Ken je al mijn recept voor
apple crumble?
Nee? Klik dan snel op het rode linkje! Want dat recept moet je echt een keer proberen!
Ken je het recept wel al? Wat leuk! Misschien ben je er zelfs net als wij verknocht aan en is het al jaren je go-to recept voor een gezellig etentje...
Zeker in dat laatste geval zul je mijn recept van vandaag zeer waarderen.
Want dat is een nieuwe - frissere, karamelachtigere en gezondere! -
variant van het oude, beproefde recept. Voor nog meer apple-crumble-plezier!
Wat kun je van het aangepaste recept voor apple crumble verwachten?
- naast appels gaan er nu ook blauwe bessen in de vulling
-
je maakt je vulling niet alleen maar op smaak met
Ceylonkaneel
(en een klein beetje suiker), maar je voegt ook nog een paar eetlepels
heerlijke, karamelachtige
maple syrup
- in goed Nederlands ahornsiroop - toe
-
je maakt je crumbles nóg smaakvoller en krokanter door een deel van de
bloem te vervangen door volkorenmeel
-
je bakt je crumbles in eenpersoonsschaaltjes, waardoor de suikers nog
lekkerder karamelliseren dan in een grote schaal
Hier in huis hebben we de vernieuwde apple blueberry crumble inmiddels
verschillende malen getest. En ooeh! Dat bleek geen straf: volgens het
voltallige familie-testpanel is deze crumble nóg lekkerder dan het
oorspronkelijke dessert!
Tip: verwen je Valentijn dit jaar met deze heerlijke crumble! Bijvoorbeeld
tijdens een luxe verwenontbijt. Leuk: op internet zijn allerlei schattige
hartvormige eenpersoonsovenschaaltjes te koop!
Eenpersoons apple crumbles met blauwe bessen en maple syrup
Ingrediënten voor 4 à 6 personen:
Voor de crumble:
- 80 gram koude roomboter
- 90 gram patisseriebloem of patentbloem
- 50 gram volkorenmeel
- 80 gram kristalsuiker
- een mespuntje zout
Voor de vulling:
- 80 gram koude roomboter
- 90 gram patisseriebloem of patentbloem
- 50 gram volkorenmeel
- 80 gram kristalsuiker
- een mespuntje zout
- 2 flinke appels, bij voorkeur jonagold
- 150 gram blauwe bessen
- 3 eetlepels maple syrup (ahornsiroop)
- 30 gram kristalsuiker
- 2/3 theelepel Ceylonkaneel
Extra:
- 4 à 6 eenpersoonsovenschaaltjes
- een beetje roomboter voor het invetten van de schaaltjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 200°C (oven met boven- en onderwarmte).
- Vet de ovenschaaltjes in met een beetje roomboter.
- Maak eerst de crumble. Snijd daartoe de koude roomboter in kleine stukjes. Stort de boter, de bloem, het volkorenmeel, de suiker en het zout op het aanrechtblad. Vermeng het geheel een beetje en kneed het mengsel met kleine kneepjes van je vingers totdat er een kruimelstructuur ontstaat. Uiteindelijk zijn sommige kruimels lekker dik - 1,5 à 2 centimeter in doorsnede - terwijl andere niet groter zijn dan een paar millimeter. Kneed niet te lang door, want dan smaken de kruimels na het bakken te compact en niet bros genoeg.
- Schil voor de vulling de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in niet te kleine blokjes. Leg de appelblokjes in een kom. Vermeng ze met de kaneel, de maple syrup en de suiker.
- Verdeel het appelmengsel over de ovenschaaltjes.
- Daar mogen de blauwe bessen bovenop; verdeel ze over de schaaltjes.
- Strooi de crumble over de fruitvulling. Druk de kruimels een beetje aan.
- Zet de schaaltjes op een rooster in het midden van de oven en bak de gerechtjes in een halfuur krokant en gaar. Ze gaan op het einde prachtig bubbelen en de van oorsprong blauwe bessen kleuren tegen die tijd mooi donkerrood!
- Je apple blueberry crumbles smaken fantastisch als ze warm uit de oven komen. Maar ook lauw en zelfs koud zijn ze erg lekker! Als je je crumbles koud wilt serveren, kun je ze - makkelijk! - een dag van tevoren al bakken.
Tip:
Ben je op zoek naar nog meer recepten voor warme, zoete gerechten met appel?
Ik heb er wel een paar voor je:
- luxe, romige briochepudding met appeltjes, rozijnen en echte vanille
- flensjespakketjes met gekaramelliseerde appeltjes
- drie-in-de-pan: pannenkoekjes met appels en rum-rozijnen
- en natuurlijk mijn 'gewone' apple crumble!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten