maandag 11 november 2019

De allerlekkerste chocolade-boterham: met échte chocolade!

Vandaag geen recept, maar meer een serveertip: beleg je boterham eens niet met hagelslag, maar met échte chocolade! In kleine blokjes gehakt.

Dat is zo lekker! En superfeestelijk!

En... je kunt er eindeloos mee variëren!

De allerlekkerste chocolade-boterham: met echte chocolade!


Een boterham belegd met echte chocolade!


Als kind was ik er dol op: boterhammen met chocoladehagelslag. 'Welk kind niet?', zou ik bijna zeggen.

Maar er was één boterham die ik nóg lekkerder vond. Een boterham met échte chocolade. Daar trakteerde mijn moeder weleens op op feestelijke dagen.

Heerlijk zacht wittebrood - met roomboter - met daarnaast, op het bord, een paar blokjes chocolade.


Van piepkleine hapjes naar grootse smikkelmomenten


Dan nam ik bij elke hap boterham een piepklein hapje reep. Heel langzaam en heel bedachtzaam. En heel zuinig met de chocolade. Zo kon je soms wel drie boterhammen lang doen met die paar blokjes.

Toen ik op kamers ging, veranderde ik mijn strategie. Eenmaal zelf in charge van het inkoop- en menubeleid, kon ik mijn smikkelmoment vervolmaken, toch?!

Voor mij geen blokjes chocolade meer náást mijn boterham: ik hakte mijn favoriete reep - soms zelfs een héle! - in blokjes en strooide die óver mijn brood. Niet in een subtiel dun laagje, maar een hele berg in één keer!

Tip: je hoeft geen student te zijn om van zo'n verrukkelijke chocolade-boterham te genieten...

Sterker nog: na mijn studententijd kon ik me een dergelijke boterham alleen maar vaker permitteren. Dus gaan op speciale dagen nog steeds de chocolade-boterham-remmen los. En natuurlijk bepaal ik zelf welke - en hoeveel - dagen speciaal zijn...


Variëren met allerlei soorten chocolade


Ik kies nu niet meer voor sneetjes wittebrood; er zijn tegenwoordig zo veel lekkere broodsoorten te koop. Maar het brood moet wel supervers zijn. En er moet een laagje roomboter op!

De chocolade varieert ook. Melk, puur, met vulling of zonder. Soms hak ik er nog wat extra (gebrande of gesuikerde) noten bij. Of ik voeg dikke, sappige (in rum gewelde!) rozijnen toe. Of stukjes krokante koekjes of blokjes fudge...

Voor de foto hierboven gebruikte ik chocolade van Ritter Sport met een vulling van rumrozijnen en hazelnoten. Zonder reclame te willen maken - dit blog is niet gesponsord! - moet ik toegeven dat die smaak één van mijn favorieten is.


Bonte chocoladewereld


Laatst nog nam ik een paar repen van deze chocolade mee uit Berlijn. In een van de luxe winkelstraten van de binnenstad stuitte ik daar op een - althans in mijn ogen - waar chocoladewalhalla: Bunte Schokowelt!


Bunte Schokowelt in Berlijn
Dat is een shop waar je, onder andere, alle soorten chocolade van Ritter Sport kunt kopen; een winkel waar het water je in de mond loopt. En die wij dus ook niet konden verlaten zonder een zak vol met lekkers...

Maar je kunt er nog veel meer doen. Je kunt er ook je eigen smaak chocolade - on demand - laten maken! Kies uit vullingen als rice krispies, noten, rozijnen, gedroogd fruit, marshmallows, smarties, etc.

Het enige nadeel: verwacht niet dat alleen jij dit leuk en lekker vindt. De rijen voor de balie zijn lang en na het maken van je keuzes moet je nog minimaal een halfuur wachten totdat je reep helemaal klaar is. Maar daarna is het dan ook echt smullen geblazen!


Lust jij zo'n grote reep chocolade?Laat een chocoladereep maken met je eigen ingrediënten!


In de tussentijd zou je een bezoekje kunnen brengen aan de van-cacaoboon-tot-chocolade-tentoonstelling op de bovenverdieping of een (chocolade)hapje eten in het café. Voor kinderen worden er ook chocoladeworkshops gegeven, waar je maar het beste vooraf voor kunt reserveren.

Je begrijpt mijn advies inmiddels: loop even langs de Bunte Schokowelt, mocht je binnenkort in Berlijn zijn! Zeker als je kinderen meegaan!

Maar voor nu: trakteer jezelf vandaag nog op een rijkelijk belegde chocolade-boterham. Als je net zo'n chocoholic bent als de leden van mijn gezin, heb je vast nog wel een lekkere reep liggen die je in blokjes kunt hakken voor deze lekkernij! 


Geniet ervan!Recept De allerlekkerste chocolade-boterham: met echte chocolade!


De allerlekkerste chocolade-boterham: met échte chocolade!


Ingrediënten:

  • zoveel sneetjes lekker vers brood als je opkunt
  • roomboter
  • een reep van je allerlekkerste chocolade of chocolate bar
  • eventueel nog andere vullingen als noten, rozijnen, koekjes, marshmallows, etc.

Bereiding:

  1. Besmeer je boterhammen met een lekkere laag roomboter.
  2. Hak je chocolade in kleine blokjes. Doe eventueel hetzelfde met de andere ingrediënten.
  3. Bestrooi je boterhammen met een flinke laag chocoladebeleg!
  4. Geniet!

Tip:

Ben je net zoals ik een echte chocoladefan? Dan lust je vast nog wel meer lekkers met chocolade! Volg de link 'chocolade' voor al mijn chocoladerecepten of klik snel door naar mijn persoonlijke favorieten zoals mijn double chocolate walnut cookies, mijn chocolade-desserttaart met vers fruit en slagroom of de - volgens mij dan - allerlekkerste brownies!


De allerlekkerste chocoladekoeken!Een droom van een chocoladedessert!Verrukkelijke brownies met walnoten!

Geen opmerkingen: