Ben jij ook zo'n fan van
hamburgers? Wij zijn dat zeker!
Vooral als het gaat om zelfgemaakte burgers van vers vlees. Of van vis
of kip. Die serveren we het liefst op ambachtelijke broodjes, die we voor het
beleggen eerst lekker krokant grillen of roosteren. En natuurlijk besteden wij
altijd de grootste zorg aan de meest uitgekiende toppings. Want alleen van
zulke broodjes hamburger worden we echt blij!
Wil je een voorbeeld van één van onze favorieten?
Wat dacht je van onze Balkan-burgers?
- die kneden we van een mengsel van half lams- en half rundergehakt
-
dat we stevig op smaak maken met geraspte ui, knoflook, zoet, pikant en
gerookt paprikapoeder - 3 soorten dus! - en oregano
- dan grillen of bakken we die burgers
- en we serveren ze op krokant geroosterde briochebroodjes
-
en garneren ze met crunchy romainesla, lekker zoete, goudbruin gebakken
uienringen en een pittige saus met als belangrijkste ingrediënt dé
groentesaus van de Balkan:
ajvar!
Denk je nu: is het recept voor die Balkan-burgers niet te ingewikkeld?
En kost het niet te veel tijd?
Absoluut niet! Deze verrukkelijke burgers zijn supermakkelijk om te bereiden.
En je hoeft er niet urenlang voor in de keuken te staan!
Ga dus snel naar het recept! En geniet!
Balkan-burgers: briochebroodjes met zelfgemaakte kruidige hamburgers en ajvar-mayonaise!
Ingrediënten voor 4 Balkan-hamburgers:
Voor de hamburgers:
- 2 ons lamsgehakt
- 2 ons rundergehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook uit de pers
- 1 klein ei
- 8 eetlepels paneermeel
- 2 theelepels mild paprikapoeder
- 1/2 theelepel pikant paprikapoeder
- 1 theelepel pimentón (gerookt paprikapoeder)
- 1 theelepel gedroogde oregano
- zout en versgemalen zwarte peper
- olijfolie
Voor de ajvar-mayonaise:
- 2 à 4 eetlepels mayonaise (afhankelijk van je smaak)
- 2 à 4 eetlepels ajvar (zie de tip onder het recept)
Voor de broodjes en de garnering:
- 2 flinke uien (+ de halve ui die je nog over hebt na het raspen)
- 1 eetlepel olijfolie
- 8 mooie blaadjes sla (romainesla, babyromainesla, botersla; naar keuze)
- 4 briochebroodjes
Bereiding:
- Begin minimaal 2 uur, maar liever nog 24 uur voor de maaltijd met het mengen van het gehakt. Dan hebben alle smaken de kans om zich lekker te ontwikkelen.
- Rasp de helft van de ui. Het restje is moeilijk te raspen; dat bewaar je voor het garnituur van je hamburgers.
- Vermeng alle ingrediënten vanaf het lamsgehakt tot en met de zwarte peper. Het gehakt moet mooi homogeen worden.
- Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan. Vorm een piepklein proefhamburgertje van je gehakt. Bak het gaar in de olie. Proef het hamburgertje en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe aan de rest van het gehakt.
- Verdeel het gehakt in 4 porties. Vorm van elke portie een grote, dunne hamburger. Maak in het midden van elke hamburger een ondiep kuiltje met een doorsnede van zo'n 4 cm; dat kuiltje zorgt ervoor dat je hamburgers straks tijdens het bakken of grillen niet gaan opbollen. Leg de burgers naast elkaar op een bord en dek ze af met huishoudfolie. Zet de hamburgers tot gebruik in de koelkast.
- Snijd de 2,5 ui in dunne halve ringen. Bak die in een eetlepel olijfolie goudbruin. De uien mogen best wel wat kleur krijgen; dat maakt ze zoeter.
- Bak de hamburgers in ±10 minuten gaar en goudbruin in een beetje olijfolie. Tip: je hamburgers grillen op de barbecue of in een grillpan geeft ook een lekker resultaat!
- Snijd de briochebroodjes in de dikte door met een scherp mes zonder karteltjes. Rooster de snijvlakken van de broodjes goudbruin in een koekenpan met anti-aanbaklaag; je hebt daarvoor geen olie of boter nodig. Of rooster je broodjes op een hete barbecue. Leg de broodjes als ze klaar zijn op een bakrooster en laat ze een beetje afkoelen.
- Roer een sausje van de mayonaise en de ajvar. Wij gebruiken een vrij pikante ajvar en gaan daarom uit van gelijke delen mayonaise en ajvar. Is je ajvar milder, dan kun je ervoor kiezen om in verhouding meer ajvar en minder mayonaise te gebruiken. Bepaal zelf hoeveel saus je maakt. Meer saus maakt je gerecht smeuïger.
- Bouw je hamburgers als volgt op: besmeer de geroosterde onderkanten van de broodjes met wat ajvar-mayonaise, daarop mogen 2 blaadjes sla, daarbovenop een hamburger en als laatste wat gebakken uien. Dek je hamburgers af met de - ook weer met ajvar-mayonaise besmeerde - kapjes van je briochebroodjes.
- Serveer meteen.
Tips:
- Voor dit recept werd ik geïnspireerd door de in de Balkan alom bekende ćevapčići. Dat zijn kleine gehaktworstjes zonder velletjes. De worstjes smaken heerlijk kruidig. Ze bevatten meestal ingrediënten als ui, knoflook, paprikapoeder en soms ook nog wat oregano en/of komijn, dezelfde kruiden dus die ik ook in mijn hamburgers gebruik. Het gehakt voor ćevapčići wordt echter over het algemeen niet gebonden met ei en paneermeel, maar met een heel klein beetje baking soda; dat geeft ze hun karakteristieke structuur. Ćevapčići eet je in een soort pitabroodjes met een paar blaadjes sla, wat rauwe uienringen en een flinke lepel ajvar. Heerlijk!
- Heb je nog nooit ajvar gebruikt in je keuken? Het is nooit te laat om daar mee te beginnen! Lees alles over deze verrukkelijk Balkansaus op basis van geroosterde paprika's en aubergines in één van mijn eerdere blogs!
- Maak je hamburgermenu helemaal af met een lekkere salade (bijvoorbeeld mijn lentesalade met maïskorrels, snackpaprikaatjes en peppadews, een mediterrane salade van gegrilde paprika en tomaten of een pittige wittekoolsalade met Griekse pepers) en zelfgemaakte frietjes of ovenfrietjes. Maak eventueel wat extra ajvar-mayonaise om de frietjes in te dippen!
- Benieuwd naar nog meer recepten voor speciale hamburgers? Klik dan eens op één van de volgende rode linkjes:
- tartaarburgers met pikante avocadosalsa
- vitello-tonnato-burgers: kalfshamburgers met zelfgemaakte tonijnmayonaise
- kleine high tea hamburgers met een fris sausje
- supersappige lavazout-burgers - met pikante kruidenboter met lavazout
- hamburgersandwiches met een frisse sweet-bitesaus, rucolakaas en krokant gebakken ontbijtspek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten