De kille novembermaand staat voor mij elk jaar weer in het teken van huiselijke gezelligheid. Dit jaar, nu we allemaal wat vaker thuis zitten in verband met de gedeeltelijke lockdown, geldt dat des te meer. Wat kunnen we in deze periode beter doen dan het ons thuis zo prettig mogelijk maken?
Wat mij betreft gaat huiselijkheid onvermijdelijk gepaard met veel koken en bakken: samen in de keuken staan en daarna heerlijk genieten van het resultaat!
Ben je het helemaal met mij eens, maar kun je nog wel wat kook- en bakinspiratie gebruiken?
Lees dan snel verder, want hieronder vind je je Culinaire Bagage voor November: 10 fantastische recepten die helemaal toegespitst zijn op deze tijd van het jaar!
Misschien ga je wel roomboterkruidnootjes bakken met je kinderen. Of maak je mijn pikante 3-peper-kaaskoekjes - lekker hartig - voor bij je vrijdagavondborrel?
Een stevige goulashsoep gaat er ook altijd in in de herfst. Net zoals een
zuurkoolschotel met casselerrib! En heb je al eens zelf een paté gebakken? Dat
is zo leuk om te doen en nog makkelijk ook!
Ik wens je veel plezier met de recepten van deze maand!
1. Als je je kinderen dit blog laat lezen, dan kan ik al voorspellen welk recept ze er als eerste uit zullen pikken: ze willen meteen de keuken in om kruidnootjes te bakken!
Baktips voor je roomboterkruidnootjes:
- bereiden: het specerijenmengsel voor deze kruidnootjes maak je helemaal zelf (of je kinderen natuurlijk!). Dat is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens interessant!
- combineren: op mijn blog vind je nog meer heerlijke sinterklaasrecepten. Combineer de gerechten in een maaltijd/hapjesavond/high tea of bak/kook elke week iets anders!
2. Dit vinden kinderen ook erg lekker en leuk om zelf te maken: dunne sandwiches belegd met romige zalmsalade!
Kooktips voor je sandwiches met zalmsalade en crunchy ijsbergsla:
- bereiden: je kunt speciaal sandwichbrood kopen voor je sandwiches (dat brood is verkrijgbaar bij de horecagroothandels die deze maand in verband met de sluiting van de horeca weer open zijn voor particulieren), maar gewoon casinobrood is ook prima. In het recept lees je hoe je van casinobrood makkelijk dunne sneetjes snijdt.
- combineren: zalmsandwiches zijn heerlijk bij ontbijt en lunch, maar serveer ze ook eens als onderdeel van een high tea. Wat dacht je van een mini-high-tea met zalmsandwiches als eerste gang en daarna een verse fruitsalade en de kruidnootjes van hierboven als zoete lekkernijen?!
3. Ik vroeg het je hierboven al: heb je weleens zelf een paté gebakken? Dat klinkt heel ingewikkeld en bewerkelijk, maar dat is het eigenlijk niet. En het resultaat? Dat is echt fantastisch!
Kooktips voor je zelfgebakken paté de campagne oftewel een Franse boerenpaté:
- bereiden: houd er rekening mee dat je deze grove paté - met o.a. rode wijn, cognac, tijm en knoflook - pas kunt aansnijden 24 uur nadat je hem gebakken hebt.
- combineren: serveer deze paté als voorgerecht - een of meer plakjes paté op een bedje van sla met vinaigrette - of in dunne plakjes op een toastje voor bij de borrel (met eventueel een likje zelfgemaakte uienmarmelade!).
4. Ook lekker bij de borrel: zelfgebakken kaaskoekjes! Ik bak altijd twee soorten.
Eentje met 3 verschillende soorten peper; die zijn heerlijk pittig van smaak. De andere met stukjes olijf en basilicum; die smaken lekker mediterraan! Welke vind jij het lekkerst?
Baktips voor je zelfgebakken kaaskoekjes:
- bereiden: kaaskoekjes moeten lekker flaky en bros zijn. Om dat superresultaat te bereiken, geef ik je bij het recept een heleboel tips! Op de foto zie je dat ik mijn olijf-en-basilicum-kaaskoekjes heb uitgestoken met kerststekertjes, maar je kunt natuurlijk ook gewone driehoekige, ronde of vierkante koekjes bakken.
- combineren: zelf drink ik bij mijn kaaskoekjes het liefst een glaasje rode port of sherry. Maar de koekjes zijn ook erg lekker bij een gewoon kopje thee. Ze smaken zelfs fantastisch bij een (hartige!) high tea!
5. Geen herfst zonder hartverwarmende soep! Wij eten in deze tijd van het jaar elke week wel een keer een maaltijdsoep.
Mijn goulashsoep staat opmerkelijk vaak op het menu en dat is niet voor niets! Tip: de goulashsoep is één van de meest bekeken recepten op mijn blog!
Kooktips voor je goulashsoep:
- bereiden: trek wat tijd uit voor dit gerecht, want de rundersukade in de soep heeft een paar uurtjes nodig om heerlijk mals te worden! Als je thuiswerkt, kan dat makkelijk tussen de bedrijven door en ondertussen kun jij alvast genieten van de gezellige geur in huis!
- combineren: je kunt bij deze goulashsoep een lekker dikke snee bruin desembrood met roomboter serveren, maar noodzakelijk is dat niet.
6. Kool hoort bij de herfst en de winter. Boerenkool natuurlijk - wat is er Hollandser dan dat? - maar ook rode kool (zie het volgende recept), spitskool, witte kool of zuurkool.
Als ik zuurkool maak, stoof ik hem altijd heel lang (zodat hij
boterzacht wordt). In ganzenvet. Samen met een paar gefruite uien, twee
blaadjes laurier, een lepeltje jeneverbessen en een scheutje
appelciderazijn.
Kooktips voor je zachte, lang gestoofde zuurkool:
- bereiden: deze zuurkool kun je ruim voor de maaltijd al maken, zelfs een of meer dagen van tevoren is mogelijk. Makkelijk!
- combineren: deze zuurkool smaakt uitstekend bij een gekonfijt eendenboutje. Of een kruidige braadworst. Maar het allerlekkerst erbij is een dikke plak gegrilde casselerrib. En een portie krokante in ganzenvet gebakken krielaardappeltjes!
7. Het beloofde rodekoolrecept.
Rode kool kun je je niet voorstellen zonder appeltjes; goudrenetten zijn
het allerlekkerst. Die gaan dan ook door mijn rode kool.
Maar wat mijn rode kool echt extra lekker maakt, is het glaasje rode
port dat ik toevoeg!
Kooktips voor je rode kool met appeltjes en rode port:
- bereiden: maak je rode kool het liefst een paar uur voordat je hem op tafel zet. Dan kunnen de smaken zich lekker ontwikkelen. Warm de kool vlak voor het serveren nog even goed door.
- combineren: gisteren aten wij hier nog rode kool bij mijn zelfgemaakte rundervinkjes en een portie in de koekenpan gebakken aardappeltjes. Fantastisch! Maar denk ook eens aan gerechten als gehaktballetjes in een saus met oud bruin bier, tamme eend, tam konijn, gegrilde ribeye, rosbief, coq au vin of een lekker runderstoofpotje!
8. Houd je van peulvruchten? Dan vind je mijn recept voor een kapucijnerschotel met spekjes, tomatensaus en paprika vast erg lekker!
Kooktips voor je winterse kapucijnerschotel:
- bereiden: je geeft de tomatensaus voor je kapucijnerschotel een lekkere rooksmaak door (deels) gerookt spek te gebruiken én nog een schepje Spaans gerookt paprikapoeder door je gerecht te roeren!
- combineren: in de oven geroosterde aardappeltjes met kummel smaken voortreffelijk bij je kapucijnergerecht. Maar denk ook eens aan krieltjes krokant gebakken in ganzenvet of 'gewone' gebakken aardappeltjes!
9. Als wij in onze keuken frituren zetten we graag de tuindeur open om snel de frituurgeur naar buiten te bonjouren. Daar is het in november vaak te koud voor. Maar geen nood: in plaats van gefrituurde frietjes maken wij dan heerlijk krokante ovenfriet!
Kooktips voor je ovenfriet:
- bereiden: ovenfrietjes zijn niet vet. Je hebt er maar een paar eetlepels (olijf)olie voor nodig!
- combineren: bij het recept vind je heel veel manieren om te variëren/combineren met je ovenfrietjes. Bekijk ze snel!
10. En dan is het weer tijd voor de hekkensluiter. Deze keer een gerecht dat je kunt serveren als dessert, maar dat ook lekker is bij het ontbijt, de lunch, een feestelijke (kerst)brunch of als snack: Limburgse pannenkoekjes met kersen. Keersekeukskes noemen wij die! Een traktatie voor het hele gezin!
Kooktips voor je Limburgse kersenpannenkoekjes:
- bereiden: deze pannenkoekjes smaken het allerlekkerste als je ze vers uit de pan serveert, maar je kunt ze ook vooruit maken en opwarmen in de magnetron. Makkelijk!
- combineren: wij serveren deze pannenkoekjes vaak na een lekkere kom soep! Een fantastisch herfstkostje!