En waarom zou je hier geen gehoor aan geven?
Saai? Nee hoor, mijn kip/patat/appelmoes-kerstmenu is superlekker, ook voor volwassenen!
De recepten voor de kip en de appelmoes zijn zelfs verfijnd: je konfijt je kip in ganzenvet totdat hij botermals is en je maakt zelf een heuse 'appelcompote' met echte vanille en geurige Ceylonkaneel.
Ook de overige gerechten in het menu vallen in de smaak bij alle leeftijden: een kerstkrans met een vulling van gehakt, verse tomatensoep (mét zelfgemaakte balletjes), roomijs met M&M's en voor bij de koffie meringuepaddenstoeltjes!
Makkelijk: dit menu is prima voor de kerst al voor te bereiden! Volg de rode linkjes in het menu hieronder voor alle recepten!
Wordt dit jouw kerstmenu voor 2018? Ik wens je alvast smakelijke feestdagen!
Bij de borrel of kinderchampagne
Feestelijke kerstkrans van bladerdeeg gevuld met gehakt
Dit is lekker: een supergroot saucijzenbrood, rond gebakken als een kerstkrans! Ik maak mijn gehakt graag op Limburgse wijze op smaak met gefruite sjalotjes en een paar lepels grove Limburgse mosterd. Maar volg je hart en gebruik je eigen favoriete gehaktvulling. Of volg de link 'gehakt' voor andere lekkere ideeën.
Leuk: schenk je voor de volwassenen een bubbelwijntje in, zet dan voor de kinderen een fles kinderchampagne koud!
Leuk: schenk je voor de volwassenen een bubbelwijntje in, zet dan voor de kinderen een fles kinderchampagne koud!
Makkelijk: je kunt je hartige kerstkrans ook koud of halfwarm serveren als dat beter uit komt!
Voorgerecht
Verse tomatensoep met tuinkruiden en zelfgemaakte gehaktballetjes
Hier zijn alle kinderen, ook die van ruim boven de twintig, dol op! Wie zegt er nu 'nee' tegen een kopje verse tomatensoep?!
Makkelijk: deze tomatensoep kun je weken voor de kerst al maken. Invriezen en opwarmen maar!
Hoofdgerecht
Gekonfijte kippenbouten: botermalse kip met een krokant velletje
Verse frietjes
Appelcompote met echte vanille en geurige Ceylonkaneel
Je hebt kip en je hebt kip. Dat lijkt een cliché. Maar echt, als je deze in ganzenvet gekonfijte kippenbouten een keer geproefd hebt, eet je je kip nooit meer anders! En ook je kinderen niet!
Nog zo'n topper: verras je kinderen en je gasten deze kerstdagen met zelfgebakken verse friet. Moeilijk? Nee hoor, in mijn recept lees je precies hoe je de allerlekkerste frietjes bakt. Mijn motto is en blijft: de lekkerste friet bak je gewoon zelf!
En dan de appelmoes die bij dit menu hoort. Die mag je eigenlijk geen 'appelmoes' noemen. Dat is echte appelcompote. Gemaakt van minstens vier verschillende soorten appels, gegaard in karamel en op smaak gemaakt met een vanillestokje en kaneel. Meestal gaat er bij mij ook nog een scheutje rum doorheen, maar als er kleintjes mee-eten, is dat misschien niet zo'n goed idee. Je zou ook twee aparte porties kunnen maken. Enfin, dat beslis je zelf wel.
Makkelijk: de kip konfijt je de dag voor kerst al, de frietjes bak je ook dan al voor en de appelcompote is zelfs op zijn lekkerst als hij al een dagje in de koelkast staat. Je hoofdgerecht staat dus vrij snel op tafel!
Toetje
Roomijs met M&M's (met pinda's) en rozijnen
Kinderen serveer je geen 'dessert'. Die willen een 'toetje', het liefst ijs! Geen ingewikkeld opgemaakte borden dus dit jaar met kerst. Iedereen krijgt gewoon een schaaltje met een paar bolletjes roomijs. Nog beter: een paar bolletjes roomijs met snoep! Feest!
Makkelijk: je ijs zet je dagen van tevoren al klaar in de vriezer!
Bij de koffie of chocolademelk
Meringuepaddenstoeltjes
Makkelijk: als je je meringuepaddenstoeltjes droog (dus niet in de koelkast) bewaart in een goed afgesloten koektrommel, blijven ze een paar dagen goed! Er doet zich maar één probleem voor: probeer er maar eens van af te blijven tot na het kerstdiner...