donderdag 13 juni 2024

Waarom tomaat een onmisbaar ingrediënt is in elke keuken: 12 redenen! En meer dan 75 recepten!


Ik zou niet weten wat ik in mijn keuken zou moeten zonder tomaten! Tomaten figureren in misschien wel de helft van de recepten op mijn blog. 

Dus: op de vraag uit de titel van dit blog - waarom is tomaat een onmisbaar ingrediënt in elke keuken? - heb ik niet één antwoord. Maar misschien wel 12 of nog meer antwoorden! 

Benieuwd? Scrol dan snel door!     


Waarom tomaat een onmisbaar ingrediënt is in elke keuken: 12 redenen! En meer dan 75 recepten!


Antwoord 1: tomaten zijn onmisbaar in elke keuken omdat ze supergezond zijn! 


Ze bevatten allerlei stoffen die we dagelijks nodig hebben. Voor onze weerstand, onze bloeddruk, een goed cholesterolgehalte, een mooie huid, stevige botten, etc. Denk aan vitamine C, vitamine K, foliumzuur, kalium en de antioxidant lycopeen. 
 

Een kas vol met de lekkerste tomaten!


Misschien nog wel belangrijker dan antwoord 1 zijn alle volgende antwoorden, die allemaal één gemene deler hebben: tomaten zijn ontzettend lekker! 

Én superveelzijdig: je kunt er culinair zoveel kanten mee uit.


Antwoord 2: tomaten zijn onmisbaar omdat ze vrijwel elke salade een oppepper geven! 


Het beste kennen we de tomaat natuurlijk uit onze salades. Ken jij iemand die nog nooit een tomatensalade gegeten heeft? Ik niet! 

Nieuwsgierig naar de allerlekkerste salades met tomaten op mijn blog? Hier komen ze (volg de rode linkjes voor de recepten):


Recept: zo maak je zelf een fantastische tomatensalade met gemarineerde olijven


Antwoord 3: tomaten zijn onmisbaar omdat je met tomaten de allerlekkerste soepen maakt!



Voor zowel de zomer als de winter! 

Tomaten maken je soepen smaakvol én gezond! Wat dacht je van de volgende recepten:


Recept: zo maak je zelf een verse Italiaanse tomatensoep met pasta en kruidige gehaktballetjes!


Antwoord 4: tomaten horen in mijn keuken omdat ze mijn stoofpotjes zo vreselijk lekker maken! 

Misschien is mijn blog wel het meest bekend vanwege zijn stoofpotjes

En als je goed inzoomt op al die populaire stoofvleesrecepten, zal je meteen opvallen dat in een aantal van de lekkerste tomaten onmisbaar zijn:



Recept: zo maak je zelf botermals draadjesvlees in een Italiaanse tomatensaus


Antwoord 5: tomaten zijn een cruciaal ingrediënt in de sauzen van veel curry's!

Wij zijn hier in huis dol op curry's. Jij ook? 

Dan weet je vast dat veel curry's (en currysoepen!) niet alleen op smaak gemaakt worden met specerijen en kruiden, maar ook met tomaten:

  • aloo keema matar: een fantastische Indiase curry van aardappels, gehakt en erwtjes in een saus van tomaten, kokosmelk en specerijen
  • lekker pikante chicken jalfrezi met veel verse tomaten (en ook nog veel andere groenten!)
  • de romige kipcurry butter chicken met als één van de belangrijkste smaakmakers tomatenpuree
  • Thaise currysoep met kip, tomaten, paprika's, bosui en noedels
  • romige Indiase currysoep met gemarineerde kip, tomaten, paprika's en bosui
  • een romige Indiaas gekruide linzensoep


Recept: chicken jalfrezi, één van de lekkerste Indiase kipcurry's!


Antwoord 6: tomaten zijn onmisbaar omdat je er de lekkerste tomatensauzen mee kunt maken! 

En tomatensauzen, die smaken lekker bij bijna elke maaltijd! 

Op mijn blog zijn met name de volgende tomatensauzen zeer in trek:



Recept: deze verrukkelijke tomaat-basilicumsaus maak je makkelijk zelf!


Antwoord 7: tomaten zijn onmisbaar omdat ik me vrijwel geen salsa kan voorstellen zonder tomaten!

Tomaten laten al je salsa's swingen:



Recept: temperamentvolle mozzarellasalsa met veel verse tomaten


Antwoord 8: tomaten mogen niet ontbreken in jouw keuken omdat je ze zo heerlijk kunt vullen met allerlei lekkers!



Tomaten kun je heel makkelijk uithollen met een meloenbolletjeslepel. Wist je dat?

En daarna kun je ze vullen met van alles en nog wat. Met vlees, met vis, rijst, pasta, aardappelpuree, groentemengsels, garnalen, etc. 

Voorbeelden? Nou, vooruit:



Heerlijk als vegetarisch voorgerecht of als mediterraan bijgerecht: ratatouilletomaatjes!


Antwoord 9: tomaten zijn onontbeerlijk in mijn keuken omdat ze heel veel smaak geven aan mijn ovenschotels en mijn groenteschotels!



Iedereen kent natuurlijk de befaamde in de oven gepofte tomaatjes. In één van mijn meest populaire blogs verraad ik je alle tips & tricks om zelf de allerlekkerste te maken! 

Maar er zijn nog veel meer groenteschotels en ovenschotels die extra lekker worden door het toevoegen van verse tomaten, tomaten uit blik, zongedroogde tomaatjes, ketchup en/of tomatenpuree:


Recept: een feestelijke, exotische groenteschotel met varkenshaas,  tomaat en ras el hanout


Antwoord 10: tomaten zijn essentieel in de allerlekkerste pasta- en rijstgerechten!

Wedden dat in meer dan de helft van jouw pastagerechten tomaten zitten! In de mijne dus ook! 

En ook aan veel rijstschotels voeg ik graag een paar tomaten toe. 

Onze favorieten in deze categorie recepten? Hier komen ze:



Gezinsfavoriet: pastaschotel met pancetta, mozzarella en een fruitige tomatensaus


Antwoord 11: ik kan tomaten niet missen omdat ze zo fantastisch smaken op allerlei speciale broodjes en in sandwiches! 

Een paar plakjes tomaat op mijn sandwiches en ontbijt- of lunchbroodjes? Heerlijk! Tomaten maken mijn broodjes lekker fris, sappig en smaakvol! Vrijwel elke boterham met kaas, groente of vleeswaren kun je combineren met tomaat.

Wil je toch een paar 'echte' recepten? Hier zijn ze:


Recept: zo maak je zelf Argentijnse schnitzelsandwiches met tomaten, waterkers en salsa golf


Antwoord 12: tomaten zijn een wezenlijk ingrediënt in allerlei soorten hartig gebak en natuurlijk op pizza's! 

Hartig gebak met tomaat? Dan denken wij meteen aan pizza! En natuurlijk bakken wij hier in huis onze pizza's zelf!    

Nieuwsgierig naar onze lekkerste pizzarecepten? Hier komen ze. Samen met nog een aantal andere recepten voor verrukkelijk hartig gebak, waarin tomaat een cruciale rol speelt:

Recept: zo bak je zelf mini-calzones met halfgedroogde tomaatjes, cherrytomaten, ham en mozzarella


Mijn advies: kleur je zomer tomatenrood dit jaar! 


Geen opmerkingen: