De herfst komt er weer aan! En daarmee ook het
stamppotseizoen!
Voor de echte liefhebbers: vandaag het eerste stamppotrecept van dit
jaar!
Laten we - om er een beetje in te komen - light beginnen. Met een vrolijke, luchtige, lichte, ja zelfs een beetje delicate stamppot. Een stamppot met rauwe rucola. Je maakt deze stamppot fris op smaak met lekker veel grove mosterd. En nog wat extra mosterdzaadjes; voor de pit!
Bijzonder: erbij serveer je geen gehaktballen, speklapjes of stoofvlees. Maar
zilte Hollandse garnalen. Die zullen je - als je in dit vroege najaar nog tot het kamp van de
stamppottwijfelaars behoort - misschien nét over de streep trekken. Ze laten
je nog even terugdenken aan die vakantie aan zee van nog maar een maandje
geleden... 😎
Hoe dan ook: de combi stamppot en garnalen is echt fantastisch! Uitproberen dus, dit recept! Geniet ervan!
Zo maak je snel en makkelijk een pittig rucolastamppotje met Hollandse garnalen!
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 kg kruimige aardappels
- zout
- 1 groot ei
- ±80 ml slagroom (ongeklopt en ongezoet)
- ±1,5 eetlepel (Limburgse) grove mosterd
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie
- 1 eetlepel roomboter
- versgemalen zwarte peper
- eventueel nog een scheutje volle melk
- 100 gram rucola
- 1 à 2 theelepels mosterdzaadjes (naar smaak)
- 200 gram Hollandse garnalen
Bereiding:
- Schil de aardappels en snijd ze in stukken van gelijke maat. Kook ze in een beetje water met zout goed gaar.
- Giet de aardappels af. Zet de pan nog even op een laag vuur en laat de aardappels droogstomen.
- Pureer de aardappels met behulp van een pureeknijper (lees voor de allerlekkerste aardappelpuree ook mijn eerdere blog hierover). Voeg vervolgens het ei, de slagroom, de mosterd, de olijfolie en de roomboter toe. Mix het geheel met een pollepel totdat de puree glad en lekker luchtig is. Voeg eventueel nog wat melk toe totdat de puree de dikte heeft die je wenst. Maak je aardappelpuree op smaak met zwarte peper en indien nodig met nog een beetje extra zout. Verwarm de puree nog even goed; blijf ondertussen roeren.
- Snijd de rucola wat kleiner; hou daarbij een handje mooie kleine blaadjes achter voor de garnering.
- Schep de rauwe groente door de warme puree.
- Verdeel je rucolastamppot over twee borden. Strooi er de achtergehouden blaadjes rucola overheen.
- Daarbovenop mogen de garnalen.
- Garneer je gerecht met wat pittige mosterdzaadjes.
Tips:
- Omdat je rauwe rucola toevoegt aan je stamppot, koelt het gerecht vrij snel af. Ik raad je daarom aan gebruik te maken van verwarmde borden.
- Ook leuk: serveer deze luxe stamppot als tussengerecht tijdens een feestelijk veelgangendiner. Ideaal voor de kerstdagen! Dan is deze portie voldoende voor ±6 personen.
- Ook als amuse slaat dit rucolastamppotje met garnalen geen slecht figuur. Serveer je gerechtje in piepkleine ovenschaaltjes.
- Ben je net zoals wij dol op garnalen? Bekijk dan ook even één of meer van mijn andere garnalenrecepten. Volg het rode linkje. Wil je alvast wat voorbeelden? Hier komen ze:
- taco tapas met gemarineerde garnalen en avocadosalsa
- garnalencocktail nieuwe stijl: hartige Brusselse wafels met Hollandse garnalen, bladsla en een pittig sausje
- een frisse salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat, heerlijk op een ciabattabroodje of op een zelfgebakken focaccia
- een Aziatische kippensoep gevuld met garnalen, sugar snaps, rolletjes omelet en minimaïskolfjes
- tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade
Geen opmerkingen:
Een reactie posten