Ik heb een zwak voor chocoladebroodjes.
Versgebakken. Warm uit de oven. Als de chocolade nog zacht en romig gesmolten
is. Een Traktatie met een hoofdletter T! Mijn
droomontbijt!
De allerlekkerste bak ik zelf. Althans, dat vind ik dan. 😉
Ik zal je uitleggen waarom:
- ik prop mijn broodjes altijd tjokvol met de beste ingrediënten
- er gaan niet alleen een paar blokjes van mijn favoriete melkchocolade in
- maar ook krokant geroosterde noten, in stukjes gehakt
- en rozijnen, die ik voor extra sappigheid en een alcoholische kick eerst laat wellen in een paar eetlepels bruine rum
- voordat de broodjes de oven ingaan, bestrijk ik ze met een laagje losgeklopt ei
- waar ik vervolgens wat amandelschaafsel overheen strooi voor nóg meer crunch
- en als mijn broodjes weer uit die oven komen, bestuif ik ze ook nog eens royaal met poedersuiker!
Begin je te begrijpen waarom ik zo lyrisch ben over deze chocoladebroodjes? Klinkt superverleidelijk, toch?! 😋
Omdat ik - lekker lui - het deeg niet zelf maak, maar gewoon een kant-en-klaar pakje uit de supermarkt gebruik, zijn mijn broodjes in no time klaar! Ideaal zo 's ochtends vroeg!
Dat gezegd hebbende, ook 's middags bij de thee - of de high tea! - smaken ze fantastisch.
Ik snoep er zelfs regelmatig 's avonds van. Gezellig op de bank. Bij een van
die Netflix-kookseries waar ik altijd zo'n vreselijke honger van
krijg...
Kun je niet wachten om zelf deze chocoladebroodjes met rum-rozijnen en
krokante noten te bakken?
Dat hoeft ook niet: scrol gewoon snel door naar het
recept, ga naar de supermarkt en duik de keuken in!
Maar pas op: er ligt een verslaving op de
loer...
Zó bak je snel en makkelijk chocoladebroodjes met rum-rozijnen en knapperige, versgeroosterde noten!
Ingrediënten voor 6 chocoladebroodjes:
- 40 gram rozijnen
- 5 eetlepels bruine rum
- 50 gram hazelnoten (of een mengsel van noten, bijvoorbeeld hazelnoten, amandelen en walnoten)
- 1/2 theelepel zonnebloemolie
- 60 gram melkchocolade
- 1 pakje Danerolles Pains au chocolat (de chocolade uit het pakje gebruik je niet voor dit recept)
- 1 ei
- 20 gram amandelschaafsel
- poedersuiker
Bereiding:
- Doe de rozijnen in een kleine pan en schenk de rum erbij. Verwarm de rum tot warm. Hij mag niet koken. Draai het vuur uit en schep de rozijnen goed om. Doordat de vloeistof warm is, zullen de rozijnen de rum snel opzuigen en lekker sappig worden.
- Rooster de (hazel)noten lichtbruin en lekker krokant in een koekenpan. Voeg daarbij de 1/2 theelepel zonnebloemolie toe. Houd het vuur vrij laag. Schep de noten regelmatig om. Neem de noten meteen uit de pan als ze klaar zijn. Hak ze op een snijplank vrij grof.
- Verdeel de chocolade in blokjes.
- Verwarm de oven voor tot 190°C, bij voorkeur op de stand met boven- en onderwarmte.
- Leg een bakmatje of een stuk bakpapier op een ovenplaat.
- Neem het deeg uit de verpakking en rol het af. Snijd het deeg af over de raderrandjes.
- Leg de 6 rechthoekjes deeg op je werkvlak. Beleg de helft van elk deegplakje met een paar blokjes chocolade, een aantal rozijnen en wat noten. Vouw de deegplakjes dicht over de vulling heen, zodat je vierkante pakketjes krijgt. Druk de randjes goed aan.
- Leg de deegpakketjes ruim uit elkaar op de bakmat.
- Klop het ei los in een kopje. Bestrijk de broodjes elk met wat ei.
- Strooi het amandelschaafsel over de broodjes.
- Bak de chocoladebroodjes gedurende 10 minuten op 190°C. Draai daarna de oven terug naar 175°C en bak de broodjes nog eens 5 Ã 10 minuten.
- Schep de broodjes van de bakplaat en serveer ze meteen of laat ze voor later gebruik afkoelen op een bakrooster. Doe de poedersuiker in een theezeefje en bestuif je broodjes vlak voor het serveren rijkelijk met de suiker.
Tips:
- Serveer deze broodjes altijd warm; met gesmolten chocolade erin smaken ze het allerlekkerste! Broodjes die je eerder gebakken hebt, kun je snel even opwarmen in de oven. Leg ze op een rooster in het midden van een oven van 160°C. Na 7 Ã 8 minuten zijn ze klaar!
- Eten er kinderen mee? Vervang de rum dan door water.
- Als je fan bent van deze chocoladebroodjes, dan kan ik je misschien ook lekker maken voor één of meer van mijn andere zoete ontbijtrecepten: bijvoorbeeld luchtige Amerikaanse wafels met blauwe bessen en een scheutje ahornsiroop, smeuïge zelfgebakken ontbijtkoek met een likje roomboter, warme Limburgse pannenkoekjes met kersen of appel en rum-rozijnen, wentelteefjes van briochebrood met vers zomerfruit, eenpersoons apple crumbles met blauwe bessen, verrukkelijke ontbijtkoekmuffins, kleine zachte roomboterbroodjes met zelfgemaakte chocoladepasta of een heuse croissantpudding met verse kersen! Kun je niet kiezen? Maak elk weekend iets anders! Veel ontbijtplezier!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten