Als je mij laat kiezen, ga ik voor het ijs!
Mijn cappuccino-ijs is een echte aanrader. Het is romig en fluwelig zacht. En het heeft een milde, delicate koffiesmaak. Net zoals een goede cappuccino.
Maar als je zorgvuldig proeft, ontdek je naast de koffie nog een extra
dimensie. Wat mijn cappuccino-ijs anders-dan-anders maakt is een snufje
versgemalen Ceylonkaneel. Je weet niet wat je proeft, zo lekker!
Ceylonkaneel
Tip: je kunt ook 'gewone' gemalen kaneel uit de supermarkt gebruiken, maar dat is in de meeste gevallen geen echte kaneel. Lees mijn blog over echte Ceylonkaneel, proef hem een keer... en je bent om! Die smaak, dat aroma. Zalig!
Dat er grote verschillen bestaan tussen echte kaneel en de nepkaneel uit de supermarkt proef je niet alleen; je kunt het ook zien. Op onderstaande foto zie je links de Ceylonkaneel. Heel anders dan de kleine kaneelstokjes (rechts) die je gewend bent, toch?! De gemalen kaneel uit de meeste potjes wordt van de rechtersoort gemaakt.
Jammer genoeg kun je dit blog niet ruiken. De kleine stokjes ruiken vrijwel niet. Laat ik de andere onverpakt liggen in mijn keuken of maal ik ze in mijn oude koffiemolen, dan geurt het hele huis!!
Ceylonkaneel kun je kopen in gespecialiseerde kruiden- en specerijenwinkels en via internet. Doen!
IJsmachine op je verlanglijstje?
Je kunt mijn cappuccino-ijs alleen maar maken als je een ijsmachine hebt. Heb je er geen? Zet hem op je verlanglijstje voor de feestdagen! Echt, dat raad ik je van harte aan.
Niet alleen is zelfgemaakt ijs veel en veel lekkerder dan gekocht ijs. Een ijsmachine biedt je ook enorm veel gemak als je regelmatig uitgebreide etentjes geeft.
Hoezo? Omdat je je ijs makkelijk een dag of zelfs dagen van tevoren al kunt maken. En op het moment suprême hoef je het alleen nog maar op te scheppen. Je - indrukwekkende, want zelfgemaakte - dessert staat in een paar minuten op tafel! Een spanningsvrij toetje!
Hoe serveer je je cappuccino-ijs?
Cappuccino-ijs smaakt perfect in een krokant hoorntje. Maar soms wil je ook
wat feestelijker uitpakken!
Schep dan twee of drie bolletjes ijs in je mooiste cappuccino-kopjes. Verstop
het ijs vervolgens onder een laagje niet al te stijf geklopte, lichtgezoete
slagroom. Strooi daar wat geraspte chocolade overheen. Op het schoteltje mogen
een paar amaretti als je dat lekker vindt.
En dan je gasten maar denken dat je het dessert voor een keer hebt
overgeslagen. Alhoewel, die koffie voelt wel erg koud aan... Verrassing: het
kopje cappuccino blijkt een kopje cappuccino-ijs te zijn!
Een lekker kopje cappuccino-ijs
Ingrediënten voor een dessert voor 6 à 8 personen:
Voor het ijs:
- 2 gave grote eieren zonder barstjes
- 165 gram witte basterdsuiker
- 400 ml slagroom (ongeklopt)
- 2 dl volle melk
- 3 afgestreken theelepels oploskoffie
- 1½ theelepel kaneel
- een paar eetlepels kokend water
Voor de garnering:
- 250 ml slagroom
- poedersuiker naar smaak
- een reep melkchocolade van 75 gram, op kamertemperatuur
- kant-en-klare amaretti (niet noodzakelijk, maar wel erg lekker erbij)
Bereiding:
- Was de eieren en droog ze af. Breek de eieren in een beslagkom en klop ze met een elektrische mixer gedurende 2 minuten.
- Voeg vervolgens de suiker toe en ga door met kloppen. Het mengsel wordt steeds dikker, romiger en luchtiger.
- Na een minuut of vijf is alle suiker opgelost. Roer dan in een schaaltje een mengsel van het water, de kaneel en de oploskoffie. Klop dit mengsel door het eiermengsel.
- Daarna kun je de slagroom erbij gaan schenken, terwijl je gewoon doorklopt, zij het op een lagere stand van de mixer.
- Op het laatst roer je de melk erdoor.
- Schenk het ijsmengsel in een kan, zet de ijsmachine aan en vul de machine met het mengsel. Na 15-20 minuten is het ijs stevig genoeg. Doe het over in een diepvriesdoos met een inhoud van ±1,2 liter en vries het verder in.
- Klop de slagroom bijna stijf onder toevoeging van een paar eetlepels poedersuiker.
- Rasp met een kaasschaaf mooie krullen van de chocolade. Verwijder daartoe alleen de helft van de wikkel van de chocolade en verpak het deel van de reep dat nog in de wikkel zit in aluminiumfolie. Zo kun je de reep goed vasthouden zonder dat het nog niet gebruikte gedeelte smelt. Je hebt niet de hele reep nodig, maar je moet hem vast kunnen houden om hem te schaven.
- Bewaar eventueel de slagroom en de chocoladerasp tot gebruik in de koelkast.
- Schep 6 à 8 cappuccinokopjes bijna vol met ijs. Leg er een mooie kop slagroom bovenop. Bestrooi de room met de geraspte chocolade. Leg eventueel wat amaretti op de schoteltjes onder de kopjes.
Tips:
- In dit recept wordt gewerkt met rauwe eieren. Als de eieren schoon en ongebarsten zijn, is dat vrijwel nooit een probleem. Lees er alles over in mijn eerdere blog.
- Het ijs wordt nog iets smaakvoller als je je ijscompositie, nadat hij klaar is, eerst een nachtje in de koelkast laat staan. De smaken trekken dan lekker door. Noodzakelijk is dit echter niet.
- Als je het ijs lang van tevoren maakt en je vriezer vriest erg diep, zet het dan een halfuur voor het serveren in de koelkast om wat zachter te worden. Dat is makkelijk scheppen en het ijs is lekkerder als het niet te koud is. Je zou het ijs ook heel even op de laagste stand in de magnetron kunnen zetten om het mooi schepbaar te maken.
- Op dit blog staan nog meer verrukkelijke ijsrecepten: bijvoorbeeld sinaasappels gevuld met Grand-Marnierroomijs, maanzaadijs met geflambeerde kersen en roomijs met M&M's, rozijnen en echte vanille.
Hoi,
BeantwoordenVerwijderenJouw ijs lijkt zo vreselijk lekker, dat mòet ik gaan maken! Ja, ik zeg dat expres zo omdat ik tot mijn schaamte moet bekennen dat ik sinds 2,5 jaar een ijsmachine voor mijn stand mixer bezit en nog nooit gebruikt heb! Erg he?
Maar door dit ijs van jou ben ik wakker geschud want ik lust erg graag cappuccino, dus dit ijs moet ik echt gaan maken. Ik moet er alleen ff aan denken om de ijs kom vd mixer 24 uur eerder in de vriezer te zetten. Maar dat komt wel goed. Want ik ga het nu echt doen!
Bedankt voor dit zalige recept en de spreekwoordelijke trap onder mijn kont. Dit had ik blijkbaar nodig.
Hartelijke groetjes en tot een volgende keer.
Hoi Marja,
BeantwoordenVerwijderenHaha, waar zo'n recept al niet goed voor is! Veel plezier met het ijs maken en geniet van je cappuccino-ijs!
Groetjes,
Machteld