donderdag 21 november 2019

Feestelijke kerst-kaaskoekjes met stukjes olijf en basilicum


Verheug jij je alweer op de komende kerstdagen en oudejaarsavond?
Ik wel!

Ik heb nog niet helemaal uitgevogeld wat we precies welke dag gaan eten, maar wat ik inmiddels zeker weet is dat ik kaaskoekjes ga bakken voor bij de borrel!

En dan niet zomaar kaaskoekjes, maar vrolijke goudgele koekjes uitgestoken in de vorm van sterretjes, hulstblaadjes, kerstklokjes, kerstboompjes, etc. 


Ik ga mijn koekjes op smaak maken met pittige oude kaas en nog wat mediterrane ingrediënten: piepkleine snippertjes zwarte olijf en geurige basilicum!


Volg jij mijn voorbeeld en ga je deze kaaskoekjes ook bakken voor de kerst? Of misschien wel voor bij de champagne tijdens de jaarwisseling? Veel plezier met het recept en ik wens je alvast smakelijke feestdagen!


Recept Feestelijke kerst-kaaskoekjes met stukjes olijf en basilicum


Feestelijke kerst-kaaskoekjes met stukjes olijf en basilicum


Ingrediënten (de hoeveelheid hangt af van de maat van je uitstekertjes, maar ik maak hier ongeveer 80 koekjes mee):

  • 50 gram zwarte olijven zonder pit
  • 200 gram zachte bloem, gezeefd (patentbloem kan, maar Zeeuwse bloem of patisseriebloem zijn beter; lees mijn blog over de 3-peper-kaaskoekjes)
  • 175 gram geraspte oude Goudse 48+ kaas
  • 175 gram koude roomboter
  • 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels fijngesnipperde basilicumblaadjes
  • 1 ei, losgeklopt in een kopje
  • een beetje boter voor het invetten van de bakplaat
  • een beetje bloem voor het uitrollen van het deeg

Bereiding:

  1. Verwarm de oven (bij voorkeur op de stand met boven- en onderwarmte) voor tot 165°C. Vet de bakplaat in met roomboter.
  2. Snipper de olijven fijn.
  3. Vermeng in de kom van de foodprocessor de bloem en de kaas.
  4. Snijd de boter snel in dunne plakjes. Zorg ervoor dat hij hard blijft. Voeg de boter toe aan het bloemmengsel. Kneed de boter met behulp van de pulsknop door het bloemmengsel; d.w.z. draaien - even stoppen - draaien - even stoppen - enz. Je bent klaar als het geheel korrelig wordt en bijna gaat samenhangen.
  5. Stort het deeg op het werkvlak. Verdeel er de olijvensnippers, de zwarte peper en de gehakte basilicum overheen. Kneed de ingrediënten met kleine kneepjes van je - koude - vingers door het deeg totdat het deeg nét samenhang vertoont. Stop dan meteen met kneden. Vorm een afgeplatte bol van het deeg.
  6. Strooi wat bloem op je werkvlak. Rol daarop het deeg uit tot een rechthoekige lap van 2 à 3 mm dik.
  7. Snijd gezellige kerstvormpjes uit het deeg. De restjes kun je nog een keer uitrollen, maar zorg ervoor dat je het deeg daarbij weer zo kort mogelijk kneedt. 
  8. Leg je kerstkoekjes op de bakplaat. Ze smelten nauwelijks uit, dus ze hoeven niet ver uit elkaar te liggen.
  9. Bestrijk de koekjes met een klein beetje losgeklopt ei.
  10. Bak de koekjes in 15 à 16 minuten lichtbruin. Ze mogen niet te bruin worden, want dan kan de kaas bitter worden.
  11. Schep de koekjes van de bakplaat en laat ze goed afkoelen. Tijdens het afkoelen worden ze heerlijk krokant en bros.
  12. Afhankelijk van de maat van je oven moet je meerdere platen koekjes bakken. 

Tips:

  1. Een paar maanden geleden schreef ik een blog over 3-peper-kaaskoekjes. Daarin legde ik uitgebreid uit hoe je je deeg moet maken voor de allerlekkerste, brosse kaaskoekjes. Mijn advies: lees dit blog even door voordat je aan je kerstkoekjes begint!
  2. Bij deze koekjes drinken wij graag een glaasje port, sherry of bubbels (oudejaarsavond!). Maar wist je dat ze ook erg lekker zijn bij de laatste gang van een hartige high tea?! Of wat dacht je van een feestelijke high wine?
  3. En serveer je koekjes ook eens als bijgerecht bij een (mediterrane/tomaten) soep!
  4. Kinderen vinden het fantastisch als ze in de kerstvakantie mogen meehelpen om deze kaaskoekjes te bakken!
  5. Wil je meer hapjes op tafel zetten dan alleen deze kerst-kaaskoekjes? Hier zijn een paar gerechtjes die er goed bij passen: warme ovengeroosterde olijven met tijm, citroen en knoflook, Italiaanse kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaat en krokante bagel chips met knoflook en basilicum.
Warme olijven vers uit de oven


Kruidige Italiaanse gehaktballetjes


    Krokante bagel chips met knoflook en basilicum

    Geen opmerkingen: