Gooi je pakjesavondtraktaties dan dit jaar over een heel andere boeg. Maar blijf daarbij wel in Spaanse sferen!
Wat ik je adviseer? Organiseer een heerlijk Spaans tapasavondje!
Serveer voor, tijdens of na het uitpakken van je surprises verrukkelijke Spaanse hapjes!
Op mijn blog vind je een heleboel tapasrecepten. Volg de links 'tapas' en 'hapjes' om je keuze te maken.
Maar eerst dit: ik heb wel wat ideeën voor je, waarmee je vast aan de slag kunt!
- Hieronder zal ik je tien aanbevelingen doen. De recepten samen zijn ideaal voor een perfecte Spaans getinte Sinterklaasavond!
- Pas de portiegroottes en de hoeveelheid gerechtjes aan aan de grootte van het gezelschap dat Sinterklaas komt vieren.
- Voor minder werk kun je een aantal tapas eventueel vervangen door kant-en-klare hapjes van de traiteur of uit de supermarkt. Denk aan gemarineerde olijven, Spaanse vleeswaren, kaas, etc.
- Om de voorbereidingen makkelijker te maken kun je veel gerechtjes een dag van tevoren al maken.
- Of verdeel de recepten over je gasten en vraag iedereen één of twee tapas mee te nemen.
Hier komen ze: mijn 10 recepten voor je heerlijke Spaanse tapasavondje!
1. Vooraf: een glas sherry of cava met 3-peper-kaaskoekjes
Tapatips:
- voorbereiden: bak de koekjes de dag van tevoren
- bewaren: na afkoeling in een goed gesloten blik of diepvriesdoos
- serveren: laat de koekjes niet te lang op een schaal liggen zodat ze niet vochtig en zacht kunnen worden
2. Een klein glaasje - als een soort amuse-tapa - met Spaanse sherrybouillon met chorizo en tomaat
Tapatips:
- voorbereiden: maak de bouillon tot en met stap 9 van het recept al de dag van tevoren
- bewaren: bewaar alles na afkoeling afgedekt in de koelkast
- serveren: warm de soep op, maak de resterende vulling en serveer je soep in kleine glaasjes (als verrines) of in koffiekopjes
3. Pikante Spaanse gehaktballetjes met twee soorten pimentón en sherry
Tapatips:
- voorbereiden: maak je gehaktballetjes al een dag van tevoren
- bewaren: bewaar na afkoeling afgedekt in de koelkast
- serveren: warm je gehaktballetjes vlak voor het serveren even op in een koekenpan
4. Sappige Spaanse tortilla de patatas, een soort aardappelomelet, met chorizo en paprika
Tapatips:
- voorbereiden: bereid de tortilla een dag van tevoren
- bewaren: snijd de tortilla in blokjes en bewaar deze afgedekt in de koelkast
- serveren: de tortilla is het lekkerste op kamertemperatuur, dus neem hem een halfuur voor het serveren uit de koelkast
5. Pittige Spaanse varkenshaasblokjes op smaak gemaakt met sherry en pimentón
Tapatips:
- voorbereiden: marineer de varkenshaasblokjes minimaal een uur, maar liefst 24 uur, voor het bereiden
- bewaren: bewaar het vlees in de marinade afgedekt in de koelkast
- serveren: braad je varkenshaastapas vlak voor het serveren
6. Toastjes met smeuïge tonijnsalade met piepkleine stukjes olijf, een pepertje en verse kruiden
Tapatips:
- voorbereiden: je kunt deze tonijnsalade al een paar uur van tevoren maken
- bewaren: bewaar je salade afgedekt in de koelkast
- serveren: serveer je tonijnsalade op toast of in kleine glaasjes als verrine
7. Eén van mijn favoriete tapas: kruidige gemarineerde grote garnalen
Tapatips:
- voorbereiden: marineer je garnalen minimaal 4 uur, maar liefst een heel etmaal
- bewaren: bewaar je gemarineerde garnalen afgedekt in de koelkast
- serveren: neem de garnalen een kwartier voor het serveren uit de koelkast, zodat eventueel gestolde olijfolie weer vloeibaar wordt
8. In de oven gepofte cherrytomaatjes met verse tuinkruiden
Tapatips:
- voorbereiden: bereid je gerechtje maximaal 2 uur van tevoren voor tot en met stap 5 van het recept
- bewaren: bewaar de tomaatjes ondertussen afgedekt in de koelkast
- serveren: pof je tomaatjes vlak voor het serveren (samen met de olijven); ze kunnen de oven in als de olijven (hieronder) 10 minuten in de oven staan
9. Heerlijk warme ovengeroosterde olijven met tijm, citroen en knoflook
Tapatips:
- voorbereiden: bereid je olijven maximaal twee uur van tevoren voor tot en met stap 5 van het recept
- bewaren: bewaar ze afgedekt op een koele plek
- serveren: rooster je olijven vlak voor het serveren; ze staan deels tegelijkertijd met de gepofte tomaatjes in de oven
10. Lekker brood met kruidige knoflooksaus en/of Spaanse mayonaise met gepofte knoflook
Tapatips:
- voorbereiden: je kunt beide sausjes al een dag van tevoren maken
- bewaren: afgedekt in de koelkast
- serveren: snijd lekker (stok)brood in sneetjes en serveer de sauzen erbij; de sauzen zijn ook lekker bij de gehaktballetjes en de Spaanse varkenshaastapas
Geen opmerkingen:
Een reactie posten