ik een kommetje gekookte haricots verts en een bakje met maïskorrels tegen. In het grote wekglas met chimichurri zat nog een klein bodempje van deze pikante salsa. Een uitje uit de voorraadkast, een lepel mayo en een scheutje witte balsamicoazijn zorgden voor de verbindende factor tussen al deze leftovers en... klaar was onze laten-we-2020-uitzwaaien-en-2021-verwelkomen-salade

Het recept voor ons verkwikkende allegaartje vind je onder de foto. 


Mét een heleboel tips voor het geval jij niet over precies dezelfde restjes beschikt als wij 😉 maar toch wilt smullen van een vrolijke, kleurige, lichtpikante kliekjessalade! 😋



Recept: zo maak je zelf een pittige kliekjessalade met chimichurri-dressing


Pittige kliekjessalade met chimichurri-dressing



Ingrediënten voor een bijgerecht voor ±4 personen:

  • 150 gram beetgaar gekookte en afkoelde haricots verts
  • 150 gram gare maïskorrels
  • 1 rode paprika
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 1 kleine rode ui
  • 3 flinke eetlepels chimichurri (een beetje uitgelekt zonder al te veel olijfolie)
  • 3 flinke eetlepels goede mayonaise
  • 1 eetlepel witte balsamicoazijn of condimento bianco
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Halveer de boontjes.
  2. Snijd de paprika in blokjes.
  3. Snijd de cherrytomaatjes in partjes.
  4. Snijd de ui in flinterdunne kwart-ringen.
  5. Vermeng alle groenten in een saladeschaal samen met een beetje zout en peper.
  6. Roer een dressing van de chimichurri, de mayonaise en de azijn.
  7. Schep de dressing vlak voor het serveren door de groenten. 

Tips om te variëren met deze salade:

  1. Uiteraard kun je de groenten voor deze salade speciaal kopen. Dat doen wij de volgende keer ook; zo lekker was hij! Maar misschien heb je - deels - nog wel andere restjes groente in je koelkast staan. Heel geschikt voor een soortgelijke kliekjessalade zijn: alle andere kleuren paprika's, andere soorten tomaten, gare sperzieboontjes of in ruitjes gesneden snijbonen, kidneybonen, kikkererwten, erwtjes, elleboogjes rauwe bleekselderij, blokjes komkommer, krokante blaadjes sla, geraspte rauwe worteltjes, geraspte rauwe rode bietjes, rauwe plakjes venkel, beetgaar gekookte of gegrilde groene aspergepuntjes, gare artisjokkenharten of -bodems, gare linzen, beetgaar gekookte sugarsnaps, blokjes avocado, rucola en blaadjes jonge spinazie.
  2. Ik kan me voorstellen dat je niet altijd chimichurri in huis hebt. Een Mexicaanse salsa uit een potje is geen goed alternatief, maar een versgemaakte salsa van tomaat of tuinkruiden met knoflook en chilipeper wel. Heb je die ook niet, maak dan een dressing door je mayonaise te vermengen met een paar eetlepels olijfolie, de witte balsamicoazijn, versgehakte tuinkruiden als platte peterselie, bieslook, basilicum en/of oregano en wat fijngehakte knoflook en Spaanse peper. Heerlijk!
  3. Vul ook eens krokante blaadjes little gem met deze salade voor een verrassend voorgerecht: pittige vegetarische slawraps! 

Recept: zo maak je zelf de Argentijnse salsa chimichurri!