Breng dan wat meer jeu in je dagelijkse beslommeringen door te zorgen voor goede breaks:
- ga als het mooi weer is een stukje wandelen of hardlopen
- ga even lekker in de zon zitten
- luister naar je favoriete muziek of een interessante podcast
- FaceTime een kwartiertje met een vriend(in)
- doe een (buiten)spelletje met je kind(eren)
Dat geeft je zo veel energie voor de rest van de dag! Een snelle boterham met kaas boven je laptop en met je werktelefoon in de hand is niet de beste manier om te ontspannen.
Je kent me ondertussen: ik heb wel een paar tips voor zo'n verwenlunch!
Omdat ik voorzie dat we met zijn allen de komende maand nog wel veel zullen thuiswerken, heb ik een aantal van die lunchtips bij elkaar gezet in mijn maandelijkse rubriek Je Culinaire Bagage voor Mei: de Maand in 10 recepten. Belangrijk: elk getipt gerecht staat supersnel op tafel!
Uiteraard mag je alle lekkere lunchgerechten ook klaarmaken als je niet thuiswerkt/in het weekend/als snelle avondmaaltijd/voor een picknick. Als je er maar van geniet!
1. Misschien is dit wel mijn favoriete lunchboterham: een sneetje desembrood met een paar plakjes truffelsalami, wat jong belegen boerenkaas, heerlijk frisse paprikasalade en een lepel zoetzuur ingelegde uienringen. Een echte traktatie en klaar in no time!
2. Heb je nog een blikje tonijn in je voorraadkast staan? Daar maak je in een handomdraai spectaculaire broodjes mee!
Wat dacht je van:
- pittige tonijnsandwiches met Spaanse peper en zoete maïs of
- toastjes met tonijnsalade met olijven, een pepertje en basilicum of
- speltboterhammetjes met pastrami en een frisse tonijnsalade met kappertjes?
3. Bij mijn bakker verkopen ze heerlijke kleine dinerbroodjes. Die beleg ik graag met een dikke kruidenomelet, krokant gebakken Zeeuws spek en een blaadje sla. Niet voor het diner dus, maar voor de lunch!
4. Liever een warm gerecht? Ik maak in het weekend vaak grotere hoeveelheden soep in één keer. Die vries ik in kleine porties in. Ideaal om te ontdooien voor de lunch!
Een paar voorbeelden van soepen die je makkelijk kunt invriezen? Hier komen ze:
- kruidige en pittige Mexicaanse kippensoep met verse groenten
- ouderwetse groentesoep met balletjes
- verse tomatensoep met tuinkruiden en gehaktballetjes
5.Eet jij graag een salade tijdens de lunch? Maak dan eens mijn Franse salade met gerookte zalm, kleine blokjes tomaat, zoete maïskorrels en een dressing met een lepeltje sherry!
6. Carpaccio voor de lunch: dát is pas verwennerij! Kies eens voor een carpaccio-anders: een carpaccio van Italiaans gedroogd rundvlees, bresaola, met pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en rucola. Een lekker sneetje ciabatta erbij en... buon appetito!
7. Je hoeft je salade niet altijd te serveren met brood erbij. Wat dacht je ervan je salade op te dienen in krokante tacobakjes? Ik doe dat vaak met mijn - vegetarische - kikkererwtensalade met tomaat, maïs, verse kruiden en Mexicaanse specerijen!
8. Nog een pakje afbakciabatta of -bagels op voorraad?
Die zijn - versgebakken - heerlijk met:
- één van de tonijnsalades van hierboven (zie tip 2) of
- een avocado-garnalensalade of
- een gerookt kipfiletje, bacon, rookamandelen en honing-mosterdsaus!
9. Heb je al eens zelf pindakaas gemaakt? Ik maak zeker een keer per maand een verse pot pikante pindakaas. Zo heb ik altijd fantastisch broodbeleg in huis voor lunch (én ontbijt!).
10. Af en toe kies ik voor een zoete lunch. Dat mag ook weleens, toch?!
Mijn favorieten:
- een verwenboterham besmeerd met roomboter en belegd met een bergje gehakte échte chocolade
- een krentenbroodsandwich besmeerd met zelfgemaakte Grand-Marnier-boter
- een zachte witte sandwich met honing-rumboter en geroosterde noten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten