Een tijdje geleden schreef ik al eens een blog over de gegrilde reepjes kipfilet waar ik enorm fan van ben.
In het blog gaf ik je niet alleen het basisrecept voor de in olijfolie, citroensap en kruiden gemarineerde en daarna gegrilde kip; ik deed je ook een flink aantal combinatiemogelijkheden aan de hand.
Kipfiletreepjes met Argentijnse chimichurri, met avocadosalsa of knoflookmayonaise met verse kruiden. Kipfiletreepjes op een avontuurlijke ciabatta. Kipfiletreepjes in een maaltijdsalade of door de pasta, etc.
Vandaag meer hierover: nóg een combi met gegrilde kipfiletreepjes! Eentje die absoluut het vermelden waard is. Gewoon, omdat hij zo fantastisch lekker is!
Het gaat om een traybake van kruidige aardappeltjes. Met o.a. olijfolie, oregano, tijm, citroen, kalamata-olijven en blokjes tomaat. En natuurlijk die gegrilde kipfilet!
Na het grillen snijd ik de kip altijd diagonaal in blokjes. Vlak voor het serveren van mijn aardappelschotel verdeel ik die over de bakplaat met de andere goodies!
Een kiprecept om zorgvuldig te bewaren, echt!
Mediterrane aardappelschotel met gegrilde kip, olijven en tomaat
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:
Voor de kip:
- 6 ons kipfilet
- ±4 eetlepels olijfolie
- 4 à 5 eetlepels versgeperst citroensap
- de afgeriste en fijngehakte blaadjes van een bosje tijm of 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 teentje knoflook (fijngehakt of uit de pers)
- zout en versgemalen zwarte peper (naar smaak)
Voor de traybake:
- 1200 gram vastkokende aardappels met een gave schil
- 4 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels versgeperst citroensap
- 3 theelepels gedroogde tijm
- 1,5 theelepel gedroogde oregano
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 2 ons kalamata-olijven
- 8 rijpe trostomaten
- 1 Spaanse peper
- de rasp van 1 citroen
- een flinke bos platte peterselie
Bereiden:
- Begin minimaal 4 uur - maar liefst 24 uur - van tevoren met het marineren van de kipfilet. Snijd daartoe elke kipfilet in 4 of 5 reepjes. Roer een marinade van de overige ingrediënten en leg de kipreepjes erin. Bewaar de gemarineerde kip afgedekt in de koelkast.
- Neem de kipreepjes een uur voordat je gaat koken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
- Verwarm de oven op heteluchtstand voor tot 230°C.
- Boen de aardappels schoon, maar schil ze niet. Snijd ze grof in stukken en leg deze op een bakplaat.
- Vermeng je aardappelblokjes met de olie, het citroensap, de tijm, de oregano en wat zout en peper.
- Plaats de bakplaat in de oven, iets onder het midden. Rooster de aardappels goudbruin en gaar. Schep ze af en toe om. Voeg na een halfuur de olijven toe en rooster die 5 à 10 minuten mee.
- Gril ondertussen je kipreepjes in een hete grillpan. Draai ze om als ze aan één kant mooie grillstrepen vertonen. Na een kleine 10 minuten zijn ze gaar. Snijd je gegrilde kipreepjes diagonaal in stukjes.
- Ontvel de tomaten door ze in te kruisen en ±20 seconden in kokend water te leggen. De velletjes laten dan makkelijk los. Ontpit je tomaten en snijd het resterende vruchtvlees in niet te kleine stukken.
- Verwijder de pitjes en zaadlijsten uit de Spaanse peper en snipper het vruchtvlees. Hak de peterselie grof.
- Verdeel de kipstukjes, de tomatenblokjes en de Spaanse peper over de bakplaat met de aardappels. Warm de ingrediënten een minuut mee.
- Neem de bakplaat uit de oven en rasp de citroen boven het gerecht. Garneer je mediterrane ovenschotel met de peterselie.
- Serveer meteen.
Tips:
- Wil je nog meer heerlijke kiprecepten? Volg dan de link 'kip'.
- Om je lekker te maken alvast een paar voorbeelden van kiprecepten op mijn blog: butter chicken, een romige Indiase kipcurry, roerbakschotel van kip, groenten, cashewnoten en ketjapsaus en Thaise noedelsoep met kip een groenten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten