dinsdag 27 oktober 2020

Je Culinaire Bagage voor November: de Maand in 10 Recepten!

De kille novembermaand staat voor mij elk jaar weer in het teken van huiselijke gezelligheid. Dit jaar, nu we allemaal wat vaker thuis zitten in verband met de gedeeltelijke lockdown, geldt dat des te meer. Wat kunnen we in deze periode beter doen dan het ons thuis zo prettig mogelijk maken?

Wat mij betreft gaat huiselijkheid onvermijdelijk gepaard met veel koken en bakken: samen in de keuken staan en daarna heerlijk genieten van het resultaat! 

Ben je het helemaal met mij eens, maar kun je nog wel wat kook- en bakinspiratie gebruiken? 

Lees dan snel verder, want hieronder vind je je Culinaire Bagage voor November: 10 fantastische recepten die helemaal toegespitst zijn op deze tijd van het jaar!

Misschien ga je wel roomboterkruidnootjes bakken met je kinderen. Of maak je mijn pikante 3-peper-kaaskoekjes - lekker hartig - voor bij je vrijdagavondborrel?  


Een stevige goulashsoep gaat er ook altijd in in de herfst. Net zoals een zuurkoolschotel met casselerrib! En heb je al eens zelf een paté gebakken? Dat is zo leuk om te doen en nog makkelijk ook!


Ik wens je veel plezier met de recepten van deze maand!


Je Culinaire Bagage voor November: de Maand in 10 Recepten!


1. Als je je kinderen dit blog laat lezen, dan kan ik al voorspellen welk recept ze er als eerste uit zullen pikken: ze willen meteen de keuken in om kruidnootjes te bakken!


Baktips voor je roomboterkruidnootjes:

  • bereiden: het specerijenmengsel voor deze kruidnootjes maak je helemaal zelf (of je kinderen natuurlijk!). Dat is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens interessant!
  • combineren: op mijn blog vind je nog meer heerlijke sinterklaasrecepten. Combineer de gerechten in een maaltijd/hapjesavond/high tea of bak/kook elke week iets anders! 

Recept: zo bak je zelf de allerlekkerste kruidnootjes!


2. Dit vinden kinderen ook erg lekker en leuk om zelf te maken: dunne sandwiches belegd met romige zalmsalade


Kooktips voor je sandwiches met zalmsalade en crunchy ijsbergsla:

  • bereiden: je kunt speciaal sandwichbrood kopen voor je sandwiches (dat brood is verkrijgbaar bij de horecagroothandels die deze maand in verband met de sluiting van de horeca weer open zijn voor particulieren), maar gewoon casinobrood is ook prima. In het recept lees je hoe je van casinobrood makkelijk dunne sneetjes snijdt.
  • combineren: zalmsandwiches zijn heerlijk bij ontbijt en lunch, maar serveer ze ook eens als onderdeel van een high tea. Wat dacht je van een mini-high-tea met zalmsandwiches als eerste gang en daarna een verse fruitsalade en de kruidnootjes van hierboven als zoete lekkernijen?! 

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste zalmsandwiches voor je high tea!


3. Ik vroeg het je hierboven al: heb je weleens zelf een paté gebakken? Dat klinkt heel ingewikkeld en bewerkelijk, maar dat is het eigenlijk niet. En het resultaat? Dat is echt fantastisch! 


Kooktips voor je zelfgebakken paté de campagne oftewel een Franse boerenpaté: 

  • bereiden: houd er rekening mee dat je deze grove paté - met o.a. rode wijn, cognac, tijm en knoflook - pas kunt aansnijden 24 uur nadat je hem gebakken hebt. 
  • combineren: serveer deze paté als voorgerecht - een of meer plakjes paté op een bedje van sla met vinaigrette - of in dunne plakjes op een toastje voor bij de borrel (met eventueel een likje zelfgemaakte uienmarmelade!). 

Recept: zo bak ze zelf de allerlekkerste paté met rode wijn en cognac!

Recept: zo maak je zelf uienmarmelade!


4. Ook lekker bij de borrel: zelfgebakken kaaskoekjes! Ik bak altijd twee soorten. 


Eentje met 3 verschillende soorten peper; die zijn heerlijk pittig van smaak. De andere met stukjes olijf en basilicum; die smaken lekker mediterraan! Welke vind jij het lekkerst?


Baktips voor je zelfgebakken kaaskoekjes:

  • bereiden: kaaskoekjes moeten lekker flaky en bros zijn. Om dat superresultaat te bereiken, geef ik je bij het recept een heleboel tips! Op de foto zie je dat ik mijn olijf-en-basilicum-kaaskoekjes heb uitgestoken met kerststekertjes, maar je kunt natuurlijk ook gewone driehoekige, ronde of vierkante koekjes bakken.
  • combineren: zelf drink ik bij mijn kaaskoekjes het liefst een glaasje rode port of sherry. Maar de koekjes zijn ook erg lekker bij een gewoon kopje thee. Ze smaken zelfs fantastisch bij een (hartige!) high tea

Recept: zo bak je zelf brosse kaaskoekjes met 3 soorten peper!

Recept: zo bak je zelf mediterrane kaaskoekjes met stukjes olijf en basilicum!


5. Geen herfst zonder hartverwarmende soep! Wij eten in deze tijd van het jaar elke week wel een keer een maaltijdsoep


Mijn goulashsoep staat opmerkelijk vaak op het menu en dat is niet voor niets! Tip: de goulashsoep is één van de meest bekeken recepten op mijn blog!


Kooktips voor je goulashsoep:

  • bereiden: trek wat tijd uit voor dit gerecht, want de rundersukade in de soep heeft een paar uurtjes nodig om heerlijk mals te worden! Als je thuiswerkt, kan dat makkelijk tussen de bedrijven door en ondertussen kun jij alvast genieten van de gezellige geur in huis!
  • combineren: je kunt bij deze goulashsoep een lekker dikke snee bruin desembrood met roomboter serveren, maar noodzakelijk is dat niet. 

Recept: zo maak je zelf echt de allerlekkerste goulashsoep!


6. Kool hoort bij de herfst en de winter. Boerenkool natuurlijk - wat is er Hollandser dan dat? - maar ook rode kool (zie het volgende recept), spitskool, witte kool of zuurkool


Als ik zuurkool maak, stoof ik hem altijd heel lang (zodat hij boterzacht wordt). In ganzenvet. Samen met een paar gefruite uien, twee blaadjes laurier, een lepeltje jeneverbessen en een scheutje appelciderazijn. 


Kooktips voor je zachte, lang gestoofde zuurkool:

  • bereiden: deze zuurkool kun je ruim voor de maaltijd al maken, zelfs een of meer dagen van tevoren is mogelijk. Makkelijk!
  • combineren: deze zuurkool smaakt uitstekend bij een gekonfijt eendenboutje. Of een kruidige braadworst. Maar het allerlekkerst erbij is een dikke plak gegrilde casselerrib. En een portie krokante in ganzenvet gebakken krielaardappeltjes

Recept: zo maak je zelf zachte lang gestoofde zuurkool met gegrilde casselerrib


7. Het beloofde rodekoolrecept


Rode kool kun je je niet voorstellen zonder appeltjes; goudrenetten zijn het allerlekkerst. Die gaan dan ook door mijn rode kool. 


Maar wat mijn rode kool echt extra lekker maakt, is het glaasje rode port dat ik toevoeg!


Kooktips voor je rode kool met appeltjes en rode port:


Recept: zo maak je zelf rode kool met appeltjes en rode port

Recept: zo maak je zelf heerlijk kruidige rundervinkjes!

Recept: zo maak je zelf gehaktballen in een saus met oud bruin bier

Recept: zo maak je de allerlekkerste eendenborst

Recept: zo maak je zelf Limburgs konijn met frietjes!

Recept: zo maak je zelf een stoofpotje met oud bruin bier


8. Houd je van peulvruchten? Dan vind je mijn recept voor een kapucijnerschotel met spekjes, tomatensaus en paprika vast erg lekker! 


Kooktips voor je winterse kapucijnerschotel:


Recept: zo maak je zelf de smeuïgste kapucijnerschotel met tomatensaus, paprika en spekjes!


9. Als wij in onze keuken frituren zetten we graag de tuindeur open om snel de frituurgeur naar buiten te bonjouren. Daar is het in november vaak te koud voor. Maar geen nood: in plaats van gefrituurde frietjes maken wij dan heerlijk krokante ovenfriet


Kooktips voor je ovenfriet:

  • bereiden: ovenfrietjes zijn niet vet. Je hebt er maar een paar eetlepels (olijf)olie voor nodig!
  • combineren: bij het recept vind je heel veel manieren om te variëren/combineren met je ovenfrietjes. Bekijk ze snel! 

Recept: zo maak je zelf de lekkerste ovenfriet!


10. En dan is het weer tijd voor de hekkensluiter. Deze keer een gerecht dat je kunt serveren als dessert, maar dat ook lekker is bij het ontbijt, de lunch, een feestelijke (kerst)brunch of als snack: Limburgse pannenkoekjes met kersen. Keersekeukskes noemen wij die! Een traktatie voor het hele gezin!


Kooktips voor je Limburgse kersenpannenkoekjes:

  • bereiden: deze pannenkoekjes smaken het allerlekkerste als je ze vers uit de pan serveert, maar je kunt ze ook vooruit maken en opwarmen in de magnetron. Makkelijk!
  • combineren: wij serveren deze pannenkoekjes vaak na een lekkere kom soep! Een fantastisch herfstkostje! 

Recept: zo maak je de lekkerste kersenpannenkoekjes van heel Limburg!


Eet smakelijk deze maand!


dinsdag 20 oktober 2020

Pittige tartaarballetjes in een romige groenepepersaus: voor een luxe pastaschotel!


Ben je op zoek naar een niet-alledaags pastagerecht? Lekker, feestelijk en tóch snel klaar?


Ga dan aan de slag met mijn recept voor penne met pittige tartaarballetjes in een romige groenepepersaus! 


Je mengt je tartaar met een paar lepels groene peperkorrels (ingemaakt), een scheutje worcestersaus en verder alleen wat zout en peper. Je rolt er - niet te kleine - balletjes van en die braad je kort aan in de koekenpan.

Ondertussen maak je de eenvoudige, maar heerlijk smaakvolle, saus door rundvleesfond flink in te koken en het resultaat te mengen met room en weer wat groene peperkorrels. Met dit mengsel blus je de aanbaksels in je koekenpan af zo gauw de tartaarballetjes eruit zijn. Nog even op hoog vuur verwarmen, zwarte peper erbij en proeven (elke dag opnieuw het leukste onderdeel van koken!). 

Gekookte penne erbij en... klaar! 

Loopt het water je al in de mond?


Recept: zo maak je zelf heerlijke pasta met tartaarballetjes in een romige groenepepersaus

Recept: zo maak je zelf penne met tartaarballetjes en peperroomsaus


Pittige tartaarballetjes in een romige groenepepersaus: voor een luxe pastaschotel!


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:


Voor de tartaartballetjes:

  • 6 ons fijne tartaar (de smaak van dit gerecht staat of valt met de kwaliteit van de tartaar, dus koop ik hem altijd bij de slager!)
  • 30 gram groene peperkorrels ingemaakt in zout water (potje of blikje)
  • 3 theelepels worcestersaus
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • margarine of roomboter

Voor de groenepeperroomsaus:

  • 4 dl rundvleesfond
  • 1/4 liter ongeklopte en ongezoete slagroom
  • 30 gram groene peperkorrels
  • versgemalen zwarte peper
  • eventueel nog een beetje bouillonpoeder of zout

Voor de pasta:

  • 500 gram gedroogde penne
  • zout

Bereiding:

  1. Schenk de rundvleesfond in een pan en breng hem aan de kook. Kook de fond in tot ongeveer de helft.
  2. Voeg de room en groene peperkorrels toe aan de ingekookte fond en roer er een saus van. 
  3. Kook de pasta gaar in een ruime hoeveelheid water met zout. Kijk voor de kooktijd op de verpakking van de pasta. Giet de pasta af.
  4. Vermeng ondertussen alle ingrediënten voor de tartaar behalve de boter.
  5. Tartaar kun je rauw proeven; dat is zelfs erg lekker. Proef dus maar een hapje en pas de hoeveelheid zout en peper eventueel aan.
  6. Rol van de tartaar balletjes ter grootte van flinke walnoten.
  7. Verhit de boter in een hete koekenpan met een hoge rand. Braad de tartaarballetjes snel aan in de hete boter. Schep ze regelmatig om. Bepaal zelf of je je tartaarballetjes rood, medium of gaar wilt serveren. Hoe steviger een balletje aanvoelt als je er zachtjes met een spatel op drukt, hoe gaarder het vlees is.
  8. Schep de tartaarballetjes uit de pan en houd ze warm. Schenk voorzichtig de saus bij de aanbaksels in de koekenpan; kijk uit voor spetten. Verwarm de saus en laat hem nog een klein beetje inkoken. Roer er wat versgemalen zwarte peper doorheen. Proef de saus en voeg eventueel nog een klein schepje bouillonpoeder/zout toe; dat hangt af van het zoutgehalte van je fond. 
  9. Schep in elk bord wat penne. Verdeel de tartaarballetjes en de saus over de borden. Serveer meteen.

Tips:

  1. Bij dit pastagerecht serveer ik de groente altijd apart. Ik kies graag voor een salade of luxe haricots verts. Heerlijk!
  2. Ben je een liefhebber van rauwe tartaar als broodbeleg? De tartaar van deze balletjes is rauw erg lekker op een toastje of een broodje!
  3. Kun je niet genoeg krijgen van pasta? Er staan nog een aantal fantastische pastarecepten op mijn blog. Kijk maar eens naar de recepten voor cannelloni met kalfsgehakt en tomaat-basilicumsaus, pasta met gegrilde kip en semi-gedroogde tomaatjes, gegratineerde penneschotel met bolognesesaus en spaghetti aglio, olio e peperoncino

Recept: zo maak je zelf cannelloni met kalfsgehakt en tomaat-basilicumsaus

Recept: zo maak je zelf penne met gegrilde kip en groenten

Recept: zo maak je zelf een gegratineerde pastaschotel met bolognesesaus

Recept: zo maak je zelf spaghetti aglio, olio e peperoncino

woensdag 14 oktober 2020

Knijpkool: fantastische wittekoolsalade met Griekse pepers en verse kruiden!

Ken jij ze allemaal, de vele kooktermen in onze taal? Aanbraden, koken, pocheren, blancheren, paneren, flamberen, marineren, sauteren, stomen, sudderen, stoven, frituren, gratineren, karamelliseren, pureren, afblussen, aanzetten, binden, konfijten, roerbakken, smelten, zeven... En... knijpen?

Knijpen?

Dat is vast een kookterm die je nog niet vaak in een culinair woordenboek bent tegengekomen. 

Toch is dat wat ik doe met mijn witte kool als ik er een salade van wil maken: ik snijd hem in dunne reepjes, doe hem over in een vergiet, strooi er een ruime hoeveelheid zout overheen en ga er uitgebreid in knijpen! Stevig, met de volle hand!

Dat knijpen herhaal ik elke 5 minuten gedurende een klein halfuur. 

Het resultaat? De kool wordt door de combi van het zout en het knijpen heerlijk mals en soepel! Dat komt doordat hij zo vocht loslaat. 

Over het zout maak ik me geen zorgen: dat spoel ik er vlak voordat ik mijn wittekoolsalade verder afmaak - met o.a. citroensap, witte balsamicoazijn, olijfolie, knoflook, Griekse pepers en kruiden - voor het overgrote deel uit. 

Ik serveer mijn knijpkool, zoals deze wittekoolsalade bij ons thuis is gaan heten, graag bij gegrild vlees (BBQ!), gemarineerde kipreepjes, een winterse ovenschotel met casselerrib, mediterrane varkenshaas, ovenkippetjes, allerlei soorten gehaktballetjes. Kortom: bij hoofdgerechten met stevige en/of mediterrane smaken. 


Veel plezier met het recept! 


En... je hoeft hem niet stiekem te knijpen of deze wittekoolsalade wel lukt! Succes gegarandeerd!


Recept: zo maak je zelf de lekkerste wittekoolsalade met Griekse pepers!


Knijpkool: fantastische wittekoolsalade met Griekse pepers en verse kruiden!


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 à 6 personen:

  • 1 niet te kleine witte kool
  • zout
  • 2 rode uien
  • 1 pot milde Griekse groene pepers (uitlekgewicht: ±150 gram)
  • een bos platte peterselie
  • ±3 eetlepels citroensap
  • ±3 eetlepels witte balsamicoazijn
  • ±4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • ±3 eetlepels poedersuiker (of een schepje honing als je dat lekkerder vindt)
  • 1 teentje knoflook, uit de pers of fijngehakt
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde marjolein
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Snijd de kool in de lengterichting in kwarten en snijd elke kwart in flinterdunne reepjes (de harde kern eet je niet). Je kunt hiervoor ook een mandoline gebruiken als je die hebt. 
  2. Doe de kool over in een vergiet en was hem. Laat de kool in het vergiet en strooi er een ruime hoeveelheid zout overheen, meer dan je normaal zou gebruiken voor het zouten van een salade. Meng het zout door de kool.
  3. Knijp dan met beide handen stevig in de kool. Door het zout gaat de kool vocht loslaten en met het knijpen versnel en versterk je dat proces; onder je vergiet komt een plasje water te staan. Knijp ongeveer een minuut.
  4. Laat de kool 5 minuten staan en knijp de kool dan nog een keer. Herhaal het knijpen een keer of drie, vier. Je zult zien dat de kool steeds malser en soepeler wordt. 
  5. Snijd ondertussen je uien in dunne kwart-ringen. Snijd de groene pepers in reepjes. Hak de peterselie grof.
  6. Spoel de kool goed af met koud water. Je spoelt zo het overgrote deel van het zout weg. Knijp de kool nog één keer goed uit.
  7. De kool mag nu in een slakom. Voeg de uien, de pepers en de peterselie toe. 
  8. Maak je kool op smaak met alle ingrediënten vanaf het citroensap tot en met de peper. Schep ze goed door je wittekoolsalade. Proef en voeg eventueel nog een beetje van een of meer van de smaakmakers toe. 

Tips:

  1. Houd eventueel een paar pepers achter voor de garnering.
  2. Mijn man vindt het heerlijk om bij deze salade Griekse gemarineerde feta te eten. Jij ook?

Recept: zo maak je goddelijke gemarineerde Griekse feta!


woensdag 7 oktober 2020

Mediterrane aardappelschotel met gegrilde kip, olijven en tomaat

Een tijdje geleden schreef ik al eens een blog over de gegrilde reepjes kipfilet waar ik enorm fan van ben.

In het blog gaf ik je niet alleen het basisrecept voor de in olijfolie, citroensap en kruiden gemarineerde en daarna gegrilde kip; ik deed je ook een flink aantal combinatiemogelijkheden aan de hand. 

Kipfiletreepjes met Argentijnse chimichurri, met avocadosalsa of knoflookmayonaise met verse kruiden. Kipfiletreepjes op een avontuurlijke ciabatta. Kipfiletreepjes in een maaltijdsalade of door de pasta, etc. 

Vandaag meer hierover: nóg een combi met gegrilde kipfiletreepjes! Eentje die absoluut het vermelden waard is. Gewoon, omdat hij zo fantastisch lekker is!

Het gaat om een traybake van kruidige aardappeltjes. Met o.a. olijfolie, oregano, tijm, citroen, kalamata-olijven en blokjes tomaat. En natuurlijk die gegrilde kipfilet! 


Na het grillen snijd ik de kip altijd diagonaal in blokjes. Vlak voor het serveren van mijn aardappelschotel verdeel ik die over de bakplaat met de andere goodies!


Een kiprecept om zorgvuldig te bewaren, echt!  



Recept: zo maak je zelf een mediterrane aardappelschotel met gegrilde kip, olijven en tomaat


Mediterrane aardappelschotel met gegrilde kip, olijven en tomaat


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:


Voor de kip:

  • 6 ons kipfilet
  • ±4 eetlepels olijfolie
  • 4 à 5 eetlepels versgeperst citroensap
  • de afgeriste en fijngehakte blaadjes van een bosje tijm of 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt of uit de pers)
  • zout en versgemalen zwarte peper (naar smaak)

Voor de traybake:

  • 1200 gram vastkokende aardappels met een gave schil
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels versgeperst citroensap
  • 3 theelepels gedroogde tijm
  • 1,5 theelepel gedroogde oregano
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 ons kalamata-olijven
  • 8 rijpe trostomaten
  • 1 Spaanse peper
  • de rasp van 1 citroen
  • een flinke bos platte peterselie

Bereiden:

  1. Begin minimaal 4 uur - maar liefst 24 uur - van tevoren met het marineren van de kipfilet. Snijd daartoe elke kipfilet in 4 of 5 reepjes. Roer een marinade van de overige ingrediënten en leg de kipreepjes erin. Bewaar de gemarineerde kip afgedekt in de koelkast.
  2. Neem de kipreepjes een uur voordat je gaat koken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  3. Verwarm de oven op heteluchtstand voor tot 230°C.
  4. Boen de aardappels schoon, maar schil ze niet. Snijd ze grof in stukken en leg deze op een bakplaat.
  5. Vermeng je aardappelblokjes met de olie, het citroensap, de tijm, de oregano en wat zout en peper.
  6. Plaats de bakplaat in de oven, iets onder het midden. Rooster de aardappels goudbruin en gaar. Schep ze af en toe om. Voeg na een halfuur de olijven toe en rooster die 5 à 10 minuten mee.
  7. Gril ondertussen je kipreepjes in een hete grillpan. Draai ze om als ze aan één kant mooie grillstrepen vertonen. Na een kleine 10 minuten zijn ze gaar. Snijd je gegrilde kipreepjes diagonaal in stukjes.
  8. Ontvel de tomaten door ze in te kruisen en ±20 seconden in kokend water te leggen. De velletjes laten dan makkelijk los. Ontpit je tomaten en snijd het resterende vruchtvlees in niet te kleine stukken.
  9. Verwijder de pitjes en zaadlijsten uit de Spaanse peper en snipper het vruchtvlees. Hak de peterselie grof.
  10. Verdeel de kipstukjes, de tomatenblokjes en de Spaanse peper over de bakplaat met de aardappels. Warm de ingrediënten een minuut mee.
  11. Neem de bakplaat uit de oven en rasp de citroen boven het gerecht. Garneer je mediterrane ovenschotel met de peterselie.
  12. Serveer meteen. 

Tips:

  1. Wil je nog meer heerlijke kiprecepten? Volg dan de link 'kip'. 
  2. Om je lekker te maken alvast een paar voorbeelden van kiprecepten op mijn blog: butter chicken, een romige Indiase kipcurry, roerbakschotel van kip, groenten, cashewnoten en ketjapsaus en Thaise noedelsoep met kip een groenten

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste kipcurry!

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste roerbakschotel met kip en groenten

Recept : zo maak je zelf de allerlekkerste Thaise noedelsoep met kip en groenten


donderdag 1 oktober 2020

Je Culinaire Bagage voor Oktober: de Maand in 10 Recepten!

Oktober: de eerste echte herfstmaand. Een ideale maand voor stevige boswandelingen. Heerlijk de natuur in!

Belangrijk om te beseffen: we mógen het nog, ver weg van de drukte! Gelukkig wordt het voor de natuurliefhebbers - zoals ik maandag iemand hoorde zeggen vlak na de persconferentie van Rutte en De Jonge  - "relatief gezien nog een locktober light"!

Hoe dan ook, als je na zo'n wandeling thuiskomt, moet er iets hartverwarmends op tafel komen, toch?! Een dikke soep met lekker veel vulling, appelgebak, stoofvlees...


Waar kies jij voor deze maand? Om het je wat makkelijker te maken is hier je Culinaire Bagage voor Oktober: 10 recepten voor een maandlang genieten! 


10 Fantastische recepten voor oktober

1. De stevige soep van oktober is een pompoensoep, maar dan geen 'gewone': je maakt deze soep van blokjes flespompoen die je eerst roostert in de oven met olijfolie en knoflook. Je maakt de soep lekker kruidig af met o.a. tijm, gerookt paprikapoeder en selderij. Als extraatje gaan er blokjes Spaanse chorizo en pompoenpitten in! 


Kooktips voor je pompoensoep met chorizo en pompoenpitten:

  • bereiden: je pompoensoep wordt nóg lekkerder als je hem garneert met een flinke lepel lobbig geklopte room!
  • combineren: natuurlijk eet je deze soep het liefst als maaltijdsoep. Geef er dan krokante bagel chips of gegrild knoflookbrood bij!

Recept: zo maak je zelf pompoensoep met chorizo en geroosterde pompoenpitten

Recept: zo maak je zelf krokante bagel chips

Recept: zo maak je het allerlekkerste knoflookbrood


2. Ik had ze dinsdag al in de oven staan, want ik kon niet wachten tot oktober: malse karbonaadjes in een saus van volle rode wijn, ham, uitjes en peterselie! Dit gaan wij in elk geval vaker eten de komende herfst!


Kooktips voor je ovenkarbonaadjes in rodewijnsaus:

  • bereiden: koop een lekkere wijn voor dit gerecht, want de wijn kan dit gerecht echt maken of breken!
  • combineren: wij eten dit nooit zonder versgemaakte aardappelpuree. Daar maken we dan een kuiltje in voor de overheerlijke saus! 

Recept: zo maak je zelf malse ovenkarbonaadjes in een rodewijnsaus

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste aardappelpuree


3. Ook van groenten kun je fantastische stoofpotjes maken. Daar weten de Italianen alles van. Ze zijn in Italië verzot op hun peperonata, een kruidig stoofpotje van verschillende kleuren paprika's, tomaten, uien en knoflook! 


Kooktips voor je peperonata:

  • bereiden: koop paprika's van allemaal verschillende kleuren voor een supervrolijk gerecht!
  • combineren: deze groentestoofpot is heerlijk smeuïg. Daarom is hij ook ideaal bij (vlees)gerechten zonder saus. Denk aan allerlei soorten worstjes of gehaktballen, bijvoorbeeld mijn Italiaanse gehaktballetjes met zongedroogde tomaat en basilicum! 

Recept: zo maak je zelf peperonata, een Italiaans stoofpotje van paprika en tomaat


Recept: zo maak je zelf de lekkerste Italiaanse gehaktballetjes




4. Pasta is lekker in elke maand van het jaar, dus ook in oktober. Veel mensen maken elke week wel een keer spaghetti, lasagne, penne of tagliatelle. 


Maar maak jij weleens zelf cannelloni, van die heerlijke pastarolletjes? Wij wel! We vullen ze graag met zacht kalfsgehakt en garen ze vervolgens in een fruitige tomatensaus. Delizioso! 


Je maakt je pastagerecht extra speciaal door de cannellonirolletjes te serveren in mooie eenpersoonsschaaltjes (zie foto). 


Kooktips voor je cannelloni met kalfsgehakt en tomaat-basilicumsaus:

  • bereiden: het lijkt moeilijk, zelf cannelloni vullen. Maar als je een spuitzak gebruikt, is het echt een fluitje van een cent. Je leest er alles over in het recept!
  • combineren: wil je een complete Italiaanse maaltijd op tafel zetten? Daar heb ik wel een paar ideeën voor. Begin bijvoorbeeld met een carpaccio van bresaola (Italiaanse gedroogd rundvlees) en sluit je maaltijd af met zelfgemaakt cappuccinoroomijs! Het recept voor het ijs vind je hieronder. 

Recept: zo maak je zelf Italiaanse cannolloni met kalfsgehakt en tomaat-basilicumsaus

Recept: zo maak je zelf carpaccio van Italiaanse bresaola





5. Het beloofde recept voor romig cappuccino-ijs. Je geeft je ijs extra diepgang door er wat (versgemalen) kaneel aan toe te voegen! 


Kooktips voor je zelfgemaakte cappuccinoroomijs:

  • bereiden: ijs is heel makkelijk voor te bereiden en dus ideaal voor een etentje met vrienden!
  • combineren: schep je ijs in cappuccinokopjes en serveer het met een flinke kop slagroom en geschaafde chocolade. Leg wat amarettikoekjes op het bordje naast je koude cappuccino! 

Recept: zo maak je zelf heerlijk romig cappuccino-ijs



6. Gezellig borrelen nu we allemaal wat vaker thuis zitten? Met een lekker hapje erbij? Ja, toch?!

Volg eens de link 'hapjes' om te kiezen wat voor gerechtjes ze zou kunnen serveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van kruidige gemarineerde garnalen?


Kooktips voor je gemarineerde garnalen:

  • bereiden: marineer je garnalen bij voorkeur 24 uur voor het serveren. Daar krijgen ze lekker veel smaak van!
  • combineren: deze garnalen zijn ook erg lekker als klein gerechtje tijdens een tapasavond of bij een luxe brunch

Recept: zo maak je de lekkerste gemarineerde garnalen





7. Voor ons gaat er geen maand voorbij zonder dat we minstens een keer kip eten. Mijn Maleisische kipsateetjes is een van onze favorieten. Het recept stamt nog uit de tijd dat we in Maleisië woonden!


Kooktips voor je Maleisische kipsateetjes:

  • bereiden: op de foto zie je minispiesjes die we vaak als hapje serveren. Voor een hoofdgerecht rijg je de stukjes gemarineerde kip aan grote spiezen.
  • combineren: ideaal bij deze sateetjes smaakt mijn gebakken rijst met ei, bosui en wortel! 

Recept: zo maak je zelf Maleisische kipsateetjes


Recept: zo maak je zelf de lekkerste gebakken rijst met ei, bosui en wortel


8. Tartaartjes alledaags? Niet als je van je tartaar kleine balletjes rolt en er een heerlijk roomsausje bij geeft. Mét een flinke scheut madera erdoorheen! 


Kooktips voor je tartaarballetjes met een boozy maderaroomsausje:

  • bereiden: je zou dit gerecht kunnen maken van tartaarballetjes met alleen wat peper en zout, maar het wordt veel lekkerder als je extra feestelijk uitpakt met een vulling van o.a. kappertjes, sjalotjes en verse tuinkruiden!
  • combineren: kleine aardappelkroketjes smaken heerlijk bij deze tartaarballetjes. En bij het romige sausje!

Recept: zo maak je heerlijke tartaarballetjes met een maderaroomsausje


9. Appeltaart! Daar heb ik in deze tijd van het jaar zo vaak zin in!


Laatst nog heb ik wel 40 appeltaarten gebakken. Nou ja, mini-appeltaartjes dan! Daar kunnen wij er per portie minstens 3 van op!


Hoe je je mijn mini-appeltaartjes moet voorstellen? Het zijn kleine bodempjes van bros kaneeldeeg met daarop een vulling van gekaramelliseerde appeltjes. En natuurlijk een toefje slagroom!


Baktips voor je mini-appeltaartjes met karamelappeltjes en slagroom:

  • bereiden: voor de vulling heb je maar liefst 4 verschillende appelrassen nodig. En echte vanille en een scheutje bruine rum. Oeh...
  • combineren: serveer je appeltaartjes als klein zoet hapje bij een high tea of als onderdeel van een grand dessert. Of gewoon bij de thee of de koffie; maar dan heb je er wel meer per persoon nodig dat één! 

Recept: zo bak je de allerlekkerste mini-appeltaartjes


10. De uitsmijter van vandaag is niet echt een uitsmijter, maar meer een omelet. Een omelet met een vulling: je verstopt in je schuimig opgeklopte eiermengsel een flinterdun plakje varkensfilet.

Zo maak je van je varkenslapjes fantastische Oostenrijkse omeletschnitzels


Kooktips voor je omeletschnitzels:

  • bereiden: om je varkensfiletlapjes flinterdun te krijgen moet je ze tussen twee laagjes huishoudfolie plat slaan met een vleeshamer of met de onderkant van een koekenpan!
  • combineren: bij deze schnitzels serveer je krokant gebakken krieltjes en een feestelijke groente als regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm!

Recept: zo maak je zelf Oostenrijkse omeletschnitzels

Recept: zo maak je zelf krokant gebakken krieltjes

Recept: zo maak je zelf regenboogworteltjes uit de oven


Ik wens je een gezellige en smakelijke oktobermaand!