vrijdag 12 augustus 2022

Mediterrane salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum

Paprika's in mijn salade? Ja graag!!

Rode, groene, gele, paarse of oranje blokpaprika's, zoete rode puntpaprika's, kleine snackpaprikaatjes. Fijngesnipperd, in blokjes of reepjes gesneden. Knapperig rauw en friszoet. Of ontveld onder de grill en mild, bijna vlezig van smaak. Kom maar op met die paprika's!

Voor de zomerse mediterrane salade die wij gisteren aten ontvelde ik mijn paprika's. Hoe je dat doet? Hieronder leg ik het je haarfijn uit!

Maar eerst even een foto van die verrukkelijke salade. Tip: we aten er krokant geroosterde piepkuikens en orzo aglio, olio e peperoncino - kruidige pasta met de looks van rijst - bij. Genieten! 

Recept: zo maak je zelf een heerlijke mediterrane salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum

Krokant geroosterde piepkuikens met rozemarijn

Italiaanse orzo met knoflook, een chilipepertje, peterselie en olijfolie



Hoe ontvel je je paprika's?


De truc is: je moet de velletjes van je paprika's donkerbruin, bijna zwart, blakeren. 

Maar dan ben je er nog niet helemaal. Daarna stop je je warme paprika's meteen in een ruime plastic (diepvries)zak die je goed opbolt zodat er veel lucht in zit. Sluit de zak stevig af. Een grote kom die je afdekt met huishoudfolie is ook goed. Laat je paprika's zo ongeveer 15 minuten uitwasemen en afkoelen.

Na dat kwartier kun je de velletjes eenvoudig van je paprika's af pellen; ze zitten zo goed als los. 



Hoe kun je je paprika's het makkelijkste zwart blakeren?


Vaak wordt aangeraden om dat te doen boven de open vlam van een gasfornuis. 

Mijn bezwaar: dat duurt behoorlijk lang als je veel paprika's wilt ontvellen. Die zijn allemaal achter elkaar aan de beurt. En: wat als je geen gasfornuis hebt en kookt op een elektrische kookplaat of op inductie?

Daarom stel ik voor: gebruik de grill van je oven voor het ontvellen van je paprika's! 

  • Verwarm eerst je ovengrill voor op de hoogste stand.
  • Snijd al je paprika's in zo groot mogelijke platte stukken. Verwijder daarbij de zaadlijsten. 
  • Leg je stukken paprika met hun velletjes naar boven op je ovenrooster - zonder olie of zout - en plaats het rooster zo dicht mogelijk onder de grill.
  • Houd je oven goed in de gaten, want daarna gaat het snel. Je zult zien dat de velletjes van je paprika's al binnen enkele minuten beginnen te kleuren. Ze worden steeds zwarter en gaan rimpelen en losser zitten; op veel plekken vormen ze grote blaren.
  • Als je paprika's er uitzien zoals op de foto hieronder, mogen ze meteen in die zak of kom. De velletjes gaan daarin door het stomen nog meer los zitten.
  • Pel je paprika's na een kwartier. Klaar!


Eerst moet je je paprika's grillen en daarna kun je ze ontvellen


Nog een paar extra tips voor het ontvellen van paprika's


  • De paprika's die het makkelijkste te pellen zijn, zijn de paprika's met het dikste vruchtvlees. Dat zijn dus de blokpaprika's, want die hebben veel dikker vruchtvlees dan puntpaprika's. Aan de kleine snackpaprikaatjes zou ik helemaal niet beginnen; eet die maar rauw.
  • Zorg ervoor dat je grill zo heet is dat het zwart blakeren zo snel mogelijk gaat. Daardoor wordt het vruchtvlees onder de velletjes niet bruin en worden je paprika's niet té gaar.
  • Ik plaats meestal een lekbak/bakplaat onder de paprika's in mijn oven. Zo voorkom ik dat het kleine beetje vocht dat uit mijn paprika's loopt op de bodem van mijn oven druppelt.  


Waarvoor gebruik je ontvelde paprika's?


Meestal schenk ik er alleen een beetje olijfolie overheen. Misschien nog wat versgemalen zwarte peper en een snufje zout. En dan is het genieten geblazen!

Je kunt er ook nog wat extra mediterrane kruiden aan toevoegen. Denk aan basilicum, tijm of platte peterselie.

Ook lekker: een combi met gepofte knoflook, pimentón-flakes of pikante chilivlokken.

Serveer je paprika's als groentebijgerecht. 

Of als tapa/borrelhapje/share-gerecht; bijvoorbeeld met mijn flinterdunne zelfgebakken krokante pizzatoast.


