Pagina's

woensdag 20 augustus 2025

Pittige orzosalade met krokant gebakken gemarineerde kip en lekker veel tuinkruiden en verse groenten


Wat eet jij graag in de zomer? 

Wij zijn als het warm is vooral dol op maaltijdsalades. Die zijn heerlijk koel! Bovendien zit er in een keer alles in wat we nodig hebben en lekker vinden: eiwitten als vlees, kip, vis, kaas of peulvruchten, koolhydraten en natuurlijk heel veel crunchy groenten!

Maar we zeggen ook geen nee tegen - snelle - pastagerechten. Door hun mediterrane smaken geven die ons een zomers gevoel!

Het recept van vandaag is een combi van allebei: het betreft een maaltijdsalade mét pasta, een pastasalade!


Onze speciale pastasalade is fris, kruidig, hartig, lichtpikant en heel aromatisch. De smaken van het Middellandse Zeegebied spatten ervanaf! Wij maken hem met alleen de lekkerste ingrediënten: 

  • al dente gekookte orzo, de populaire pastasoort die eruitziet als rijst,
  • kleine reepjes malse kip, die we marineren in allerlei kruiden en specerijen, olijfolie en citroensap, en daarna krokant bakken,
  • knapperige blokjes groene paprika,
  • fruitige cherrytomaatjes,
  • hartige Griekse kalamata-olijven,
  • lekker veel verse tuinkruiden
  • en een verfrissende dressing van citroensap, citroenrasp, een fijngehakte Spaanse peper, een klein teentje knoflook en geurige extra vergine olijfolie



Nieuwsgierig naar hoe deze verrassende orzosalade smaakt? Scrol snel door naar het recept en maak hem zelf!


Recept: zo maak je zelf een pittige orzosalade met krokant gebakken gemarineerde kip en lekker veel tuinkruiden en verse groenten



Zó maak je zelf makkelijk en snel pittige orzosalade met krokant gebakken gemarineerde kip en lekker veel tuinkruiden en verse groenten



Ingrediënten voor een maaltijdsalade voor 4 personen:

Voor de gemarineerde kip:

  • 500 gram kipfilet of kippendijenfilet
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 theelepels gedroogde oregano
  • 4 theelepels gedroogde tijm
  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • 4 theelepels mild paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen komijn (djintan)
  • 1/3 theelepel pimentón (gerookt paprikapoeder)
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • zout en versgemalen zwarte peper

Voor de orzo:

  • 400 gram orzo
  • 1 kippenbouillonblokje
  • zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de salade:

  • 1 groene paprika
  • 5 bosuitjes
  • een flinke bos platte peterselie
  • 1 Spaanse peper
  • 100 gram kalamata-olijven zonder pit
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • de rasp van 1 citroen
  • het sap van 1 à 2 citroenen
  • extra vergine olijfolie naar smaak
  • 200 gram kleine cherrytomaatjes

Bereiding:

  1. Begin met het marineren van de kip. Snijd het vlees daartoe in kleine reepjes of blokjes. Roer een marinade van de rest van de kipingrediënten. Schep de marinade door de kipblokjes. Marineer het vlees gedurende minimaal 1 uur. Een marinadetijd van 24 uur - dat is vaak makkelijker - is ook geen probleem; je kip wordt er alleen maar lekkerder van!
  2. Verhit een grote koekenpan of hapjespan met anti-aanbaklaag. Bak daarin de kipreepjes op middelhoog vuur in een paar minuten gaar en mooi krokant. Zorg ervoor dat de specerijen niet te heet worden en verbranden; dan kunnen ze bitter gaan smaken. Schep de kipreepjes tijdens het bakken regelmatig om. Omdat er al olijfolie in de marinade zit, hoef je geen extra vet toe te voegen tijdens het garen van de kip.
  3. Kook de orzo beetgaar in een ruime hoeveelheid water waarin je het bouillonblokje en wat zout naar smaak hebt opgelost. Proef de orzo af en toe tijdens het kookproces, zodat je er zeker van bent dat hij niet te gaar wordt. Giet de pasta af door een vergiet en spoel hem af met koud stromend water. 
  4. Draai het vuur uit onder de kipreepjes die inmiddels klaar zijn. Voeg de orzo samen met 1 eetlepel olijfolie toe aan de kipreepjes. Schep het geheel goed om. Daarbij laten de aanbaksels in de pan los en vermengen zich met de orzo, die daardoor heel smaakvol wordt. 
  5. Doe de pasta en de kipreepjes over in een ruime schaal. Laat de salade afkoelen.
  6. Snijd ondertussen de groene paprika in kleine blokjes. Snijd de bosuitjes diagonaal in dunne ringetjes. Hak de peterselie grof. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper en hak het vruchtvlees fijn. 
  7. Voeg de paprikablokjes, de bosuitjes, de peterselie, de Spaanse peper, de olijven, de knoflook en de citroenrasp toe aan de orzosalade.
  8. Maak de salade stevig op smaak met het citroensap, een flinke scheut extra vergine olijfolie en wat versgemalen zwarte peper. Proef de salade goed en schep er eventueel ook nog wat zout doorheen.
  9. Je kunt je salade nu meteen afmaken met de tomaatjes en serveren, maar het is lekkerder om hem eerst nog een uurtje goed koud te laten worden in de koelkast.
  10. Halveer pas daarna de cherrytomaatjes en schep ze door je salade. Proef nog een keer en voeg eventueel nog een klein beetje van een of meer van de smaakmakers toe.     

Tips:

  1. Je zou je salade eventueel ook een dag voor het serveren al kunnen maken. Dat kan handig zijn als je je salade wilt serveren tijdens een feestje of als je hem mee wilt nemen voor een picknick. Voeg wel pas vlak voor het serveren de cherrytomaatjes toe.
  2. Leuk idee: verdeel de salade eens over kleine schaaltjes - of glaasjes voor verrines - en serveer hem zo als hapje of amuse! 
  3. De salade slaat ook geen slecht figuur op een tafel vol met share-gerechtjes of tapas!  
  4. Ben je benieuwd naar de andere maaltijdsalades die op mijn blog staan. Volg het rode linkje! Wil je alvast een paar voorbeelden? Hier komen ze: 

Recept: frisse krieltjessalade met gerookte zalm en waterkers!

Recept: de lekkerste pastasalade met tonijn en verse groenten!

Recept: deze Limburgse koude schotel maak je makkelijk zelf!

Recept: serveer je couscoussalade met gemarineerde kip ook eens als hapje!

Recept: heerlijk als maaltijdsalade: tacobakjes met pittige kikkererwtensalade!

Recept: krokante tacobakjes met een salade van gemarineerde garnalen, tomaat en avocado!

dinsdag 5 augustus 2025

Aziatische hapjes van cassave kroepoek met kruidige gebakken rijst en char siu


Ben jij net zoals wij een liefhebber van Aziatische borrelhapjes

Dan is dit recept echt iets voor jou!

Stel je dit maar even voor:
  • een hapje van krokante cassave kroepoek
  • met daarop een flinke lepel smaakvolle, lichtpittige en kruidige gebakken rijst,  
  • een dun plakje geroerbakt Chinees varkensvlees, char siu, geglaceerd met hoisinsaus,
  • crispy bosui
  • en pikante chilipeper!


Kijk, zoiets had ik in gedachten: 


Recept: Aziatische hapjes van cassave kroepoek gevuld met kruidige gebakken rijst en char siu



Ziet er verleidelijk uit, toch?! 


Meteen proeven? 
Ga snel aan de slag!



Aziatische hapjes van cassave kroepoek met kruidige gebakken rijst en char siu



Ingrediënten:

  • 250 gram langkorrelrijst 
  • water
  • zout
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels hoisinsaus
  • 2,5 eetlepel gembersiroop
  • 1,5 eetlepel Chinese donkere sojasaus
  • 1 klein teentje knoflook uit de pers
  • 1 theelepel sambal badjak
  • ±250 gram char siu 
  • 4 bosuitjes
  • 2 Spaanse pepers
  • 1 à 2 zakken cassave kroepoek (je hebt gave, hele stukken kroepoek nodig)

Bereiding:

  1. Kook de rijst in water met een mespunt zout. Je hebt maar heel weinig zout nodig, want je maakt je rijst straks nog op smaak met twee soorten sojasaus, die ook zout bevatten. Ik gebruik voor het koken van de rijst het liefst een rijstkoker; heb je die niet, volg dan de instructies op de verpakking van de rijst. Laat de rijst afkoelen.
  2. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok of hapjespan met anti-aanbaklaag. Voeg de rijst toe aan de olie en schep het geheel goed om. Bak de rijst gedurende ±10 minuten in de olie. Voeg daarbij 1,5 eetlepel hoisinsaus, 2,5 eetlepel gembersiroop, 1,5 eetlepel donkere sojasaus, de knoflook en 1 theelepel sambal badjak toe. Schep de rijst tijdens het bakken regelmatig om. Proef de rijst en voeg eventueel nog een beetje van een of meer van de smaakmakers toe; volg je eigen smaak!
  3. Snijd ondertussen de char siu in dunne plakjes. Verhit in een andere pan de resterende eetlepel zonnebloemolie. Roerbak hierin de plakjes vlees totdat ze een goudbruin korstje hebben en lichtkrokant zijn. Voeg dan de resterende 1,5 eetlepel hoisinsaus toe en schep het geheel nog even om. 
  4. Snijd de bosuitjes in dunne schuine ringetjes. 
  5. Snijd de steeltjes van de Spaanse pepers. Rol de pepers tussen je handen, zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de pepers elk in dunne ringetjes. 
  6. Leg de stukjes kroepoek naast elkaar op een grote schaal. Schep op elk stukje kroepoek een flinke theelepel gebakken rijst. Daarbovenop mag een mooi geglaceerd stukje char siu. Garneer met een ringetje bosui en een ringetje Spaanse peper. 
  7. Serveer je kroepoekhapjes met gebakken rijst en char siu warm.   

Tip:

Op mijn blog vind je nog meer recepten voor verrukkelijk krokante Aziatische hapjes. Klik maar eens op de rode linkjes hieronder:

Recept: zo maak je zelf krokante kipreepjes met sesamzaadjes en sweet chili sauce!

Recept: zo maak je zelf Japanse crackers met gerookte zalm, avocado en wasabimayonaise!

Recept: zo bak je snel en makkelijk pittige Indische saucijzenbroodjes!

Recept: zo maak je snel en makkelijk crispy spek met een verrukkelijk Chinees sausje!

vrijdag 25 juli 2025

Chinese gebakken rijst met char siu: een snel, makkelijk én verrukkelijk Aziatisch recept!


Gebakken rijst. Je kunt er eindeloos mee variëren! 

Kijk alleen al naar een paar recepten die elders op dit blog staan:

Hoe verschillend zijn al die gerechten! 


Vandaag wil ik daar een bijzonder recept aan toevoegen: eentje voor pittige, lichtzoete, Chinese gebakken rijst met char siu en groenten! 


Heb je nog nooit gehoord van char siu? Dan mis je wat!

Char siu (spreek uit: tsjaa soe) is - niet al te mager - varkensvlees dat eerst wordt gemarineerd in een mengsel van smaakmakers als hoisinsaus, suiker, Chinese rijstwijn, lichte sojasaus, honing, oestersaus, rodebietenpoeder, knoflook en vijfkruidenpoeder. Daarna wordt het vlees gegaard op de barbecue. Toen we in Maleisië woonden, konden we het overal kopen onder de naam 'Chinese barbecue pork'. Overigens behoort een garing in de oven ook tot de mogelijkheden.

Ook in Nederland kun je geweldige kant-en-klare char siu kopen. Vraag er maar eens naar in je Aziatische supermarkt. Veel supermarkten roosteren je char siu zelfs vers voor je!

Zelf maken is ook een optie: waag je eens aan het verrukkelijk recept van Marion's Kitchen. Of dat van Rasa Malaysia! Om van te watertanden!


Voor nu: scrol snel door naar mijn nieuwe gebakken-rijst-recept mét die char siu! Ga ermee aan de slag en geniet!


Chinese gebakken rijst met char siu: een snel, makkelijk én verrukkelijk Aziatisch recept!



Zo maak je snel en makkelijk Chinese gebakken rijst met char siu



Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 500 gram langkorrelrijst 
  • water
  • zout
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 à 5 eetlepels hoisinsaus
  • 5 eetlepels gembersiroop
  • 2 à 3 eetlepels Chinese donkere sojasaus
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 2 à 3 theelepels sambal badjak
  • ±500 gram char siu 
  • 125 gram taugé
  • 6 bosuitjes
  • 1 Spaanse peper

Bereiding:

  1. Kook de rijst in water met een mespunt zout. Je hebt maar heel weinig zout nodig, want je maakt je rijst straks nog op smaak met twee soorten sojasaus, die ook zout bevatten. Ik gebruik voor het koken van de rijst het liefst een rijstkoker; heb je die niet, volg dan de instructies op de verpakking van de rijst. Laat de rijst afkoelen.
  2. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een wok of hapjespan met anti-aanbaklaag. Klop de eieren los met 2 eetlepels water, een beetje zout en 1/4 theelepel van de sambal badjak. Bak van de eieren een roerei (heb je niet veel ervaring met het bakken van roereieren, klik dan even door naar één van mijn eerdere blogs). Schep het roerei uit de pan en bewaar het ei voor later.
  3. Verhit nog eens 2 eetlepels zonnebloemolie in de wok of pan. Voeg de rijst toe aan de olie en schep het geheel goed om. Bak de rijst gedurende ±10 minuten in de olie. Voeg daarbij 2 à 3 eetlepels hoisinsaus, 5 eetlepels gembersiroop, 2 à 3 eetlepels donkere sojasaus, de knoflook en ±2 theelepels sambal badjak toe. Schep de rijst tijdens het bakken regelmatig om. 
  4. Snijd ondertussen de char siu in kleine, dunne reepjes of plakjes. Verhit in een andere pan de resterende 2 eetlepels zonnebloemolie. Roerbak hierin de vleesreepjes. Voeg na een paar minuten de resterende 2 eetlepels hoisinsaus toe en schep het geheel nog even om. Schep de char siu uit de pan.
  5. Snijd de bosuitjes in dunne schuine ringetjes. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper en snipper het vruchtvlees fijn. Voeg de ringetjes bosui samen met de pepersnippers en de taugé toe aan de gebakken rijst. Bak de groenten 2 minuten mee.
  6. Schep vlak voor het serveren de warme reepjes char siu door de Chinese gebakken rijst. Proef het geheel en voeg eventueel nog een beetje hoisinsaus, sojasaus en/of sambal toe. 
  7. Serveer je Chinese rijst met char siu meteen. 

Tips: 

  1. Deze rijst smaakt misschien nog wel lekkerder als je er vlak voor het serveren of aan tafel kant-en-klare gefruite uitjes doorheen schept!
  2. Erbij serveer ik graag roerbakgroeten op smaak gemaakt met knoflook, hoisinsaus, donkere sojasaus en sambal badjak. En er staat altijd een flinke kom pikante cassavekroepoek op tafel!
  3. Leuk idee: serveer deze rijst met char siu ook eens als borrelhapje. De volgende keer zal ik je het volledige recept geven! 

Recept: zo maak je zelf borrelhapjes van cassavekroepoek met Chinese gebakken rijst en char siu!


vrijdag 11 juli 2025

Gebakken gnocchi met cherrytomaatjes, mozzarella, basilicum en pittige chilivlokken: een makkelijk, snel en verrukkelijk pastagerecht!


Heb je weleens zelf pasta gemaakt?

Dan weet je dat het deeg voor pasta eigenlijk maar heel weinig verschillende ingrediënten bevat: bloem en water of ei. Meer niet.

Maar er is een soort pasta, waar behalve die basisingrediënten ook nog iets anders in gaat: aardappels. Of liever gezegd aardappelpuree!
 
Die pasta heet gnocchi. Spreek uit: njokkie. 


Gnocchi, Italiaanse pasta met aardappel: heerlijk met cherrytomaatjes en mozzarella! Snel en makkelijk recept!



Van gnocchideeg worden lange strengen gemaakt en die worden vervolgens in stukjes gesneden. 

Met behulp van een geribbelde houten plank of zelfs met een gewone vork maken de Italianen van die stukjes prachtige, luchtige, kleine kussentjes.

'Klontjes' noemen ze ze zelf. Of - in het Italiaans - 'gnocchi'. 



Wij maken onze gnocchi meestal niet from scratch, maar we kopen ze gewoon in de supermarkt. Makkelijk! En ook erg lekker!

Als je gnocchi kookt in water met een beetje zout, dan worden ze heerlijk zacht en licht. Gekookte gnocchi kun je serveren met bijna alle sauzen die je ook serveert bij pasta van alleen bloem.

Maar je kunt gnocchi ook bakken! En dat is meteen de bereidingswijze die wij hier in huis het allerlekkerste vinden. 

Wij koken onze gnocchi altijd heel kort totdat de deegkussentjes komen bovendrijven in het kokende water. Dan scheppen we ze meteen met een schuimspaan uit de pan en doen ze over in een koekenpan met hete olijfolie en een beetje roomboter. Daarin bakken we onze gnocchi aan de buitenkant heerlijk krokant. Dat doen we vrij snel, zodat de aardappelpasta vanbinnen nog zacht blijft. Verrukkelijk!

Het liefst serveren we onze gebakken gnocchi met cherrytomaatjes en mozzarella. 


Als smaakmakers gaan er nog wat knoflook, een flinke hand basilicumblaadjes en een niet te zuinige hoeveelheid chilivlokken door onze pasta. 


Het gerecht is eenvoudig, maar de smaak, die is echt fantastisch!

 

Bonus: onze gebakken gnocchi met cherrytomaatjes, mozzarella en pittige chilivlokken staan binnen 20 minuten op tafel! Wanneer ga jij ze maken?


Recept:  zo maak je zelf gebakken gnocchi met cherrytomaatjes, mozzarella, basilicum en pittige chilivlokken


Zó maak je zelf makkelijk en snel gebakken gnocchi met cherrytomaatjes, mozzarella, basilicum en pittige chilivlokken



Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 1 kg verse gnocchi
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 flinke teen knoflook uit de pers
  • 1/2 à 1 theelepel chilivlokken (of meer als je van extra pittig houdt!)
  • 800 gram kleine cherrytomaatjes
  • 500 gram mozzarella (uitlekgewicht)
  • nog een lekkere scheut koude extra vergine olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • de blaadjes van een flinke bos basilicum

Bereiding:

  1. Vul een grote pan met water en voeg wat zout toe; gebruik wat minder zout dan voor 'gewone' pasta, want er zit al zout in de gnocchi zelf. Breng het water aan de kook. 
  2. Voeg de gnocchi toe aan het kokende water. Kook de gnocchi totdat ze boven komen drijven; dat duurt 1 à 2 minuten. 
  3. Verhit ondertussen 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel roomboter in een grote, hete hapjespan.
  4. Schep de beetgare gnocchi meteen met een schuimspaan uit het water en in de hapjespan.
  5. Bak ze onder af en toe omscheppen op hoog vuur mooi aan. Ze moeten lekker krokant worden aan de buitenkant, maar vanbinnen mogen ze nog een beetje zacht blijven.
  6. Na een kleine 10 minuten kunnen de knoflook en de chilivlokken erbij. Draai het vuur laag en fruit de smaakmakers een minuutje mee.
  7. Voeg dan de cherrytomaatjes toe en warm ze een paar minuten mee met de gnocchi totdat ze nét gaar zijn aan de buitenkant.
  8. Proef de gnocchi en de tomaatjes. Roer eventueel nog wat meer zout en/of chilivlokken door je gerecht.
  9. Scheur of snijd de mozzarella in stukjes. Draai het vuur uit. Voeg de kaas toe aan de pastaschotel. Schep het geheel nog één keer om, zodat de kaas een klein beetje smelt. Schenk nog een lekkere scheut extra vergine olijfolie over je gnocchischotel.
  10. Verdeel de gnocchi over 4 borden. Maal er wat zwarte peper overheen. Garneer met een ruime hoeveelheid basilicumblaadjes.
  11. Serveer meteen. 

Tips:

  1. Wil je met dit gerecht variëren en ben je een liefhebber van Parmezaanse kaas? Rasp dan vlak voor het serveren wat van die kaas over je gerecht voor wat extra hartigheid. 
  2. Op mijn blog staan (nog) geen andere gnocchirecepten. Maar je vindt her en der wel wat sauzen die niet alleen met 'gewone' pasta, maar ook met (gebakken) gnocchi geweldig combineren. Probeer bijvoorbeeld eens mijn la-dolce-vita-tomatensaus, mijn tomaat-basilicumsaus, mijn bolognesesaus of mijn stoofvlees in Italiaanse tomatensaus samen met gnocchi. Heerlijk! Of wat dacht je van gnocchi met sappige tartaarballetjes in een romige groenepepersaus of gnocchi met varkenshaasmedaillons in een romige paprikasaus met cognac? Niet conventioneel, maar wel verrukkelijk!

Recept: Italiaanse tomatensaus met kappertjes en olijven

Recept: tomatensaus met basilicum

Recept: een pan vol met Italiaanse bolognesesaus!

Recept: botermals Italiaans stoofvlees in een kruidige tomatensaus!

Recept: tartaarballetjes in een romige groenepepersaus!

Recept: deze varkenshaas in een romige saus smaakt heerlijk met gnocchi!


dinsdag 24 juni 2025

BBQ-salade met snackpaprikaatjes en bleekselderij en een rokerige, pittige maple-syrup-dressing!


Maak kennis met onze nieuwste BBQ-salade!

Hij is kruidig.
Hij is fris, mosterdachtig.
Hij is behoorlijk pittig.
Hij is lichtzoet met een ondertoon van karamel.
Hij is rokerig. 


En dat alles samen maakt hem tot een unieke salade


Vooral zijn rokerigheid is markant. Die sluit perfect aan bij de rokerige smaken die ook gebarbecued vlees zo aantrekkelijk maken. Het is niet voor niets dat wij onze nieuwe salade onlangs unaniem hebben gebombardeerd tot onze go-to barbecuesalade! 

Als ik dit schrijf zit ik stiekem al te dromen van een combi van deze salade met gerechten als een feestelijke picanha uit de kamado met Argentijnse chimichurri, een geroosterd hammetje of een beer can chicken... 😋

Zoals zo vaak bij een salade zit de truc hem in de juiste dressing

Op het eerste oog lijkt de dressing voor onze salade helemaal niet zo uitzonderlijk: hij heeft veel weg van een klassieke vinaigrette. Een mengsel dus van olie, azijn, mosterd en een zoetstof. 

Alleen, wij maken in dit geval een niet-zo-doorsnee keuze waar het om de zoetstof voor onze dressing gaat: dat moet en zal maple syrup zijn. In goed Nederlands: ahornsiroop. Want alleen die geeft die karamelachtige diepgang waar we zo van houden. 

Verder voegen we een aantal extra, nogal uitgesproken, smaakmakers toe aan onze dressing: rokerige pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder), aromatische knoflook, kruidige platte peterselie en bieslook én een flinke hoeveelheid pikante chilivlokken! 

Heb jij voor de komende weekenden een zomerse BBQ in de planning staan? Dan mag deze BBQ-salade met dus die speciale maple-syrup-dressing - én gemengde sla met rucola én snackpaprikaatjes én bleekselderij - niet ontbreken! 


Recept: BBQ-salade met snackpaprikaatjes en bleekselderij en een rokerige, pittige maple-syrup-dressing!


BBQ-salade met snackpaprikaatjes en bleekselderij en een rokerige, pittige maple-syrup-dressing!


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 3 à 4 personen:

Voor de salade:

  • 150 gram gemengde bladsla met rucola
  • een bosje platte peterselie
  • 8 snackpaprikaatjes in verschillende kleuren
  • 2 à 3 stengels bleekselderij

Voor de maple-syrup-dressing:

  • 2 eetlepels maple syrup (ahornsiroop; zie een van mijn eerdere blogs voor meer achtergrondinfo)
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 6 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 theelepels grove mosterd
  • ±1/2 theelepel chilivlokken (meer mag ook: voor een nog pittigere salade!)
  • 1/2 theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
  • een bosje bieslooksprietjes, in ringetjes geknipt
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een lege jampot of een mengbeker. Schud goed totdat er een gebonden dressing ontstaat.
  2. Hak de peterselie grof.      
  3. Doe de sla samen met de peterselie in een grote kom.
  4. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de paprikaatjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  5. Snijd de selderijstengels in dunne elleboogjes.
  6. Voeg de paprikablokjes en de selderij-elleboogjes toe aan de sla.
  7. Schenk de dressing over de salade en schep het geheel voorzichtig om. Proef en bepaal of je misschien nog wat meer zout of chilivlokken zou willen toevoegen.
  8. Serveer de salade meteen. 

Tips:

  1. Ook als het regent kunnen wij het soms niet laten om deze salade op tafel te zetten. Dan blijft de BBQ uit, maar toch genieten we: we scheppen onze rokerige salade dan om met een flinke portie kant-en-klare gerookte kipfilet. Die snijden we eerst in dunne reepjes. Zo smaakt de salade heerlijk als vulling voor tortilla wraps of als beleg voor flatbreads!
  2. Hou je van variatie en wil je ook eens een andere salade uitproberen bij je BBQ? Ik schreef eerder al eens een blog met allemaal salades die heerlijk smaken bij de BBQ. Maar liefst 20 stuks! Klik op het rode linkje voor alle recepten.

Recepten: 9 heerlijke salades voor bij je BBQ!

Recepten: en nog eens 9 salades voor bij de barbecue!

vrijdag 30 mei 2025

Malse kip in een kruidige Italiaanse tomatensaus: heerlijk met pasta!


Pasta + tomatensaus!

Dat is toch een match made in heaven! 


9 Recepten voor pasta met tomatensaus!


Voor mij is het een sport steeds maar weer nieuwe variaties te bedenken op het thema 'pasta met tomatensaus'


Je vindt op mijn blog al behoorlijk wat recepten voor allerlei soorten pasta in combinatie met de meest uiteenlopende tomatensauzen.    

Het recept van vandaag kwam in me op toen ik laatst - behoorlijk hongerig! - achter mijn pc zat. Het was laat in de middag en de lunch lag al uren achter me. Ken je dat? Dat je rond die tijd van de dag gewoon niet kunt stoppen met fantaseren over de lekkerste gerechten om te maken voor de avondmaaltijd? 

Hoe dan ook: een boodschappenlijst was snel gemaakt.


Met mijn tussen de bedrijven door op een kladpapiertje gekrabbelde recept dook ik na een kort supermarktbezoekje de keuken in


We hebben gesmuld die avond!

Ben je nieuwsgierig naar wat er precies op mijn papiertje stond? Mijn handschrift is niet altijd even goed leesbaar, dus vandaag geen foto ervan. Ik heb de krabbeltjes gewoon even voor je overgetypt:

  • grote stukken kip bestuiven met bloem 
  • aanbraden in olijfolie
  • paprikareepjes roerbakken
  • uien fruiten met gesnipperde peen en knoflook
  • honing, witte wijn, bladselderij, blik tomaten, verse tomatenblokjes, kalamata-olijven erbij
  • misschien een vleugje basilicum, tijm, oregano, rozemarijn, salie?
  • en chilivlokken!
  • samenvoegen en kip laten garen
  • afmaken met peterselie en olijfolie


De saus was meteen af! 


Precies goed op smaak: heerlijk fruitig, kruidig en met flink wat pit door de chilivlokken! 



Ook de kip was subliem! 


Het bestuiven van het vlees met de bloem bleek een goede ingeving. Het bloemjasje gaf niet alleen een verrukkelijke, fluweelzachte structuur aan de buitenkant van de kip; het zorgde er ook voor dat het vlees heerlijk mals bleef. Bovendien loste een klein beetje van de bloem tijdens het garen van de kip op in de saus, waardoor die een ietsepietsje gebonden werd. En zich dus later heerlijk aan de pasta hechtte! 

En er was nog iets wat ons die avond opviel. Of eigenlijk meer de avond daarna. 

Je moet weten: ik kookte die dag in één keer een hoeveelheid voor twee dagen. Dat doe ik vaker; het geeft me de tweede dag zo veel extra tijd! 



Maar goed: de tweede dag smaakten zowel de saus als de kip nóg lekkerder dan de eerste dag


Alle smaakmakers van de saus waren na al die uren staan mooi samengekomen én ze waren ook nog eens heerlijk in (het bloemkorstje van) de kip getrokken. Fantastisch!

Sinds die eerste keer maak ik mijn kip in Italiaanse tomaten-groentesaus dus als het even kan al een dag voordat we hem eten. Of minstens enkele uren voordat we aan tafel gaan. Heb jij vandaag niet zo veel tijd? Elk uur dat je tomatensaus met kip eerder klaar is is al meegenomen!

Maar maak het wel, dit gerecht! Het is verduveld lekker en door het gebruik van de grote hoeveelheid groenten ook nog eens supergezond! 

 

Heb je ook interesse in de andere pastarecepten waar ik het hierboven over had? 


Onder het recept voor de pasta met kip in tomatensaus zal ik je een paar linkjes geven voor nog meer pasta-met-tomatensaus-inspiratie!   


Recept: zo maak je zelf pasta met malse kip in een kruidige Italiaanse tomaten-groentesaus



Zó maak je zelf kip in een kruidige Italiaanse tomaten-groentesaus! 



Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 à 5 personen:


Voor de kip:

  • 700 à 800 gram kipfilet (of kippendijenfilet)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • ±3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor de tomaten-groentesaus:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 2 flinke uien
  • 1 grote winterpeen
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 6 rijpe tomaten
  • 1,5 eetlepel neutrale honing
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 eetlepels fijngehakte bladselderij (of 2 theelepels gedroogde bladselderij)
  • 2 laurierblaadjes 
  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gedroogde salie
  • 1/2 theelepel chilivlokken (of meer, afhankelijk van je smaak)
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • water
  • 100 gram kalamata-olijven zonder pit 
  • een bosje platte peterselie
  • nog een paar eetlepels extra vergine olijfolie
  • eventueel nog wat zout

Erbij:

  • 500 gram pasta zoals penne of casarecce
  • zout
  • water

Bereiding:

  1. Snijd de kip in stukken van ±25 gram. Bestrooi het vlees met zout en peper naar smaak. Schep het geheel goed om. Verdeel de bloem over het vlees en zorg ervoor dat de stukjes kip overal bedekt zijn met een dun laagje bloem.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een stoofpan met dikke bodem. Bak hierin de kipblokjes lekker krokant aan. Het vlees hoeft nog niet helemaal gaar te worden. Schep de kip uit de pan.
  3. Snijd ondertussen de paprika's in reepjes. Schenk nog een extra eetlepel olijfolie in de pan en roerbak hierin de paprikareepjes totdat ze her en der wat bruine vlekjes vertonen, maar nog niet door en door gaar zijn; de paprikareepjes mogen best nog een beetje een crunch hebben. Schep ook de paprika uit de pan.
  4. Snijd de uien in dunne halve ringen. Schil de winterpeen en snipper hem zeer fijn. Fruit de uien en de wortelsnippers gedurende 10 minuten zachtjes in de in de pan overgebleven olie. Fruit de knoflook een minuut mee.
  5. Kruis ondertussen de tomaten in en dompel ze ±20 seconden onder in kokend water. Daarna laten de velletjes makkelijk los. Verwijder de pitjes uit de tomaten en snijd het resterende vruchtvlees grof in stukken.
  6. Voeg alle ingrediënten vanaf de honing tot en met de balsamicoazijn toe aan het uienmengsel. Roer nog even kort.
  7. Schenk de wijn en de tomatenblokjes (met het vocht uit het blik) bij de groenten. Voeg ook de verse tomaten en de olijven toe. Breng het geheel tegen de kook aan.
  8. Leg de stukken kip in de saus. Leg het deksel op de pan en laat de kip in ±10 minuten lekker gaar worden. De saus wordt wat dikker door het bloemjasje van de kip; voeg een beetje water toe als je dat nodig vindt.  
  9. Kook de pasta beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 
  10. Schep de paprikareepjes door het kipgerecht. Verwarm alles nog even goed. 
  11. Snipper de peterselie grof. Maak je kip in tomaten-groentesaus af door er de peterselie en een flinke scheut extra vergine olijfolie doorheen te roeren. Proef en voeg eventueel nog wat extra zout en/of chilivlokken toe. 
  12. Serveer de pasta met de kip en de saus. 

Tips:

  1. Ik zei het hierboven al: dit pastagerecht smaakt nog lekkerder als je het ruim voor de maaltijd al maakt. Een dag van tevoren is zelfs een optie. Roer wel pas vlak voor het serveren de peterselie en de olijfolie door de saus. Je kunt je kipgerecht makkelijk opwarmen in de pan; voeg daarbij een beetje extra water toe. 
  2. Liever geen pasta vandaag? Je kip in Italiaanse tomaten-groentesaus smaakt ook heerlijk met ovenaardappeltjes of in de oven geroosterde krieltjes!
  3. En dan nu de beloofde linkjes naar andere verrukkelijke pastarecepten met tomaat:      


Recept: een grote pan met bolognesesaus voor de pasta!

Recept: gegratineerde ovenschotel van penne met bolognesesaus!

Recept: ovenschotel van pasta met tomaat-basilicumsaus, pancetta en mozzarella!

Recept: cannelloni met kalfsgehakt in tomatensaus!

Recept: gegratineerde cannelloni geserveerd met tomaat-basilicumsaus!

Recept: dit Italiaanse stoofvlees smaakt verrukkelijk met pasta!

Recept: pasta met tomaat-paprikasaus en kleine kalfsgehaktballetjes!

Recept: orzo - pasta in de vorm van rijstkorrels - met tomaat en gehakt!

Recept: verrukkelijke tomatensaus met kappertjes en olijven!

vrijdag 16 mei 2025

Geurige basmatirijst met geroosterd zwart sesamzaad en roomboter


Heb je 

  • een heerlijk recept voor een Aziatisch hoofdgerecht, 
  • maar maak je het niet vaak omdat er te weinig saus bij zit 
  • en je een bijgerecht van gewone witte rijst 
  • dan te saai vindt smaken?

Dan heb ik nu een reden voor je om dat recept weer wat vaker uit de kast te trekken! Maak er dit rijstgerecht bij dat bestaat uit:
  • geurige (bij voorkeur in een rijstkoker) gekookte basmatirijst,
  • vermengd met geroosterd zwart sesamzaad en
  • een flinke klont romige boter of ghee (Indiase geklaarde boter)!

Want dit bijgerecht is zo smaakvol, smeuïg en tegelijkertijd crunchy dat je er eigenlijk geen saus bij nodig hebt. Ideaal! 



Recept: zo maak je zelf geurige basmatirijst met geroosterd zwart sesamzaad en een klontje roomboter



Geurige basmatirijst met geroosterd zwart sesamzaad en roomboter



Ingrediënten voor een bijgerecht voor 3 personen:

  • 300 gram basmatirijst van een goede kwaliteit 
  • ±500 ml water 
  • zout naar smaak
  • 25 gram zwart sesamzaad
  • ±35 gram roomboter of ghee (volg je eigen smaak voor de hoeveelheid)

Bereiding:

  1. Spoel de rijst goed af onder koud stromend water. Doe de rijst daartoe in een zeef. Zo gauw het spoelwater helder is, is je rijst klaar om verder te bereiden. 
  2. Kook de rijst gaar. Volg voor de hoeveelheid water de instructies van je rijstkoker. Heb je geen rijstkoker, volg dan de kookinstructies op de verpakking van je rijst. 
  3. Rijst koken in een rijstkoker zorgt altijd voor een perfect resultaat en is echt supermakkelijk. Doe de afgespoelde rijst, het water en een beetje zout naar smaak in de rijstkoker. Zet je rijstkoker aan, wacht een dik kwartier en klaar!  
  4. Rooster ondertussen de sesamzaadjes in een droge pan (dus zonder vet) op een zacht pitje. Schep de zaadjes regelmatig om. Na ongeveer 5 minuten zijn ze lekker krokant en nootachtig van smaak. Lees even de tip onder het recept als je nog nooit eerder zwarte sesamzaadjes hebt geroosterd. Schep de zaadjes meteen uit de pan en laat ze goed afkoelen. 
  5. Snijd de boter in kleine klontjes.
  6. Doe de gare rijst over in een serveerschaal en voeg de sesamzaadjes en de roomboter eraan toe. Schep het geheel een paar keer goed om totdat de zaadjes regelmatig door de rijst verspreid zitten en de boterklontjes zijn gesmolten. 
  7. Serveer je rijst meteen. 

Tips:

  1. Zwarte sesamzaadjes zijn wat moeilijker te roosteren dan witte. Vanwege hun kleur kun je niet goed zien wanneer ze precies klaar zijn. Houd het vuur onder je pan laag en schep je zaadjes regelmatig om. Over het algemeen zijn ze na een minuut of vijf krokant en vol van smaak. Pas op: proef je zaadjes niet recht uit de pan! Ze zijn loeiheet! Ben je bang dat je toch gaat twijfelen over het moment waarop je zaadjes klaar zijn? Rooster dan een half theelepeltje witte sesamzaadjes mee. Zo gauw die beginnen te verkleuren, zijn ook de zwarte zaadjes goed! Laat je zaadjes nooit in de pan liggen nadat je hem hebt uitgedraaid: door de restwarmte van de pan kunnen ze nog doorroosteren en alsnog verbranden.
  2. In sommige (Aziatische) supermarkten kun je ook kant-en-klaar geroosterd zwart sesamzaad kopen. Supermakkelijk!
  3. Ik maak mijn maaltijd meestal compleet met een portie knapperig verse roerbakgroenten op smaak gemaakt met o.a. knoflook, gember/gembersiroop, chilipeper en een sojasaus (hoisinsaus, ketjap manis, Chinese sojasaus, etc.). Wil je een voorbeeld? Probeer eens mijn geroerbakte sperzieboontjes met rode puntpaprika!
  4. Mijn geurige basmatirijst smaakt uitstekend bij Aziatische kip- of vleesgerechten als:

Recept: zo maak je zelf overheerlijke Maleisische kipsaté!

Recept: zo maak je zelf sticky ketjapkip!

Recept: zo maak je zelf gefrituurde kipreepjes met krokante sesamzaadjes!

Recept: zo maak je zelf krokant gebakken Chinese speklapjes!

Recept: zo maak je zelf kruidige Indonesische gehaktballetjes!

Recept: zo maak je zelf Aziatische kipgehaktballetjes met krokant sesamzaad!

Recept: de kruidige Indiase kip van deze sandwiches smaakt ook heerlijk als los hoofdgerecht!