woensdag 16 maart 2016

Walnotentulband

Ik noem deze luchtige en smeuïge walnotentulband mijn 'huis-verkoop-tulband'. Hij is niet alleen verrukkelijk om te eten; hij ruikt ook nog eens zeer verleidelijk!



Recept Walnotentulband


Goede raad voor de verkoop van je huis


Als je in je vriendenkring het nieuws verspreidt, dat je je huis in de verkoop gaat zetten, maak dan je borst maar nat! Van alle kanten stroomt de ongevraagde ‘goede raad’ binnen. De meeste adviezen hebben betrekking op het pand zelf: schilder dat polka dot wandje even over, schuur eindelijk eens de aangekoekte randjes langs de pitten van je fornuis schoon, snoei toch maar die prachtig bloeiende tak weg zodat je voordeur weer bereikbaar is, etc. 

Ondertussen kun je op televisie elk uur van de dag terecht voor nog meer tips. Misschien is het een beetje kort door de bocht, maar het lijkt erop dat het weghalen van overbodige parafernalia en het uitbalanceren van de kleurstellingen het belangrijkst zijn. Daar ga je dus vlijtig mee aan de slag.


Maak potentiële kopers lekker voor je huis


En dan komt de dag van de eerste bezichtiging of misschien kies je wel voor een open huis. Van dat moment hangt alles af. Je krijgt maar één kans om die specifieke potentiële koper(s) ervan te overtuigen dat jouw huis het sfeervolste is dat er in de wijde omgeving te vinden is. Je moet hem of haar letterlijk lekker maken voor jouw huis!


De geur van verse koffie met cake


Laat ik op dat gebied nou ook nog wat gratis adviezen hebben om mee te strooien. Mijn ervaring is dat het helpt als je huis warmte, gezelligheid en gastvrijheid uitstraalt. De geur van vers gezette koffie en zelfgebakken cake, een knus zitje in de tuin waar je je bezoekers na de rondleiding ook nog eens op die koffie en cake trakteert…  Ik zeg maar zo: het kan in elk geval geen kwaad!


Huis-verkoop-tulband


Neem voor die cake dan bijvoorbeeld mijn eigen ‘huis-verkoop-tulband’: een heerlijk geurende walnotentulband, die echt voor resultaat heeft gezorgd (althans ik maak mezelf graag wijs dat dat de doorslaggevende factor was, haha; het huis was natuurlijk ook prachtig). Probeer hem maar eens uit; hij is supermakkelijk om te maken. 

En mocht het nou onverhoopt niet zo lukken met de verkoop of valt het aantal bezoekers voor je geplande open huis tegen, troost je dan zelf met de restjes. Stiekem is deze tulband een dag na het bakken misschien nog wel het allerlekkerst…


Walnoten


Zó maak je zelf de allerlekkerste walnotentulband!


Ingrediënten:

  • 125 gram walnoten
  • 50 gram zachte roomboter
  • 50 gram zachte plantaadige margarine
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • een mespuntje zout
  • een mespuntje nootmuskaat
  • een beetje boter voor het invetten van de tulbandvorm
  • poedersuiker

Bereiding:

  1. Verwarm de (liefst conventionele) oven voor tot 165°C.
  2. Hak 50 gram van de noten niet al te fijn (dat kan in de foodprocessor, maar het kan ook met een groot scherp koksmes). Vet een tulbandvorm (met een inhoud van ±1,3 liter) goed in en verdeel de noten over de binnenwand van de vorm.
  3. Doe de resterende noten in de foodprocessor en maal ze vrij fijn. Niet té, want dan gaan de vetten uit de noten loslaten. Ook dit klusje kun  je met een koksmes uitvoeren. Het neemt dan wel wat meer tijd in beslag.
  4. Klop de roomboter en de margarine in een beslagkom samen met de suiker en het zout smeuïg. Voeg één voor één de eieren toe en klop elke keer totdat de eieren helemaal zijn opgenomen. Klop na het derde ei nog even door.
  5. Zeef het zelfrijzend bakmeel samen met de nootmuskaat boven de kom en schep het geheel door het beslag. Roer ook de gemalen walnoten door het beslag.
  6. Doe het beslag over in de tulbandvorm en bak de cake in 55 à 60 minuten gaar. Prik met een satépen in de tulband om de gaarheid te testen. Er mogen wat kruimeltjes aan de satépen blijven hangen, maar geen vochtig beslag.
  7. Stort de tulband op een rooster en laat hem goed afkoelen. De cake is de volgende dag op zijn lekkerst omdat de smaken dan goed kunnen doortrekken.
  8. Zeef vlak vóór het serveren een lekkere hoeveelheid poedersuiker over de tulband.

Tips:

  1. De inhoud van een tulbandvorm kun je meten door er met behulp van een litermaat water in te gieten.
  2. Ben je op zoek naar meer makkelijke, snelle en lekkere recepten voor cake en tulband? Wat dacht je van de volgende selectie:

Recept: deze klassieke marmercake is snel klaar en erg lekker!

Recept: een luchtige tulband met een vulling van kaneelsuiker

Recept: citroentaart, lekker, snel, makkelijk én feestelijk!

Recept: feestelijke trifles van luchtige chocoladecake met vers fruit

15 opmerkingen:

Anoniem zei

De smaak was heel lekker, maar hij was niet gerezen in de oven? Weet iemand hoe dat kan?

Culinaire Bagage zei

Wat vervelend om te horen. Ik heb deze tulband al tientallen keren gebakken en mij is dat nog nooit overkomen. Het is altijd moeilijk om de echte reden van een gebrekkige rijs te achterhalen. Even de belangrijkste mogelijke oorzaken:
- heb je wel zelfrijzend bakmeel gebruikt
- was het meel niet te oud of te vochtig
- heb je wel eens getest of je oven werkelijk de temperatuur bereikt die hij aangeeft; testen kan met een oventhermometer
- als je een heteluchtoven gebruikt is de juiste temperatuur ±15° lager, dus 150°C
- misschien heb je te lang gemixt
- heb je eieren maat L gebruikt
- heb je op enig moment de deur geopend voordat de baktijd voorbij was; dan zakt de cake in
- heb je de gaarheid getest; een niet helemaal gare cake kan inzakken
Veel succes met je volgende poging!
Groet, Machteld

Ria zei

Ik heb hetzelfde probleem. De cake is maar een beetje gerezen. Maar lijkt wel zacht en smeuïg.

Culinaire Bagage zei

Beste Ria,
Ik hoop dat je tulband wel lekker was! Het is normaal dat deze cake iets minder rijst dan een zogenaamde viervierdencake met gelijke delen boter, zelfrijzend bakmeel, eieren en suiker. Dat komt doordat er in verhouding wat minder zelfrijzend bakmeel inzit. En daar zit het rijsmiddel in. Daarentegen is de cake daardoor wel lekker smeuïg en spekkig! Is je cake echt veel te weinig gerezen? Lees dan mijn adviezen in een andere reactie hierboven.

Ria zei

Het recept tot in de puntjes gevolgd. Maar hij is super lekker, heel smeuïg . Zeker voor herhaling vatbaar.

Culinaire Bagage zei

Ik ben heel blij om dat te horen! Wij zijn ook erg dol op deze cake!

Anoniem zei

Misschien beetje bakpoeder erbij?

Culinaire Bagage zei

Het is aan te raden voorzichtig te zijn met het toevoegen van te veel bakpoeder. De cake rijst dan misschien (nog) mooier in de oven, maar stort daarna in. Ook kan te veel bakpoeder een bijsmaak geven.
Onze eigen ervaring is dat deze cake genoeg rijst om tegelijkertijd lekker smeuïg én luchtig te zijn. Veel plezier met het recept!
Machteld

Joke zei

Ik heb geen witte basterd in huis en heb het daarom met bruine gemaakt.
Het is een heerlijke cake geworden

Culinaire Bagage zei

Hoi Joke, dat klinkt lekker! Ga ik zelf ook een keer proberen! Prettige feestdagen!

Unknown zei

Deze tulband lijkt mij heerlijk. Ik ga hem proberen van speltbloem. Dus moet ik wel banking soda of bakpoeder toevoegen denk ik

Culinaire Bagage zei

Ik heb zelf nog nooit cake gebakken van speltbloem. Ik ben heel benieuwd hoe die gaat lukken en smaken. Je moet inderdaad nog een rijsmiddel aan je beslag toevoegen. Veel plezier met bakken!

Banketbakker Henny zei

Deze regel staat er in de bereiding: Klop de roomboter en de margarine in een beslagkom samen met de suiker en het zout smeuïg.
Hier moet staan: Klop de roomboter en de margarine in een beslagkom samen met de suiker en het zout WIT en LUCHTIG.
En dat doe je door zeker 10 minuten de boter te kloppen op hoge snelheid. Zo klop je lucht in de beslag.

Unknown zei

Ik heb de walnoot tulband als taart gemaakt. Dit met speltbloem, 50 Gr kokosbloesemsuiker en rest rietsuiker. Ook een beetje banking soda toegevoegd. Super gelukt. Heerlijk

Culinaire Bagage zei

Klinkt inderdaad erg lekker! Ga ik ook eens proberen. Bedankt voor de tip!