zondag 2 juni 2024

Mini-calzones met mozzarella, halfgedroogde tomaatjes, cherrytomaten, ham en basilicum


Gisteren aten we hier broekspijpjes. 

Goudbruin gebakken mini-broekspijpen met een vulling van romige mozzarella, sappige halfgedroogde tomaatjes, zoete cherrytomaten, hartige achterham en kruidige basilicum! 

En zo zagen die er uit:

Recept: zo maak je zelf mini-calzones met mozzarella, halfgedroogde tomaatjes, cherrytomaten, ham en basilicum


Broekspijpjes? 

Je begrijpt het vast al: de letterlijke vertaling van het Italiaanse woord calzone is 'broekspijp'! En dus zijn mini-calzones 'broekspijpjes'!

De oerpizza, het platte brood met zijn heerlijke beleg bestaat al eeuwenlang. Maar op een gegeven moment - naar verluidt ergens in de 18e eeuw - ontstond in Italië de behoefte om die lekkere pizza makkelijk mee te kunnen nemen, bijvoorbeeld naar het werk, zonder dat het beleg ervanaf kon vallen. De pizzadoos was in die tijd duidelijk nog niet uitgevonden... 😉

Dus bedachten de Italianen een list: ze vouwden het rauwe deeg van hun pizza's dubbel over de vulling heen! En daarna bakten ze er handzame pizzapakketjes van! 

De halvemaanvormige pakketjes zagen er anders dan anders uit. Het leken wel broekspijpen, calzones, zo meenden sommige Italianen.  En daarmee was de naam voor de speciale gevulde pizza's geboren! 
 

Omdat calzones zo handzaam zijn, zeker de wat kleinere exemplaren, zijn ze razend populair als streetfood! 

Niet alleen in Italië, maar inmiddels over de hele wereld. 

Je eet mini-calzones makkelijk uit het vuistje. Ze zijn heerlijk als snelle lunch of als snack. 


Kun je de populaire mini-calzones ook zelf maken?

Ja zeker, dat kan! En het is niet eens moeilijk.

Alle calzones worden gemaakt van pizzadeeg. Dat maak je - met de instructies in het recept hieronder - in een handomdraai. Hier in huis zijn we geen fan van kant-en-klaar pizzadeeg uit de supermarkt; dat smaakt toch niet zo authentiek. Maar maak hierin je eigen keuzes. 


Recept: pizzadeeg maak je makkelijk en snel zelf!


Hoe dan ook, na het kneden van het deeg, verdeel je het in kleine porties, waar je bolletjes van maakt. Die laat je het idealiter een klein uurtje rijzen. Daarna zijn de deegbolletjes makkelijk uit te rollen met een deegroller. Of uit rekken met de hand; zo maken de echte professionals pizza's en calzones. 

De dunne plakjes deeg beleg je met allerlei lekkere ingrediënten (houd daarbij de randen vrij) en dan klap je de deegflap dubbel over je vulling. De deegrandjes druk je stevig aan met behulp van een vork. Tip: als je ze vóór het dichtplakken eerst een beetje vochtig maakt met water, plakken ze nog beter op elkaar; zo blijven je calzones mooi dicht tijdens het bakken. 

Calzones bak je in een hete oven. Een echte pizzaoven is ideaal - je ziet deze ovens tegenwoordig steeds vaker ook bij particulieren (in de tuin). Heb je een kamadobarbecue met een pizzasteen erin? Ook daar kun je heerlijke calzones in bakken! 

Calzones uit de pizzaoven of barbecue worden niet bestreken met losgeklopt ei voordat ze de oven in gaan. Gebruik je, net zoals wij dat meestal doen, een gewone keukenoven? Dan is het vaak wel lekkerder om je calzones eerst te bestrijken; zo krijgen ze tijdens het - toch iets minder hete - bakken toch een mooie goudbruine kleur en een aantrekkelijke glans.

Vaak worden deegflapjes van pizzadeeg ook gefrituurd in plaats van gebakken. Ze mogen dan officeel geen calzones heten. De Italianen spreken van panzerotti. Niet alleen in Italië, maar ook in de VS zijn panzerotti zeer in trek als streetfood. Dat gezegd hebbende: ook in Nederland zijn de gefrituurde flapjes behoorlijk in opkomst. Panzerotti zijn er niet alleen in hartige versies; zoete vullingen zie je steeds vaker. Denk daarbij aan zachte zoete spreads als Nutella of een combinatie van ricotta en frambozen.


Welke vulling gaat er in mini-calzones?

Met de vulling voor mini-calzones kun je naar hartenlust variëren. 

Al heb ik wel één belangrijke tip: zorg ervoor dat je vulling niet te vochtig of te vet wordt! Want dan loop je de kans dat je deeg niet mooi gaar en krokant bakt. 

Om die reden kiezen de echte profs er vaak voor om mini-calzones niet te vullen met tomatensaus.  

Ook verse buffelmozzarella is niet handig, want die bevat veel water dat uit de kaas loopt bij verwarming.

Vettere ingrediënten kun je minder vet maken door ze eerst uit te bakken voordat je je calzones ermee vult; denk daarbij aan vers worstvlees of gehakt. Laat je gebakken vulling uitlekken en afkoelen voordat je hem op het rauwe deeg legt. 

Wil je een paar voorbeelden voor vullingen voor mini-calzones? Hier komen ze:

  • kaassoorten; pizza-mozzarella is volgens ons een must als basis en daar kun je dan andere kaassoorten als pecorino of Parmezaanse kaas aan toevoegen
  • allerlei vleeswaren in kleingesneden plakjes of blokjes; denk aan gekookte of geroosterde achterham, uitgebakken pancetta, salami of chorizo
  • kleine blokjes aangebraden of uitgebakken vers vlees als kip, rul gehakt, worstvlees (één van onze favorieten is venkelworstvlees)
  • gegaarde vissoorten als tonijn (uit blik), ansjovis of gamba's
  • blokjes niet te vochtige groenten als gedroogde of halfgedroogde tomaatjes, ontpitte cherrytomaatjes, paprikareepjes, gefruite uiensnippers, Griekse pepers in reepjes, in plakjes gesneden olijven
  • paddenstoelen als champignons, bij voorkeur eerst gebakken
  • kruiden als basilicum, oregano, marjolein; of goed uitgelekte pesto


De marjoleDe marjolein uit onze tuin smaakt fantastisch in calzones!in in onze tuin!


Wist je dat je mini-calzones aan tafel heerlijk kunt dippen in je favoriete tomatensaus?


Misschien is dat nog wel lekkerder dan de saus mee te bakken ín de calzones! 

Met name in de VS zijn ze fan van de tomatensaus als dipsaus. Warme mini-calzones worden daar bijna altijd geserveerd met een schaaltje zogenaamde marinara sauce ernaast. Marinara sauce is een tomatensaus die op smaak wordt gemaakt met onder andere ui, knoflook en kruiden. 

En wat de Amerikanen kunnen, dat kunnen wij ook natuurlijk! Mijn aanrader: serveer je mini-calzones eens met een zelfgemaakte pizzasaus ernaast. 

Of een fruitige tomaat-basilicumsaus


Dip je mini-calzones in deze kruidige tomaat-basilicumsaus!


Of - echt een topper - mijn la-dolce-vita-tomatensaus, een kruidige tomatensaus met kappertjes, ringetjes olijf, knoflook en een klein beetje ansjovis! 


Recept: hij is echt heerlijk deze Italiaanse tomatensaus met olijven en kappertjes!


Serveer je je mini-calzones als hoofdgerecht? Maak dan je maaltijd compleet met een goedgevulde salade! 

Nieuwsgierig naar een paar specifieke suggesties/recepten? 

Vooruit!


Recept: zo maak je zelf Italiaanse kruidensla met mozzarella en halfgedroogde tomaatjes



Recept: zo maak je zelf mediterrane tomatensalade met verrukkelijke gemarineerde olijven



Recept: zo maak je zelf een salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, olijven en basilicum



Recept: zo maak je zelf een salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum



Deze kleurrijke blokjessalade is een echte gezinsfavoriet!


En dan is het nu jouw beurt om aan de slag te gaan met je mini-calzones! 


Onder de foto volgt het recept voor onze favoriete variant: calzones gevuld met mozzarella, halfgedroogde tomaatjes, cherrytomaten, achterham en basilicum!

Veel plezier en eet smakelijk! 


Recept: mijn zelfgebakken calzones mogen op tafel!


Zó bak je zelf de lekkerste mini-calzones met tomaat, mozzarella, ham en basilicum


Ingrediënten voor 6 stuks, voldoende voor 2 à 3 personen:

Voor het pizzadeeg:

  • 5 gram instant gist
  • ±1,5 dl lauw water
  • 1 theelepel suiker
  • 250 gram pizzabloem of broodbloem (liever geen patentbloem; zie de tip onder het recept)
  • 5 gram zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • een beetje extra olijfolie voor het invetten van de bakplaat
  • een beetje bloem voor het bestuiven van het werkvlak 
  • een kommetje met water voor het dichtvouwen van de deegflapjes
  • 1 ei voor het bestrijken van de calzones (optioneel)

Voor de vulling:

  • 150 gram pizzakaas (gebruik liever geen buffelmozzarella; die bevat te veel vocht voor dit recept)
  • 75 geroosterde achterham of beenham in plakjes
  • 75 gram halfgedroogde tomaten
  • 75 gram cherrytomaatjes
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • een bosje verse basilicum

Bereiding:

  1. Het is het makkelijkst om het pizzadeeg voor je calzones te maken met een staande mixer met kneedhaken. Vermeng dan in de beslagkom de gist, 1 dl water en de suiker. De suiker moet goed opgelost zijn. Laat dit mengsel een paar minuten staan.
  2. Vervolgens voeg je de bloem eraan toe. En dan pas het zout, de olijfolie en het overgrote deel van het resterende water.
  3. Kneed je deeg ±10 minuten met de kneedhaak. Is het te droog? Schenk er nog wat water bij. 
  4. Kneed het deeg de laatste paar minuten met de hand. Zo kun je goed voelen of het deeg elastisch en vochtig genoeg is. Goed pizzadeeg kun je makkelijk oprekken zonder dat het kapot scheurt. Het deeg moet zo vochtig zijn dat het net niet aan je handen blijft plakken.
  5. Heb je geen staande mixer, leg je bloem dan op het aanrecht. Maak in het midden een kuiltje. Hierin mag de gist, 1 dl water en de suiker. Vermeng de gist, het water en de suiker goed. Wacht een paar minuten. Strooi het zout op de buitenrand van de bloem. Werk de bloem door het gistmengsel en voeg ondertussen ook de olie en het overgrote deel van de rest van het water toe. Kneed het deeg totdat het elastisch aanvoelt. Voeg eventueel extra water toe. 
  6. Verdeel het deeg in 6 porties en maak van elk stukje een mooi bolletje. Leg de bolletjes op een bakplaat en dek ze af met een schone theedoek. Heb je een grote plastic doos, dan kun je ook die gebruiken voor het rijzen; sluit de doos af tijdens het rijzen.
  7. Laat het deeg op een warme plaats (bijvoorbeeld in een oven van 30 à 35°C) ±45 minuten rijzen. Je pizzadeeg is voldoende gerezen als het in volume verdubbeld is. De rijstijd hangt met name af van de temperatuur van de omgeving.
  8. Bereid ondertussen de ingrediënten voor de vulling voor: snijd de ham in kleine vierkantjes, snijd de halfgedroogde tomaten elk in 3 stukjes, snijd de cherrytomaatjes elk in 4 partjes en verwijder de pitjes en het vocht.
  9. Verwarm de oven voor tot 230°C (bij voorkeur een oven met boven- en onderwarmte). Vet een bakplaat in met wat olijfolie. 
  10. Strooi een handje bloem op je werkvlak. Leg er een gerezen bolletje deeg op en rol dit met een deegroller dun uit tot een egaal rondje met een doorsnede van ±16 cm. 
  11. Leg in het midden van het deeg - houd de randen in elk geval vrij - 1/6 deel van de kaas, de ham, de halfgedroogde tomaten en de partjes cherrytomaat. Strooi er wat oregano overheen. Maal een beetje zwarte peper over de vulling. Leg er een paar basilicumblaadjes bovenop. 
  12. Bestrijk de buitenranden van het deeg met een klein beetje water. Vouw de deegflapjes dicht en druk de randen goed aan. Dat gaat het makkelijkste met behulp van een vork. 
  13. Leg je deegflapje op de bakplaat. Vorm de andere 5 mini-calzones op dezelfde manier.
  14. Klop het ei los in een kopje. Bestrijk je calzones met een dun laagje ei. 
  15. Bak je mini-calzones in het midden van de oven goudbruin en gaar. Dat duurt ongeveer 15 minuten. De pizza's zijn gaar als ze hol klinken als je op de onderkant klopt. 

Extra tips:

  1. Koop voor dit gistgebak bij voorkeur geen patentbloem, maar speciale pizzabloem of broodbloem. Die geeft een veel beter resultaat. De bloem is tegenwoordig te koop in de meeste supermarkten. Internet biedt ook altijd uitkomst!
  2. Wil je meer tips over het maken van gistdeeg? Klik dan door naar mijn blog over roomboter-dinerbroodjes!
  3. Omdat wij erg houden van basilicum, snijden wij onze mini-calzones op ons bord altijd even open en dan stoppen we er nog een paar extra rauwe blaadjes basilicum in! Heerlijk!
  4. Serveer je mini-calzones warm uit de oven of eet ze lauwwarm. Wil je je calzones op een later tijdstip opnieuw opwarmen? Dat kan! Leg ze, recht uit de koelkast, ±10 minuten in een oven van 200°C.         
  5. Wil je nog meer lekkere pizzarecepten? Bak ook eens mijn pizza met venkelworst, rode ui en rucola of waag je eens aan mijn kerstboompizzaatjes met kruidig gehakt! 

Recept: een heerlijke zelfgebakken pizza!

Gezellig: kleine kerstboompizzaatjes voor de feestdagen!

Geen opmerkingen: