Ik zou niet weten wat ik in mijn keuken zou moeten zonder tomaten!
Tomaten figureren in misschien wel de helft van de recepten op mijn
blog.
Dus: op de vraag uit de titel van dit blog - waarom is tomaat een onmisbaar
ingrediënt in elke keuken? - heb ik niet één antwoord. Maar misschien wel 12
of nog meer antwoorden!
Benieuwd? Scrol dan snel door!
Antwoord 1: tomaten zijn onmisbaar in elke keuken omdat ze supergezond zijn!
Ze bevatten allerlei stoffen die we dagelijks nodig hebben. Voor onze
weerstand, onze bloeddruk, een goed cholesterolgehalte, een mooie huid,
stevige botten, etc. Denk aan vitamine C, vitamine K, foliumzuur, kalium en de
antioxidant lycopeen.
Misschien nog wel belangrijker dan antwoord 1 zijn alle volgende antwoorden,
die allemaal één gemene deler hebben: tomaten zijn ontzettend
lekker!
Én superveelzijdig: je kunt er culinair zoveel kanten mee uit.
Antwoord 2: tomaten zijn onmisbaar omdat ze vrijwel elke salade een
oppepper geven!
Het beste kennen we de tomaat natuurlijk uit onze salades. Ken jij iemand
die nog nooit een tomatensalade gegeten heeft? Ik niet!
Nieuwsgierig naar de allerlekkerste salades met tomaten op mijn blog? Hier
komen ze (volg de rode linkjes voor de recepten):
-
Griekse boerensalade met naast tomaten ook nog gemarineerde feta, olijven, komkommer,
Griekse pepers, gemengde bladsla en verse tuinkruiden
-
een mediterrane tomatensalade met gemarineerde olijven
-
kleurrijke blokjessalade van tomaten, komkommer en paprika
-
Mexicaanse kikkererwtensalade met tomaten en maïs
-
een verrukkelijke salade van cherrytomaatjes, olijven, artisjokkenharten en veel verse tuinkruiden
-
haricotsvertssalade met cherrytomaatjes en knoflook
-
mediterrane salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum
-
Franse salade van gerookte zalm, tomaten, maïs, krulsla en een frisse sherrydressing
-
cherrytomatensalade met haricots verts, maïs, rode paprika en een pittige
chimichurridressing
-
salade van gegrilde groene aspergepuntjes, tomaat en haricots verts
-
Italiaanse kruidensla met halfgedroogde tomaatjes
en mozzarella
Antwoord 3: tomaten zijn onmisbaar omdat je met tomaten de allerlekkerste soepen maakt!
Voor zowel de zomer als de winter!
- verse tomatensoep met tuinkruiden en gehaktballetjes
- gazpacho, een koude Spaanse soep van tomaten, paprika en komkommer
- romige soep van geroosterde tomaten, puntpaprika's en pimentón
- pittige Hongaarse goulashsoep
- Spaanse sherrybouillon met tomaten en chorizo
- verse Italiaanse tomatensoep met orzo en kruidige gehaktballetjes
- pikante Mexicaanse kippensoep met heel veel verse groenten waaronder tomaten
- Mexicaanse tomatensoep met stoofvlees en lekker veel groenten
- Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes, olijven en basilicum
- ouderwetse groentesoep met balletjes
-
Italiaanse tomatengroentesoep
met tortellini
Antwoord 4: tomaten horen in mijn keuken omdat ze mijn stoofpotjes zo
vreselijk lekker maken!
- stifado, een Griekse runderstoofpot met tomaat en verse zilveruitjes
- botermals draadjesvlees in een Italiaanse tomatensaus
- pittig Mexicaans stoofvlees met tomaten, paprika's, maïs en jalapeñopepers
- huisgemaakte Hongaarse goulash
Antwoord 5: tomaten zijn een cruciaal ingrediënt in de sauzen van veel
curry's!
- aloo keema matar: een fantastische Indiase curry van aardappels, gehakt en erwtjes in een saus van tomaten, kokosmelk en specerijen
- lekker pikante chicken jalfrezi met veel verse tomaten (en ook nog veel andere groenten!)
- de romige kipcurry butter chicken met als één van de belangrijkste smaakmakers tomatenpuree
- Thaise currysoep met kip, tomaten, paprika's, bosui en noedels
- romige Indiase currysoep met gemarineerde kip, tomaten, paprika's en bosui
- een romige Indiaas gekruide linzensoep
Antwoord 6: tomaten zijn onmisbaar omdat je er de lekkerste
tomatensauzen mee kunt maken!
- een makkelijk te maken Italiaanse tomatensaus met lekker veel basilicum
- een chunky verse tomatensaus met oregano
- mijn la-dolce-vita-tomatensaus met kappertjes, olijven en ansjovis
- een 3 minute spicy and smoky BBQ sauce
- salsa golf, een pittige Argentijnse cocktailsaus met een behoorlijke hoeveelheid tomatenketchup
Antwoord 7: tomaten zijn onmisbaar omdat ik me vrijwel geen salsa kan
voorstellen zonder tomaten!
- chimichurri, een typisch Argentijnse salsa met tomaat, paprika, Spaanse peper, knoflook en kruiden
- verse Mexicaanse tomatensalsa
- kruidige avocadosalsa met tomaat
- temperamentvolle Italiaanse mozzarellasalsa met veel verse tomaten
Antwoord 8: tomaten mogen niet ontbreken in jouw keuken omdat je ze zo heerlijk kunt vullen met allerlei lekkers!
Tomaten kun je heel makkelijk uithollen met een meloenbolletjeslepel. Wist je dat?
- tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade
- orzotomaatjes: gehalveerde tomaten gevuld met kruidige Italiaanse pasta
- ratatouilletomaatjes gevuld met versklaargemaakte ratatouille
- sappige tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt
Antwoord 9: tomaten zijn onontbeerlijk in mijn keuken omdat ze heel veel smaak geven aan mijn ovenschotels en mijn groenteschotels!
Iedereen kent natuurlijk de befaamde in de oven gepofte tomaatjes. In één van mijn meest populaire blogs verraad ik je alle tips & tricks om zelf de allerlekkerste te maken!
- peperonata, een zomerse Italiaanse paprika-tomatenstoofpot
- Italiaanse roerbakgroenten met tomaten en tuinkruiden
- mijn favoriete laagjes-ovenschotel met gehakt, aardappels, tomaten en gesmolten kaas
- Italiaanse mini-hamburgertjes met tomaat uit de oven
- een winterse kapucijnerschotel met tomaat, paprika en spekjes
- een mediterrane traybake met kruidige kip, aardappeltjes, olijven en tomaat
- een zomerse gegratineerde mozzarellaschotel met aardappels, twee kleuren paprika en tomaat
- pizzatomaatjes, sappige oventomaatjes met gesmolten mozzarella, basilicum en oregano
- een Italiaanse linzenschotel met tomaat, paprika en venkelzaad
-
een
exotische groenteschotel
met varkenshaas, tomaat en ras el hanout
Antwoord 10: tomaten zijn essentieel in de allerlekkerste pasta- en
rijstgerechten!
Wedden dat in meer dan de helft van jouw pastagerechten tomaten zitten! In de mijne dus ook!
En ook aan veel rijstschotels voeg ik graag een paar tomaten toe.
Onze favorieten in deze categorie recepten? Hier komen ze:
- Italiaanse cannelloni gevuld met kalfsgehakt en geserveerd in een verrukkelijke tomaat-basilicumsaus
- nog een keer cannelloni met tomaat-basilicumsaus, maar dan gevuld met stoofvlees op smaak gemaakt met onder andere tomaten
- een pasta-ovenschotel met pancetta, mozzarella en een frisse tomatensaus
- gebakken Griekse orzo met tomaat en kruidig gehakt
- pasta met tomaat-paprikasaus en kleine Italiaanse kalfsgehaktballetjes op smaak gemaakt met zongedroogde tomaat
- pasta met gegrilde kip en semi-gedroogde tomaatjes
- Griekse tomatenrijst, makkelijk om zelf te maken
- Griekse paprika's, gevuld met kruidenrijst met tomaat en gehakt
Antwoord 11: ik kan tomaten niet missen omdat ze zo fantastisch
smaken op allerlei speciale broodjes en in sandwiches!
Een paar plakjes tomaat op mijn sandwiches en ontbijt- of lunchbroodjes? Heerlijk! Tomaten maken mijn broodjes lekker fris, sappig en smaakvol! Vrijwel elke boterham met kaas, groente of vleeswaren kun je combineren met tomaat.
Wil je toch een paar 'echte' recepten? Hier zijn ze:
- mijn geliefde clubsandwich met gegrilde kip, plakjes tomaat, bacon en twee snelle sausjes
- de klassieke BLT-sandwich (bacon - lettuce- tomato), maar dan met twee soorten tomaten en zelfgemaakte mayonaise
- temperamentvolle caprese bagels: met mozzarella en een vurige tomatensalsa
- ciabattabroodjes met een pittige garnalensalade met tomaat en avocado
- ontbijttorentjes van laagjes waldkornbrood met luchtig roerei, Zeeuws spek, tomaten en avocado
- Argentijnse schnitzel-sandwiches met tomaten, waterkers en een verrukkelijk pikant sausje, salsa golf
Antwoord 12: tomaten zijn een wezenlijk ingrediënt in allerlei
soorten hartig gebak en natuurlijk op pizza's!
- pizza met venkelworst, rode ui en rucola
- kerstboompizzaatjes met kruidig gehakt
- mini-calzones met mozzarella, halfgedroogde tomaatjes, cherrytomaten, ham en basilicum
- pizza-die-geen-pizza-is: flinterdun deeg belegd met harissa-gehakt met tomaat
- tacotaart: bladerdeegtaart met Mexicaans gekruid gehakt, tomaten, gesmolten kaas en ijsbergsla
- bladerdeegflapjes gevuld met pittig gehakt en blokjes tomaat
-
hartige scones met zongedroogde tomaat
en basilicum, belegd met mozzarella
Geen opmerkingen:
Een reactie posten