woensdag 10 juli 2024

Luchtige en smeuïge walnotenmuffins met volkorenmeel


Wat hoort er volgens jou absoluut bij een picknick? Behalve een gezellig clubje vrienden en mooi weer? 

Voor ons is het elke keer weer moeilijk kiezen wat er in de picknickmand gaat; er is zo veel keus. Meestal bepalen we eerst het thema: wordt het een brunchpicknick, een high-tea-picknick of misschien wel een tapaspicknick? Of kiezen we voor een land en zorgen we ervoor dat al onze gerechtjes daar een link mee hebben?

Onze tuinpicknick van een tijdje geleden stond in het teken van de USA: het was een All American garden picnic party! Wat we zoal aten? 

Het eerste gerechtje dat ik wil noemen zijn mijn walnotenmuffins.
 
Het bijzondere aan deze muffins is dat ze nét iets gezonder zijn dan 'gewone' muffins. Dat komt niet alleen door het gebruik van de - heel gezonde! - walnoten, maar ook door het volkorenmeel dat deels de witte bloem vervangt. Door het uitgekiende recept zijn de muffins heerlijk luchtig, smeuïg en zacht!  

Lees snel verder onder de foto en bak de muffins zelf ook!


Recept: bak nu zelf luchtige en smeuïge walnotenmuffins met volkorenmeel


Luchtige en smeuïge walnotenmuffins met volkorenmeel


Ingrediënten voor ±18 stuks (afhankelijk van de maat van je bakvormpjes):

Droge ingrediënten:

  • 160 gram walnoten
  • 160 gram witte bloem (Zeeuwse bloem of patentbloem)
  • 65 gram fijn volkorenmeel
  • 14 gram bakpoeder
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 gram zout

Natte ingrediënten:

  • 80 gram roomboter
  • 55 gram zonnebloemolie
  • 1 ei (L)
  • 200 ml volle melk

Extra:

  • ±18 papieren muffinvormpjes 
  • muffinbakvormen voor 18 muffins
  • eventueel een paar eetlepels poedersuiker

Bereiding:

  1. Verwarm de oven (bij voorkeur een oven met boven- en onderwarmte) voor tot 175°C. Plaats de papieren vormpjes in de muffinbakvormen.
  2. Zet het hakmes in de kom van je foodprocessor. Doe de walnoten erin en maal ze fijn totdat er een fijn poeder ontstaat. Maar pas op: maal ook weer niet te lang door, want dan gaat de olie loslaten uit de noten.
  3. Hang een zeef boven een kom en zeef hierin de bloem, het volkorenmeel en het bakpoeder. Door het zeven worden de muffins straks luchtiger. De zemelen blijven tijdens het zeven achter in de zeef. Voeg de zemelen weer toe aan het gezeefde meel.
  4. Voeg alle andere droge ingrediënten inclusief de gemalen noten toe aan het meelmengsel. Schep het geheel even om.
  5. Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje. Vermeng in een kom de boter met de zonnebloemolie. Klop er met een garde het ei doorheen. Ga door met kloppen en voeg beetje bij beetje de melk toe. 
  6. Schenk de natte ingrediënten bij de droge. Schep het geheel kort om totdat alle ingrediënten net vermengd zijn.
  7. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Vul de vormpjes niet verder dan voor twee derde. 
  8. Zet de muffinbakvormen op een rooster in het midden van de oven. Bak de muffins in ±24 minuten lichtbruin en gaar. Test de gaarheid van je walnotenmuffins met een satépen. Er mag geen vochtig beslag meer aan blijven kleven als je ermee in de muffins prikt. 
  9. Neem de muffins uit de bakvormen en laat ze in hun papiertjes afkoelen op een rooster. 
  10. Je maakt je walnotenmuffins nog lekkerder als je ze - na afkoeling en vlak voor het serveren - bestuift met een feestelijk laagje poedersuiker! 


Welke gerechtjes maakten er nog meer deel uit van onze All American garden picnic party? 

Voordat de muffins op de picknicktafel verschenen, begonnen we eerst met een aantal hartige gerechtjes.

 1. Homemade sandwiches van luchtig sandwichbrood belegd met minihamburgertjes en een frisse paprikaspread


Recept: zo maak je zelf heerlijke hamburgersandwiches met een frisse paprikaspread


2. (Halve) bagels met een pikante tonijnsalade met krokante maïskorrels

3. BLT-sandwiches, bacon-lettuce-tomato-sandwiches, met zelfgemaakte mayonaise


Recept: BLT-sandwich met zelfgemaakte mayonaise


4. Potato salad van krieltjes met een pittige knoflookdressing

5. American coleslaw met rookamandelen


Recept: zo maak je zelf crunchy coleslaw met lekker hartige rookamandelen


En daarna kwamen de zoetekauwen aan hun trekken!


1. Cinnamon swirl cake, een luchtige en smeuïge tulband met een marmering van kaneelsuiker


Recept: van deze cinnamon swirl cake blijf je snoepen!


2. Chocolate chip pecan cookies

3. Vederlichte pancakes met verse kersen, jam en room


Recept: zo maak je zelf luchtige Amerikaanse pancakes met verse kersen en room!


4. Watermelon wedges (zonder recept: snijd een grote watermeloen in ronde plakken zonder de schil te verwijderen en snijd elke plak vervolgens in 8 puntjes; prik eventueel stokjes in de randjes schil, zodat je de wedges makkelijk als een lolly uit de hand kunt eten)


Wil je zelf met al deze gerechten aan de slag? Klik op de rode linkjes voor de recepten!


Extra tip


Ben je een echte walnotenfanaat? Dan zou je ook nog double chocolate walnut cookies en/of brownies met walnoten kunnen toevoegen aan je picknick!


Recept: double chocolate cookies met grote stukken chocolade en walnoten!

Recept: misschien wel de allerlekkerste walnut brownies!

  

Veel plezier!


Geen opmerkingen: