Zoek je nog een excuus om feestelijke gerechten en baksels te maken?
December is één groot excuus! De feestelijke gelegenheden volgen elkaar op: Sinterklaas, kerst, oud en nieuw...
Dus: duik deze maand - net als ik - vaak de keuken in en verwen jezelf en je huisgenoten!
Mocht je nog wat extra inspiratie nodig hebben, lees dan snel door.
Hier is je Culinaire Bagage voor December: de Feestmaand in 10 Recepten!
1. De feestmaand december begint met Pakjesavond. Misschien wel de gezelligste avond van het jaar. Een avond die schreeuwt om verwengebak, zoet én hartig!
Ons favoriete hartige sinterklaasgebak? Dat is een banketletter! Niet gevuld met amandelspijs, maar met kruidig gehakt!
Die mag de Sint van mij wel in elke hoek strooien! En doet hij dat niet? Dan
bak ik hem gewoon zelf! Jij ook?
Baktips voor je saucijzenbroodletter voor Sinterklaasavond:
- bereiden: je kunt je saucijzenbroodletter eventueel al een dag voor Pakjesavond al bakken. Handig! Bewaar je letter na afkoeling afgedekt in de koelkast. Warm hem vlak voor het serveren op in een oven van 150°C. Extra tip: bak op dezelfde manier een ronde saucijzenkrans voor de kerst, een hartige kerstkrans!
- combineren: je kunt naar hartenlust variëren met je saucijzenbroodletter door elk jaar opnieuw weer voor een andere soort gehaktvulling te kiezen. Wat dacht je van Spaans gehakt, Limburgs gehakt, Grieks gehakt, Indonesisch gehakt, Marokkaans lamsgehakt of kalfsgehakt met pistachenootjes?
2. Toch liever zoet bakken voor Sinterklaasavond? Dat kan!
Kies dit jaar bijvoorbeeld eens voor kruidige en luchtige
speculaasmuffins! Heerlijk met een glazuur met kaneel en een garnering van geroosterd
amandelschaafsel en parelsuiker!
Bak tips voor je speculaasmuffins:
- bereiding: de speculaaskruiden voor je muffins stel je zelf samen.
- combineren: zet naast je speculaasmuffins ook een schaal met versgebakken roomboterkruidnootjes op tafel!
3. Tussen de feestdagen door koken wij hier in huis ook meestal wat
feestelijker dan anders. Gewoon, omdat we toch al in de sfeer zijn!
Dan maken we bijvoorbeeld mijn
gehaktballetjes in biersaus: kruidige, rulle gehaktballetjes in een uiensaus op smaak gemaakt met
fruitige Maestrichter stroop. En bier natuurlijk. Limburgs oud bruin bier om
precies te zijn!
Kooktips voor je gehaktballetjes in biersaus:
- bereiden: brood en paneermeel spelen een grote rol in dit recept. Je maakt je gehaktballen lekker luchtig door er in melk gedrenkt wittebrood doorheen te kneden. En dat paneermeel? Dat gaat niet door de ballen, maar door de saus. Die krijgt daardoor een heel mooie binding zonder maïzena-achtig te worden!
- combineren: een paar jaar geleden stelde ik een compleet menu samen met deze gehaktballetjes als stralend middelpunt. Maak jij deze maand dat complete menu met kleine aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm, Limburgse mosterdsoep, gebakken aardappeltjes, regenboogworteltjes uit de oven en een zelfgebakken appel-kruimelvlaai?!
4. Appelcompote is heerlijk winters. En vooral zelfgemaakt erg
lekker!
Ga snel aan de slag met mijn verrukkelijke recept voor
appelcompote van gekaramelliseerde appeltjes, echte vanille, Ceylonkaneel, kardemom en een scheutje bruine rum!
Kooktips voor de allerlekkerste verse appelcompote:
- bereiden: je appelcompote wordt erg fijn van smaak én structuur als je er minimaal 4 verschillende rassen appels voor gebruikt. Zoete appels, friszure appels, moesappels en handappels.
- combineren: deze appelcompote is lekker voor elke doordeweekse dag. Maar hij is ook weer zo speciaal dat je hem net zo goed tijdens een feestelijk etentje kunt serveren, bijvoorbeeld bij je kerstdiner! Fantastisch in combinatie met wild, stoofpotjes, kippetjes uit de oven, de confit de canard van de tip hieronder, etc.
5. Soep staat bij ons elke week wel een keer op het menu. Bijvoorbeeld deze kruidige, romige en tegelijkertijd pittige Indiaas getinte linzensoep! Extra bonus: deze soep is snel klaar!
Kooktips voor je romige Indiaas gekruide linzensoep:
- bereiden: het specerijenmengsel voor deze soep komt niet uit een pakje of zakje. Je maakt het helemaal zelf! Als je de soep maakt met groentebouillon is hij helemaal vegetarisch.
- combineren: als je bij deze Indiase linzensoep naanbroodjes serveert, dan kun je hem op tafel zetten als maaltijdsoep!
6. Voordat je het weet is het weer kerst! Wat zet jij dit jaar op tafel tijdens je kerstbrunch/kerstdiner/kerstlunch/kerstborrel?
Met deze kleine
kerstboompizzaatjes
maak je in elk geval goede sier. Jong en oud is er verzot op!
Ook leuk: bak ze samen met je (klein)kinderen!
Baktips voor je zelfgebakken kerstboompizzaatjes:
- bereiden: in het recept neem ik je bij de hand en leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf het pizzadeeg, de pizzasaus en de gehakttopping voor deze vrolijke kerstboompjes maakt. En hoe je je pizzaatjes bakt natuurlijk!
- combineren: ben je op zoek naar nog meer feestelijke borrelhapjes, niet alleen voor de kerst maar ook voor oudejaarsavond? Volg dan het rode linkje. Dan krijg je een lijst met vele tientallen hapjes, tapas en amuses!
7. Een voorgerecht voor je kerstdiner? De lekkerste gerechtjes zijn vaak het
makkelijkste om te maken!
Wat dacht je van kleine
partytomaatjes
gevuld met een romige, maar boozy garnalensalade?!
Kooktips voor je tomaatjes gevuld met garnalensalade:
- bereiden: eten er kinderen mee, maak voor hun dan een aparte portie zonder drank en met een kleinere hoeveelheid pikante specerijen.
- combineren: deze tomaatjes doen het ook erg goed op een buffet voor je kerstbrunch!
8. Welk hoofdgerecht serveer jij dit jaar tijdens je kerstdiner? Ga je voor
een grote gevulde kalkoen, een feestelijke rollade, wild, een makkelijk voor
te bereiden stoofpotje?
Elk jaar weer superpopulair op mijn blog zijn de
zelfgekonfijte eendenboutjes! En dat begrijp ik wel: ze zijn echt fantastisch. Ook kinderen zijn er dol
op, want het zachte eendenvlees heeft wel wat weg van een mals
kippenboutje.
Kooktips voor je confit de canard:
- bereiden: begin minimaal twee dagen voor de kerst al met dit recept. Niet dat je er zo lang voor in de keuken hoeft te staan, maar je moet wel wat geduld hebben voor het marineren en het konfijten. Makkelijk: je kunt dit gerecht de dag voor kerst al bijna klaar hebben liggen!
- combineren: ook rondom dit gerecht bouwde ik een tijd geleden een compleet (kerst)menu! Met zelfgemaakte bitterballen, een feestelijke salade met gerookte zalm, krokante in ganzenvet gebakken krielaardappeltjes, zachte en milde zuurkool met spekjes en rode paprika, sinaasappels gevuld met Grand-Marnierroomijs en koffie met financiers! Een Frans menu voor echte gourmands!
9. Wil je het tweede kerstdag wat rustiger aandoen, maar toch een feestelijk
gerecht met kalkoen serveren?
Of ben je nog op zoek naar een speciaal recept voor een gezellige
kerstlunch?
Denk dan eens aan mijn
flensjes gevuld met Zürcher geschnetzeltes! Geschnetzeltes zijn reepjes mals vlees - en tijdens de kerstdagen moet dat
natuurlijk kalkoen zijn, maar kip of kalfsvlees is ook erg lekker - in een
romige wittewijnsaus!
Kooktips voor je flensjes gevuld met kalkoenreepjes in een romige wittewijnsaus:
- bereiden: in het recept vind je uitgebreide tips om de beide onderdelen van dit recept ruim voor je etentje al voor te bereiden en alles later op te warmen.
- combineren: serveer hier een vrolijke kerstsalade bij, bijvoorbeeld een salade van gegrilde groene aspergepuntjes, haricots verts en tomaat of een salade van groene komkommerlinten met rode spikkels van puntpaprika!
10. Wij sluiten het jaar steevast af met
versgebakken oliebollen! En jullie? Bakken jullie je oliebollen ook zelf?
Als je je oliebollen zelf maakt, kun je er lekker mee variëren. Je kunt
bijvoorbeeld rozijnen, gekonfijte kersjes en Grand Marnier toevoegen aan het
beslag, zoals ik dat altijd doe. Lekker!
Baktips voor je eigen oliebollen:
- bereiden: gebruik een ijsschep om je oliebollenbeslag in de olie te scheppen. Zo krijg je prachtige ronde bollen!
- combineren: natuurlijk eten wij op oudejaarsavond ook een aantal lekkere borrelhapjes. Volg de link om zelf een keuze te maken uit alle hapjes die ik eerder al eens op dit blog zette!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten