zondag 17 november 2019

Sinterklaastip: 10 recepten voor een heerlijk Spaans tapasavondje!

Snoep jij al sinds eind augustus van kruidnootjes, taaitaai en speculaas? En begin je het zoete Sinterklaaslekkers ondertussen een beetje moe te worden?

Gooi je pakjesavondtraktaties dan dit jaar over een heel andere boeg. Maar blijf daarbij wel in Spaanse sferen!

Wat ik je adviseer? Organiseer een heerlijk Spaans tapasavondje!


Serveer voor, tijdens of na het uitpakken van je surprises verrukkelijke Spaanse hapjes!


Sinterklaastip: 10 recepten voor een heerlijk Spaans tapasavondje!


Op mijn blog vind je een heleboel tapasrecepten. Volg de links 'tapas' en 'hapjes' om je keuze te maken. 



Maar eerst dit: ik heb wel wat ideeën voor je, waarmee je vast aan de slag kunt!

  • Hieronder zal ik je tien aanbevelingen doen. De recepten samen zijn ideaal voor een perfecte Spaans getinte Sinterklaasavond!
  • Pas de portiegroottes en de hoeveelheid gerechtjes aan aan de grootte van het gezelschap dat Sinterklaas komt vieren.
  • Voor minder werk kun je een aantal tapas eventueel vervangen door kant-en-klare hapjes van de traiteur of uit de supermarkt. Denk aan gemarineerde olijven, Spaanse vleeswaren, kaas, etc.
  • Om de voorbereidingen makkelijker te maken kun je veel gerechtjes een dag van tevoren al maken. 
  • Of verdeel de recepten over je gasten en vraag iedereen één of twee tapas mee te nemen.

Pakjesavond!


Hier komen ze: mijn 10 recepten voor je heerlijke Spaanse tapasavondje!


1. Vooraf: een glas sherry of cava met 3-peper-kaaskoekjes 


Tapatips:
  • voorbereiden: bak de koekjes de dag van tevoren
  • bewaren: na afkoeling in een goed gesloten blik of diepvriesdoos
  • serveren: laat de koekjes niet te lang op een schaal liggen zodat ze niet vochtig en zacht kunnen worden

Pikante kaaskoekjes met 3 soorten peper


2. Een klein glaasje - als een soort amuse-tapa - met Spaanse sherrybouillon met chorizo en tomaat


Tapatips:
  • voorbereiden: maak de bouillon tot en met stap 9 van het recept al de dag van tevoren
  • bewaren: bewaar alles na afkoeling afgedekt in de koelkast
  • serveren: warm de soep op, maak de resterende vulling en serveer je soep in kleine glaasjes (als verrines) of in koffiekopjes

Spaanse bouillon met chorizo en tomaat


3. Pikante Spaanse gehaktballetjes met twee soorten pimentón en sherry


Tapatips:
  • voorbereiden: maak je gehaktballetjes al een dag van tevoren 
  • bewaren: bewaar na afkoeling afgedekt in de koelkast
  • serveren: warm je gehaktballetjes vlak voor het serveren even op in een koekenpan

Spaanse gehaktballetjes


4. Sappige Spaanse tortilla de patatas, een soort aardappelomelet, met chorizo en paprika


Tapatips:
  • voorbereiden: bereid de tortilla een dag van tevoren
  • bewaren: snijd de tortilla in blokjes en bewaar deze afgedekt in de koelkast
  • serveren: de tortilla is het lekkerste op kamertemperatuur, dus neem hem een halfuur voor het serveren uit de koelkast

Spaanse tortilla met chorizo en paprika


5. Pittige Spaanse varkenshaasblokjes op smaak gemaakt met sherry en pimentón


Tapatips:
  • voorbereiden: marineer de varkenshaasblokjes minimaal een uur, maar liefst 24 uur, voor het bereiden
  • bewaren: bewaar het vlees in de marinade afgedekt in de koelkast
  • serveren: braad je varkenshaastapas vlak voor het serveren

Pittige Spaanse varkenshaasblokjes


6. Toastjes met smeuïge tonijnsalade met piepkleine stukjes olijf, een pepertje en verse kruiden


Tapatips:
  • voorbereiden: je kunt deze tonijnsalade al een paar uur van tevoren maken
  • bewaren: bewaar je salade afgedekt in de koelkast
  • serveren: serveer je tonijnsalade op toast of in kleine glaasjes als verrine

Toastjes met verrukkelijke Spaanse tonijnsalade


7. Eén van mijn favoriete tapas: kruidige gemarineerde grote garnalen 


Tapatips:
  • voorbereiden: marineer je garnalen minimaal 4 uur, maar liefst een heel etmaal
  • bewaren: bewaar je gemarineerde garnalen afgedekt in de koelkast
  • serveren: neem de garnalen een kwartier voor het serveren uit de koelkast, zodat eventueel gestolde olijfolie weer vloeibaar wordt

Pikante gemarineerde garnalen


8. In de oven gepofte cherrytomaatjes met verse tuinkruiden 


Tapatips:
  • voorbereiden: bereid je gerechtje maximaal 2 uur van tevoren voor tot en met stap 5 van het recept 
  • bewaren: bewaar de tomaatjes ondertussen afgedekt in de koelkast
  • serveren: pof je tomaatjes vlak voor het serveren (samen met de olijven); ze kunnen de oven in als de olijven (hieronder) 10 minuten in de oven staan

Gepofte cherrytomaatjes met verse kruiden


9. Heerlijk warme ovengeroosterde olijven met tijm, citroen en knoflook


Tapatips:
  • voorbereiden: bereid je olijven maximaal twee uur van tevoren voor tot en met stap 5 van het recept
  • bewaren: bewaar ze afgedekt op een koele plek
  • serveren: rooster je olijven vlak voor het serveren; ze staan deels tegelijkertijd met de gepofte tomaatjes in de oven

Warme ovengeroosterde olijven


10. Lekker brood met kruidige knoflooksaus en/of Spaanse mayonaise met gepofte knoflook


Tapatips:
  • voorbereiden: je kunt beide sausjes al een dag van tevoren maken
  • bewaren: afgedekt in de koelkast
  • serveren: snijd lekker (stok)brood in sneetjes en serveer de sauzen erbij; de sauzen zijn ook lekker bij de gehaktballetjes en de Spaanse varkenshaastapas

Kruidige knoflooksaus

Spaanse mayonaise


Ik wens je een supergezellige pakjesavond!


Geen opmerkingen: