dinsdag 25 juni 2019

Nog 6 koele gerechten voor warme dagen: zonder hete pannen!

Gisteren gaf ik je al zes heerlijke recepten voor warme dagen. Voor gerechten waar geen hete pannen aan te pas komen; gerechten die verkoeling geven. Vandaag nog eens zes menusuggesties waar je van opfrist.

Volg ze allemaal op.  En geniet buiten van het mooie weer in plaats van binnen lang in een benauwde keuken te staan!


Recepten Nog 6 koele gerechten voor warme dagen: zonder hete pannen!


1. Speltboterhammetjes met pastrami en frisse tonijnsalade gecombineerd met een zomerse salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten en olijven


Tonijnsalade komt bij ons in de zomermaanden regelmatig voorbij. In allerlei verschijningsvormen. Op toast, op sandwiches én op deze verrukkelijke speltboterhammetjes. De combinatie met de pastrami is top!

Als groente kiezen wij vaak voor een salade van cherrytomaatjes - in verschillende kleuren - gemarineerde artisjokkenharten en olijven. Als je zomer op tafel wilt...


Sandwiches met pastrami en frisse tonijnsalade



Zomersalade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, olijven en basilicum


2. Tonijnsandwiches met maïs en Spaanse peper gecombineerd met een vrolijke wortelsalade 


Ik stipte ze hierboven al even aan, mijn tonijnsandwiches. Ze zijn zo lekker dat ze bij ons bij bijna elke high tea op tafel komen.

Maar als maaltijdsandwiches misstaan ze ook niet (het recept is voldoende voor 3 personen). Zeker als je er mijn frisse wortelsalade bij geeft.


Tonijnsandwiches met chilipeper en krokante mais



Wortelsalade


3. Salade van gerookte kalkoen met dadels en een vijgendressing


Ik word altijd zo vrolijk van deze kalkoensalade. En niet alleen omdat hij zo lekker is. Hij is ook nog eens heel makkelijk om te maken. En snel klaar! 

Het recept is voldoende voor een hoofdgerecht voor 4 personen. Wil je nog wat extra groente? Maak dan de dubbele hoeveelheid sla. 

Wat je erbij serveert? Bij voorkeur boerenbrood met veel zaden en pitten. Heerlijk!


Vrolijke salade met gerookte kalkoen


4. Franse salade van gerookte zalm, maïs en tomaten met een sherrydressing


Van gerookte kalkoen naar gerookte zalm. Weer een salade met brood erbij.

Het recept voor deze frisse salade - mét een tic vanwege de sherry - gaat uit van een voorgerecht. Maak je deze salade als hoofdgerecht, serveer hem dan niet op platte borden, maar in schaaltjes of diepe pastaborden. En verdubbel de hoeveelheid gemengde bladsla. De rest van de ingrediënten blijft hetzelfde. De hoeveelheden zijn voldoende voor twee personen.


Salade met gerookte zalm, mais en tomaat met een sherrydressing


5. Slawraps gevuld met romige zalmsalade gecombineerd met een krokante blokjessalade 


Mijn volgende verkoelende menusuggestie is weer zo zomers: krokante slablaadjes - van een krop little gem of baby-romainesla - gevuld met romige zalmsalade (het recept is voldoende voor 2 personen). Daarbij serveer je niet alleen boerenbrood, maar ook een blokjessalade.

Wat ik onder een blokjessalade versta? Je snijdt knapperig verse snackkomkommertjes, tomaten en drie kleuren paprika's in piepkleine blokjes en maakt daar samen met een frisse dressing - met witte balsamicoazijn - een salade van. Prachtig van kleur én fantastisch van smaak en structuur!


Slawraps met romige zalmsalade



Vrolijke blokjessalade van knapperig verse groenten


6. Zelfgemaakte hummus en een mediterrane tomatensalade met gemarineerde olijven


De uitsmijter van vandaag is vegetarisch: zelfgemaakte hummus. Heerlijk met Libanees brood.

Een tomatensalade met olijven - gemarineerd in olijfolie met knoflook, kruiden en specerijen - maakt je maaltijd helemaal af. Mediterraan genieten!


Zelfgemaakte hummus



Tomatensalade met gemarineerde olijven

Geen opmerkingen: