vrijdag 2 augustus 2024

Romige doperwtjessoep met kleurrijke zomergroenten en baconreepjes

Afgelopen weekend zaten wij achter een lekker bord erwtensoep! 

'Erwtensoep? Midden in de zomer?' Ik hoor het je zo vragen...

OK, je hebt wel gelijk. Misschien moet ik deze soep niet 'erwtensoep' noemen, maar eerder 'erwtjessoep'. 

Want het ging niet om de bekende dikke, zware soep van gedroogde spliterwten. Maar om een lichte, romige, vrolijke soep, gemaakt van zachte, kleine doperwtjes. Gevuld met kleurrijke zomergroenten als maïskorrels, blokjes wortel en gesnipperde snackpaprikaatjes. 

Een soep die echt niet misstaat op een zonovergoten terras! 

Ga snel naar het recept hieronder en geniet!

Recept: zo maak je zelf romige doperwtjessoep met kleurrijke zomergroenten en baconreepjes


Zó maak je zelf een romige doperwtjessoep met kleurrijke zomergroenten en baconreepjes


Ingrediënten voor een voorgerecht voor ±8 personen of een maaltijdsoep voor 4 personen:

Voor de doperwtjessoep:

  • 350 gram erwtjes, vers of uit de diepvries (voor de soep is diepvries net zo lekker, maar dan wel veel goedkoper; gebruik liever geen erwtjes uit pot of blik)
  • zout
  • 3 eetlepels vloeibaar bak- en braadproduct
  • 250 gram magere bakbacon in plakjes
  • 2 bosuitjes
  • ±40 gram bladselderij
  • 3 eetlepels bloem
  • ±20 gram platte peterselie
  • ±8 dl rundvleesbouillon (zelfgetrokken is het allerlekkerst, maar van bouillonblokjes is ook prima)
  • 1/8 liter slagroom, ongezoet en ongeklopt
  • 1,5 eetlepel worcestersaus
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • versgemalen zwarte peper
  • een paar druppels tabasco 
  • eventueel nog wat zout of bouillonpoeder

Voor het groentegarnituur:

  • 200 gram wortel 
  • 100 gram (diepvries)erwtjes
  • 150 gram gare maïs (uit blik of pot)
  • 5 snackpaprikaatjes (een combi van rood, geel en oranje)

Bereiding:

  1. Kook 350 gram erwtjes gaar in een beetje water met zout. Dat duurt maar een paar minuten. Giet de erwtjes af.
  2. Verhit ondertussen 1 eetlepel bak- en braadproduct in een koekenpan en bak hierin de plakjes bakbacon krokant. 
  3. Verhit de rest van het bak- en braadproduct in een grote soeppan. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Fruit ze een paar minuten in het vet. 
  4. Snijd de bladselderij grof en voeg de kruiden toe aan de bosui. 
  5. Roer de bloem door de kruiden.
  6. Doe de gare erwtjes, 75 gram van de bakbacon, de gefruite kruidenmix en de peterselie in de foodprocessor en pureer alles tot zeer fijn. Voeg op het laatst beetje bij beetje 3 deciliter van de bouillon toe.
  7. Doe de gepureerde soep over in de soeppan. Roer er de rest van de bouillon doorheen en verwarm de soep. De soep zal een klein beetje gaan binden.
  8. Maak de soep op smaak met de room, de worcestersaus, het kerriepoeder, de peper en de tabasco. Proef de soep en voeg eventueel nog wat extra zout of - nog lekkerder - bouillonpoeder toe.
  9. Nu wordt het tijd om je bezig te houden met het garnituur van je doperwtjessoep. Snijd daartoe de resterende plakjes gebraden bacon in reepjes.
  10. Snijd de worteltjes in piepkleine blokjes.
  11. Verwijder de pitjes en zaadlijsten uit de snackpaprikaatjes en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes. 
  12. Voeg eerst de erwtjes en de wortelblokjes toe aan de hete soep. De erwtjes zijn binnen 3 minuten gaar. De wortelblokjes zullen ook een beetje garen in die tijd, maar het is de bedoeling dat ze nog een beetje crunchy blijven. 
  13. Roer als de erwtjes bijna gaar zijn de maïs en de paprikablokjes door de soep. Warm de soep nog even goed door, maar niet te lang: ook de paprikablokjes moeten heerlijk krokant blijven. 
  14. Op het allerlaatst voeg je de baconreepjes toe aan je doperwtjessoep.
  15. Serveer de soep meteen.

Tips:

  1. Je kunt deze soep al eerder voorbereiden als je dat wilt. Maak de soep af tot en met stap 12 en bewaar hem na afkoeling in de koelkast. Voeg de maïs, de paprikablokjes en de baconreepjes pas toe nadat je de soep weer hebt opgewarmd. 
  2. Zeker als je deze doperwtjessoep serveert als maaltijdsoep, ben je op zoek naar een lekker bijgerecht. Mijn advies: kies voor krokante bagel chips of zelfgemaakte croutons en serveer deze voor elk in een eenpersoonsschaaltje naast het soepbord. Ook lekker: zelfgebakken zachte lichtbruine bolletjes met kummelzaadjes
  3. Soep in de zomer is helemaal niet zo'n slecht idee! Ben je nieuwsgierig naar nog meer recepten voor zomerse soepen? Hier komen een paar voorstellen:

Recept: heerlijke Thaise noedelsoep met kip en groenten

Recept: deze Spaanse gazpacho maak je in een handomdraai

Recept: pittige en romige Indiase currysoep

Recept: de allerlekkerste tomatensoep maak je zelf!

Recept: zomerse Spaanse sherrybouillon met blokjes chorizo en tomaat

Recept: lekker lichte Aziatische kippensoep met omelet, garnalen en verse groenten!

Geen opmerkingen: