zaterdag 1 augustus 2020

Je Culinaire Bagage voor Augustus: de Maand in 10 Recepten!

Als je vaak mijn blog bezoekt, weet je het al lang: ik ben een echt lijstjesmens. Je ziet dat onder andere aan deze vaste rubriek Je Culinaire Bagage voor ... : de Maand in 10 Recepten


Denk maar niet dat ik die lijst met seizoensrecepten elke maand alleen maar maak voor mijn lezers en volgers. Mijn maandelijkse lijst is ook een houvast voor mezelf! 

Zelfs met mijn verstand op nul slaag ik er zo in om snel mijn mind op te maken als mijn man vraagt 'Wat eten we de komende paar dagen?'.  En in no time flans ik een boodschappenlijstje in elkaar! 

Lijk jij een beetje op mij? Dan vind je mijn augustus-receptenlijst vast ook superhandig! Hier komt hij!


Ga jij dezelfde lekkere gerechten eten als mijn gezin de komende maand? Geniet ervan! 


Je Culinaire Bagage voor Augustus: de Maand in 10 Recepten!



1. Augustus wordt weer een maand waarin we hier in huis veel - koude - salades gaan eten. Die smaken niet alleen heel verkoelend, ze zijn in veel gevallen ook nog eens snel klaar. En dat is wat iedereen wil in deze vakantiemaand, toch?! 


Mijn pittige garnalensalade met avocado en tomaat is een hele lekkere in zijn soort. Meteen maken dus!


Kooktips voor je salade van Hollandse garnalen met avocado en tomaat:

  • bereiden: deze zomersalade wordt het allerlekkerst als je goede ingrediënten gebruikt. Ga voor rijpe rode tomaten en vraag de groenteman om eetrijpe avocado's!
  • combineren: je kunt je garnalensalade serveren als amuse of als voorgerecht, maar onze voorkeur gaat altijd uit naar de maaltijdsalade. Lekker brood, krokante toast of een bagel maakt het geheel helemaal af! Tip: lees het blog boven het recept voor nog meer combineerideeën! 

Recept: zo maak je zelf een pittige garnalensalade met avocado en tomaat!

Mijn pittige garnalensalade smaakt ook voortreffelijk op een bagel!


2. Nóg een verrukkelijke salade. Maar wel compleet anders van smaak en stijl (vegetarisch): een Griekse salade met crunchy groenten en goddelijke, gemarineerde feta


Kooktips voor je Griekse salade met gemarineerde feta:

  • bereiden: de bereidingstijd voor deze salade is kort. Desalniettemin raad ik je aan ruim op tijd te beginnen: hoe langer je je feta marineert, hoe lekkerder hij wordt!
  • combineren: je Griekse salade is zo lekker, dat je hem makkelijk als maaltijdsalade kunt serveren. Dat gezegd hebbende, ook als voorgerecht is hij fantastisch. Bijvoorbeeld als je er een zomerse Griekse stoofpot, een stifado, na serveert! Zo geniet je dubbel! 

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste Griekse salade mét gemarineerde feta!

Recept: zo marineer je je feta!

Recept: zo maak je de lekkerste Griekse stoofpot, stifado!


3. En als je dan toch Grieks aan het koken bent, probeer dan ook eens mijn Griekse gehaktballetjes


Kooktips voor je Griekse gehaktballetjes:

  • bereiden: ik maak mijn Griekse gehaktballetjes altijd met half varkens- en half lamsgehakt. Die combi is het allerlekkerst. Kun je geen lamsgehakt krijgen, vervang het dan door rundergehakt of varkensgehakt. Puur mager rundergehakt raad ik af: dan worden je balletjes minder sappig!
  • combineren: je Griekse gehaktballetjes doen het voortreffelijk als borrelhapje of als voorgerecht. Wil je ze serveren als hoofdgerecht? Geef er dan Griekse tomatenrijst en de salade van hierboven bij!

Recept: zo maak je zelf kruidige Griekse gehaktballetjes!

Recept: zo maak je zelf die heerlijke Griekse tomatenrijst uit je favoriete restaurant!


4. Ook lekker bij je Griekse gehaktballetjes: een kruidige zelfgemaakte knoflooksaus


En niet alleen bij je balletjes smaakt hij perfect; de saus is lekker bij vrijwel elke vleessoort (van de BBQ!), op een sandwich, als dip voor groenten, door een salade, op brood, bij je verse frietjes of je ovenaardappeltjes, etc. 


Kooktips voor je knoflookmayonaise met heel veel verse kruiden:

  • bereiden: maak je knoflooksaus alleen met verse kruiden. Die zijn tegenwoordig overal volop verkrijgbaar. Of misschien heb je wel je eigen kruidentuintje?!
  • combineren: nóg meer lekkere sausjes voor bij je BBQ? Mijn blog staat er vol mee! Ik zette al eens een aantal sausjes op een - ja, daar is hij weer! - lijstje bij elkaar! 

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste knoflooksaus met verse kruiden!

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste sausjes voor bij de BBQ!


5. Eet jij weleens stamppot in de zomer? Wij wel! Mijn rucolastamppot gemaakt met luchtige aardappelpuree en frisse Limburgse mosterd smaakt heerlijk vers en zomers!


Kooktips voor je rucolastamppotje:

  • bereiden: omdat je je stamppot maakt met rauwe rucolablaadjes is het zaak hem pas vlak voor het serveren te bereiden!
  • combineren: over het allerlekkerste vleesgerecht voor bij de rucolastamppot bestaat hier in huis geen twijfel. Wij kiezen allemaal volmondig voor Italiaanse varkenshaasspiesjes met parmaham en salie in een romige wittewijnsaus! 

Recept: zo maak je zelf het lekkerste rucolastamppotje!

Recept: zo maak je zelf Italiaanse varkenshaasspiesjes met parmaham en salie in een romige wittewijnsaus!


6. In de zomer gaat er wat ons betreft bijna geen week voorbij zonder dat we krieltjes eten. Gebakken, uit de oven, in een salade. Of 'gewoon' gekookt of gestoomd. 


Klinkt dat laatste een beetje saai? Dat is het echt niet hoor, want we scheppen gestoomde krieltjes altijd even om met een heerlijk klontje roomboter op smaak gemaakt met zongedroogde tomaatjes! Fantastisch! 


Kooktips voor je krieltjes met zongedroogdetomatenboter:

  • bereiden: je kunt je boter lange tijde voor de maaltijd al maken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast. Je maakt hem vlak voor het serveren weer lekker smeuïg en zacht door hem even in de magnetron te zetten op de allerlaagste stand.
  • combineren: deze krieltjes smaken voortreffelijk bij een zomerse BBQ! Ook een leuk idee: serveer ze als tapa tijdens een gezellige tapasavond in je tuin of op het terras! 

Recept: zo maak je zelf zomerse krieltjes met kruidenboter met zongedroogde tomaat!


7. Met tomaten kun je de lekkerste zomergerechten maken! Een voorbeeld? Mijn tijmtomaatjes gevuld met mals kalfsgehakt! Extra bonus: ook kinderen vinden dit gezonde gerecht superlekker!


Kooktips voor je tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt:

  • bereiden: tomaatjes hol je heel makkelijk en snel uit met behulp van een meloenbolletjeslepel!
  • combineren: maak je maaltijd compleet met krokante zelfgebakken aardappeltjes of - heel anders maar niet minder lekker - spaghetti of tagliatelle met knoflook, peterselie en een gesnipperd pepertje, spaghetti aglio, olio e peperoncino

Recept: zo maak je zelf sappige tijmtomaatjes gevuld met mals kalfsgehakt!

Recept: zo maak je zelf spaghetti aglio, olio e peperoncino!


8. Voor het kipgerecht van de maand augustus gaan we op de oosterse toer: ik heb gekozen voor een roerbakschotel met kip, heel veel knapperig verse groenten, krokante cashewnoten en een fantastisch sausje! Gewoon proberen dit recept. Het is een topper!


Kooktips voor je oosterse roerbakschotel met kip, groenten en cashewnoten:

  • bereiden: zoals veel roerbakgerechten is ook deze kipschotel snel klaar. En dan is het smikkelen geblazen!
  • combineren: witte rijst. Meer heb je niet nodig om je hoofdgerecht compleet te maken. En het toetje bij deze maaltijd? Maak het heerlijke ananasijs van tip 9!

Recept: zo maak je zelf een heerlijke roerbakschotel met kip, groenten en cashewnoten!


9. In de zomer is niets zo verfrissend als fruitig sorbetijs! Wist je dat je dat heel makkelijk zelf kunt maken als je een ijsmachine hebt? Het is letterlijk een koud kunstje! Kies bijvoorbeeld voor mijn versgemaakt ananasijs!


Kooktips voor mijn ananasijs:

  • bereiden: een scheutje rum maakt mijn ananasijs extra lekker! Voor kinderen kun je de alcohol achterwege laten.
  • combineren: organiseer je een uitgebreide BBQ met veel gasten? Serveer dan als dessert een ijsbuffet! Je kunt al je ijssoorten al maken de dagen voordat je gasten komen. Makkelijk! Wil je een paar tips voor wat lekkere ijsrecepten? Wat dacht je van roomijs met M&M's, rozijnen en echte vanille? Of van romig cappuccino-ijs? Nog een ijssoort met een alcoholische tic? Ga voor Grand-Marnierroomijs

Recept: zo maak je zelf ananassorbetijs met een scheutje rum!

Recept: zo maak je zelf roomijs met M&M's!

Recept: zo maak je zelf cappuccinoroomijs!


Recept: zo maak je zelf romig Grand-Marnierijs!


10. Augustus is de laatste maand dat we nog kunnen genieten van die heerlijke Hollandse kersen. En dat doen wij hier in huis dan ook met volle teugen. Grote kans dus dat we ze de komende maand nog in allerlei toetjes gaan verwerken. 


Zo gaat zeker nog een keer mijn croissantpudding met hedelfingers - een van de allerlekkerste kersenrassen - de revue passeren! Bij jou thuis ook?


Baktips voor je croissantpudding met Hollandse kersen:

  • bereiden: deze pudding is een ideale manier om een restje croissants van je weekendontbijt op te maken. Maar natuurlijk mag je ze ook speciaal voor dit verrukkelijke dessert kopen!
  • combineren: het is geen licht toetje, deze croissantpudding. Wij laten hem daarom altijd voorafgaan door een hoofdgerecht dat wel licht is. Denk aan een (maaltijd)salade, een soepje of een (anders-dan-anders) gelegd broodje

Recept: zo maak je zelf een zomerse croissantpudding met Hollandse kersen!


Ik wens je een verrukkelijke augustusmaand toe! 


Geen opmerkingen: