Zelf friet maken moeilijk? Niets is minder waar! Wat wel een feit is is dat zelfgemaakte frietjes veel lekkerder zijn!
Verras dus je gezin of vrienden vandaag nog met een heerlijke portie verse friet!
Alles wat je moet weten over friet bakken
De juiste aardappels voor friet
Wist je dat aardappels in het najaar op hun best zijn om er frieten van te bakken? Ze bevatten dan nog niet zo veel suiker. Wat oudere aardappels met veel suiker bakken snel té bruin…
Als je je frieten serveert als bijgerecht, heb je ongeveer 250 à 300 gram aardappels per persoon nodig.
Schillen of niet?
Zijn je aardappels relatief klein, dan bevat een portie al snel te veel frietjes met een stukje schil. Overweeg kleinere aardappels voor een deel te schillen en voor een deel niet.
Natuurlijk kun je ook alle aardappels ‘gewoon’ schillen, zoals ik deed voor de frietjes op de foto!
Frietjes snijden
Ook hoeven je frieten van mij niet allemaal precies even rechthoekig en even lang te zijn. Sommige koks snijden de ronde kanten van de frieten zelfs af om perfect gevormde frieten te snijden. Zonde! Behalve natuurlijk als je de afsnijsels meteen gebruikt voor iets anders, maar dat doe je thuis meestal niet. Wat is er mis met een portie friet met af een toe een dunner, spits toelopend en dus extra krokant exemplaar?
Belangrijk voor het snijden is dat je een scherp glad mes gebruikt, dus zonder karteltjes. Daarmee is je klusje zo geklaard! Een patatsnijder is ook een optie. Aan jou de keus!
Frietjes wassen
Frieten drogen
Olie of vet voor je frietjes?
Zelf frituur ik altijd in zonnebloemolie. Die heeft een neutrale smaak en kan goed tegen hoge temperaturen.
Frieten voorbakken
Schep een niet te grote portie goed gedroogde frietjes in je frituurmandje. De frietjes moeten de ruimte hebben in de olie, ze moeten kunnen zwemmen!
Het voorbakken duurt over het algemeen 6 à 7 minuten, afhankelijk van de dikte van je frieten. Je ziet het vanzelf als ze klaar zijn: gare frietjes komen bovendrijven!
De voorgebakken frietjes laten afkoelen
Je kunt frieten ook een dag van tevoren al voorbakken als dat handiger is voor je planning!
Frieten afbakken
Voor het afbakken van je frieten mag de temperatuur van je olie behoorlijk omhoog: 180°C is ideaal! Bak je frietjes in kleine porties in ongeveer 2 minuten af. Daarna zijn ze goudbruin en heerlijk krokant. Schud de frietjes goed uit voordat je ze serveert!
Verwarm je olie weer tot 180°C voordat je de volgende portie bakt.
Frieten serveren
Bestrooi je frietjes na het bakken meteen met zout. Je zou ook een lekker kruiden- of specerijenmengsel kunnen gebruiken met wat zout erin. Daarover blog ik een volgende keer.
Serveer je een hoofdgerecht zonder saus? Dan is een lekkere zelfgemaakte mayonaise een must. Die maak je in een handomdraai met mijn supermakkelijke recept uit een eerdere blog!
11 opmerkingen:
Je verhaal en adviezen zien er goed uit.
Vergeet niet dat de Agrea aardappel één van de beste keuze is
.
Anton Saarloos
Wat zijn agreja aardappels
Hoi Gerda,
Agreja aardappels ken ik niet. Wel bestaat er een aardappelras dat 'Agria' heet. Die aardappels zijn heel geschikt om friet mee te maken, zoals je in mijn blog hierboven kunt lezen. Vraag ernaar bij je groenteman.
Veel plezier met frietjes bakken!
Machteld
De beschrijving hoe zelf frites te maken is helemaal correct en nodigt uit dit ook te doen. Waar het artikel ophoudt had ik ook graag nog gezien dat beschreven werd of voorgebakken frites ook, in porties, ingevroren kan worden voor een heerlijke maaltijd in de nabije toekomst.
Hoi Abbius,
Helaas heb ik geen ervaring met het invriezen van voorgebakken frites. Maar als je het leuk vindt om dat uit te proberen, laat je mij dan horen hoe het gelukt is?
Hallo,
ik bak gewoonlijk 5 a 7 kg fritten voor. Daarvan gebruik ik in 2de bak wat we aan tafel nodig hebben. De overschot vries ik in in porties van ongeveer 0,5kg. Geen enkel probleem. Je kan ze later uit de vriezer halen wanneer je wilt. Gewoon direct in de 170 graden.
De diepvries "voorgebakken fritten van de supermarkt zijn toch ook voorgebakken!.
Ik doe de voorbak altijd op bijna 150graden gedurende 15 minuten. Dan zijn de fritten beter gaar. Afbakken doe ik op 170graden geduren 4 minuten.
Hoi,
Hartelijk bedankt voor je uitgebreide advies! Hier zullen veel mensen wat aan hebben!
wat ik hier lees doe ik 20j aar geleden al met Frieslanders en dat gaat erg goed en je kunt ook van deze aardappelen een koude schotel meemaken
Voorgebakken Agria uit de vriezer gaat prima.
Agria is bijna het hele jaar door te bestellen bij de aardappelboer op internet.
Worden keurig 1/2 dagen na bestelling, in keurig doosje, door Post NL thuis bezorgd.
Vanaf nu bijna altijd lekkere frieten !,,,,
Hallo,
Wij zijn gek op frietjes, maar willen ze lieven niet in de olie frituren. Hoe kan ik ze in de airfryer klaarmaken? Dus voorbakken en nabakken?
Graag een advies, bij voorbaat bedankt!
Hoi Frans,
Wij maken onze slanke frietjes vaak in de oven; daar kun je grotere porties tegelijkertijd in bakken dan in de airfryer. Volg de link voor mijn recept: https://culinairebagage.blogspot.com/2019/01/eindeloos-varieren-met-verse-ovenfriet.html
Veel plezier ermee!
Een reactie posten