Recept: zelfgebakken flinterdunne krokante pizzatoast


Schep eens wat reepjes ontvelde paprika door je pasta, je couscous, een quiche, een gemengde groenteschotel of een aardappelschotel. 

Ontvelde paprika's met wat olijfolie smaken ook erg lekker op een sneetje ciabatta of op bruschetta's, op een punt Italiaanse focaccia, op een pizza, op een Turkse pide of in een pitabroodje. Wij zijn fan van de combinatie met (gesmolten) mozzarella. 


En natuurlijk smaken reepjes ontvelde paprika heerlijk in salades. 


Bijvoorbeeld de mediterrane salade met tomaten en basilicum van vandaag. Ga er maar meteen mee aan de slag! 

Veel plezier!


Recept: zo maak je de allerlekkerste mediterrane salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum


Zó maak je zelf een heerlijk zomerse mediterrane salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum

Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 à 6 personen:

  • 2 rode paprika’s met dik vruchtvlees
  • 2 groene paprika’s met dik vruchtvlees
  • 2 gele paprika’s met dik vruchtvlees
  • 250 gram Tasty Tom-tomaatjes of andere kleine rijpe trostomaatjes
  • 1 rode ui
  • 6 takjes tijm
  • een flinke hand basilicumblaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • ±25 ml rode balsamicoazijn
  • ±75 ml extra vergine olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Verwarm je ovengrill voor op de hoogste stand.
  2. Snijd de paprika’s in grote, platte stukken en verwijder daarbij de zaadlijsten.
  3. Leg de stukken paprika met hun velletjes naar boven op een ovenrooster en schuif dit in de oven dicht onder de grill. Blaker de paprikavelletjes donkerbruin tot zwart. Dit duurt ongeveer 5 à 10 minuten. Ga niet zo lang door dat het vruchtvlees zelf ook bruin wordt. 
  4. Doe de hete stukken paprika gelijk vanuit de oven in een grote plastic (diepvries)zak. Sluit de zak zo af dat hij tijdens het sluiten een beetje opbolt. Laat de paprika’s in de zak gedurende ±15 minuten uitwasemen en een beetje afkoelen. Ze hoeven niet helemaal koud te worden; ze zijn zelfs lekkerder als ze lauw gegeten worden.
  5. Haal de paprikastukken hierna één voor één uit de zak. Je zult merken, dat de velletjes nu heel gemakkelijk te verwijderen zijn. Bovendien zijn de paprika’s door het roosteren wat zachter van structuur en aanzienlijk subtieler van smaak geworden.
  6. Snijd de paprika’s in smalle reepjes.
  7. Snijd de tomaten in partjes.
  8. Snijd de rode ui in heel dunne halve ringen.
  9. Ris de blaadjes van de tijm. Hak de tijm, de helft van de basilicumblaadjes en het teentje knoflook fijn. 
  10. Vermeng in een saladeschaal: de reepjes paprika, de partjes tomaat, de uienringen, de kruiden, de knoflook, de azijn en de olijfolie. Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Proef en voeg eventueel nog wat extra van één van de smaakmakers toe.
  11. Garneer je mediterrane paprikasalade met de resterende blaadjes basilicum.
  12. Serveer je salade meteen.

Tips:

  1. Je kunt je groenten al ruim voor de maaltijd ontvellen en snijden. Bewaar ze - zonder dressing - afgedekt in de koelkast. Laat de paprikareepjes en de tomaten wel even op kamertemperatuur komen voordat je je salade serveert: zo hebben de groenten veel meer smaak.
  2. In plaats van kleine trostomaatjes kun je ook cherrytomaatjes gebruiken. Snijd die in helften. 
  3. Deze mediterrane salade is zo vol van smaak, dat je hem behalve als bijgerecht ook als - veganistisch - voorgerecht kunt serveren. Of als tapa of share-gerecht
  4. Nóg meer recepten voor salades met paprika? Ik heb er wel een paar op mijn blog staan: 

Recept: zo maak je zelf een vrolijke lentesalade van maïs en twee soorten paprika

Recept: zo maak je zelf een kleurrijke blokjessalade van paprika, komkommer en tomaten

Recept: zo maak je zelf een salade van komkommerlinten en rode puntpaprika

Recept: zo maak je zelf een zomerse maaltijdsalade met paprika en krokante reepjes varkensfilet

Recept: zo maak je zelf een heerlijke maaltijdsalade met tonijn, paprika, olijven en haricots verts


Geen opmerkingen: