Het klinkt misschien niet echt sexy, hutspotpannenkoekjes. Maar deze hartige pannenkoekjes gemaakt van een beslag met als basis geraspte aardappel, wortel en ui - de klassieke ingrediënten van hutspot - met als extra toevoeging wat knolselderijreepjes vonden wij hier in huis een openbaring!
Ze zijn krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen. Met een geweldige bite. De smaak zou ik willen omschrijven als heerlijk hartig en kruidig. Een beetje aards misschien. In elk geval helemaal niet zoet: er gaat geen greintje suiker in deze pannenkoeken.
Dit recept is al een paar jaar oud; het stamt uit de piektijd van corona.
Culinair moest je het dan stellen met wat je in huis had.
- een zak aardappels
- een selderijknol
- een bos winterpeen
- een netje uien
Ik voelde me een beetje als een deelnemer aan zo'n kookprogramma op tv.
Tijdens het brainstormen verbaasde ik me erover: wat kun je toch veel heel verschillende gerechten maken met vrijwel dezelfde ingrediënten!
Ik zag een schaal voor me vol met krokant gebakken pannenkoekjes gemaakt van een mengelmoes van alle verse groenten die ik in huis had: de aardappels, de wortels, de selderijknol en de uien. Niet gekookt en gepureerd, maar rauw geraspt!
Wat er in eerste instantie had uitgezien als een saaie corona-quarantaine-middag, mondde uit in een spannende recept-uitprobeer-cessie!
Waarom het uiteindelijk dan toch zo lang duurde voordat ik dit recept met jullie deelde? Vraag het me niet; ik zou het niet weten. Want na die dag aten we nog vele malen hutspotpannenkoekjes... 😋
Hieronder geef ik je het recept voor mijn hutspotpannenkoekjes.
Wanneer ga jij ze maken? Of ga je met de gegeven ingrediënten liever
voor één van de andere gerechten die ik in dit blog heb genoemd?
Of... heb jij misschien nog wel meer lekkere receptideeën voor de combi van
aardappels, wortels, knolselderij en uien? Ideeën, die de andere lezers van
Culinaire Bagage niet mogen missen? Laat het me weten in een reactie onder
dit blog!
Hutspotpannenkoekjes: verrassend lekkere pannenkoekjes van geraspte aardappel, wortel, knolselderij en ui
Ingrediënten voor ±25 pannenkoekjes:
- ±600 gram vastkokende aardappels
- ±300 gram winterwortels
- ±1/2 selderijknol (je hebt 200 à 300 gram schoongemaakte knolselderij nodig)
- 1 flinke ui
- 2 grote eieren
- 1,5 dl volle melk
- 100 gram bloem
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- vloeibare margarine
Bereiding:
- Schil de aardappels en de wortels. Snijd met een groot mes de ruwe buitenkant van de selderijknol af. Maak de ui schoon. Snijd alle groenten in grote stukken.
- Plaats een 4 mm-raspschijf in je foodprocessor. Rasp alle groenten.
- Doe de groenten over in een grote schaal of beslagkom. Voeg de eieren, de melk, de bloem en wat zout en peper toe. Schep het geheel goed om totdat het ei, de melk en de bloem egaal verdeeld zijn door het beslag. Dat gaat het makkelijkst met een slacouvert!
- Verhit in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag een beetje margarine. Schep een kleine groentelepel beslag in de pan en druk de groenterasp goed plat. Zo ontstaat een dun pannenkoekje met een doorsnede van 8 à 10 cm. Bak in dezelfde pan nog 3 à 4 pannenkoekjes.
- Bak de hutspotpannenkoekjes aan beide kanten goudbruin. Draai dan het vuur laag en laat de pannenkoekjes nog een beetje doorgaren. Als ze goed dun zijn, zijn ze binnen een paar minuten gaar vanbinnen. Bak de hutspotpannenkoekjes op het laatst nog heel even op groot vuur, zodat ze lekker krokant worden.
- Neem de pannenkoekjes uit de pan en leg ze op een velletje keukenpapier.
- Bak zo alle hutspotpannenkoekjes.
- Je pannenkoekjes zijn het allerlekkerste als ze vers uit de pan gegeten worden, dus bij ons in huis schuift iedereen tijdens het bakken gezellig aan aan de keukentafel!
Tips:
- Mocht je tijdens het maken van het beslag niet zeker zijn over de hoeveelheid zout en peper, bak dan eerst een mini-proefkoekje. Na het proeven kun je indien nodig nog wat extra zout en peper door het beslag scheppen.
- Wil je je hutspotpannenkoekjes op een later tijdstip opwarmen? Bewaar ze dan na het afkoelen in de koelkast en verwarm de koekjes vlak voor het serveren een kleine 10 minuten (naast elkaar) op een bakplaat in een oven van 180°C.
- Serveer je pannenkoekjes als lunchgerecht, als hoofdgerecht of als bijgerecht. Als hoofdgerecht is deze portie ruim voldoende voor 2 personen.
- IJskoud uit de koelkast smaken je hutspotpannenkoekjes ook voortreffelijk! Dat maakt ze ideaal als borrelhapje! Bak voor dit doel eventueel wat kleinere pannenkoekjes.
- Neem je koude hutspotpannenkoekjes ook eens mee als hartig hapje voor bij een picknick. Of serveer ze als vegetarisch share-gerechtje tijdens een tapasavond.
- Kinderen zijn dol op deze pannenkoekjes en dat terwijl ze stiekem heel veel gezonde groenten bevatten!
- Misschien wel de belangrijkste tip: strooi eens wat van mijn fameuze hiermee-maak-je-alles-lekkerder-kruidenmix over je versgebakken hutspotpannenkoekjes! Verrukkelijk! Die mix maak je makkelijk zelf. Bak je pannenkoekjes in dat geval met een klein beetje minder zout door het beslag, want er gaat een lepeltje zout door de kruidenmix.