woensdag 21 augustus 2024

Tex-Mex-cheddarkaaskoekjes: bros, kruidig en lekker pittig!


Vandaag heb ik een bijzonder recept voor je! Voor wel heel bijzondere kaaskoekjes! 

'Wat maakt deze koekjes dan zo bijzonder?', vraag je je waarschijnlijk af.

Wil je het echt weten?

  1. Deze kaaskoekjes zijn bijzonder bros en heerlijk flaky!
  2. Je bakt ze met cheddarkaas en dat maakt ze bijzonder pittig van smaak!    
  3. Maar het allerbijzonderst is de zelfgemaakte kruidenmix die je door het deeg kneedt, een Tex-Mex-kruidenmix van o.a. komijnzaadjes, pimentón (gerookt paprikapoeder), oregano en knoflookpoeder!
  4. En je verwacht het al: dat alles maakt de koekjes bijzonder lekker!

En... deze Tex-Mex-cheddarkaaskoekjes zijn ook nog eens bijzonder makkelijk om te maken.

Dus: waarom bak je ze niet meteen? Dan maak je van je borreluurtje vanavond een wel heel bijzonder genietmoment! 


Recept: zo bak je zelf snel en makkelijk Tex-Mex-cheddarkaaskoekjes: bros, kruidig en lekker pittig!



Zó bak je zelf in een handomdraai brosse, kruidige en lekker pittigeTex-Mex-cheddarkaaskoekjes

Ingrediënten voor 50 à 60 kaaskoekjes:

  • 115 gram zachte bloem (Zeeuwse bloem, patisseriebloem of patentbloem)
  • 60 gram fijn volkorenmeel
  • 150 gram geraspte cheddarkaas
  • 1/2 theelepel mild paprikapoeder
  • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder (pimentón)
  • 1/4 theelepel gemalen komijn
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • een mespunt zout
  • 160 gram koude roomboter
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1 ei, goed losgeklopt in een kopje
  • een beetje boter voor het invetten van de bakplaat
  • een beetje extra bloem voor het uitrollen van het deeg

Extra: 

  • een koekjesuitstekertje (ik gebruikte een rond exemplaar met een doorsnede van 4,5 cm)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven (bij voorkeur op de stand met boven- en onderwarmte) voor tot 160°C. Vet de bakplaat in met roomboter.
  2. Zeef de bloem en het volkorenmeel boven een kom. Daarbij blijven de zemelen uit het volkorenmeel achter in de zeef. Voeg die na het zeven weer bij de bloem. Door het zeven van de meelsoorten worden je kaaskoekjes extra licht en flaky. 
  3. Vermeng in de kom van de foodprocessor het meel, de kaas, de twee soorten paprikapoeder, de gemalen komijn, het knoflookpoeder en een flinke mespunt zout.
  4. Snijd de boter snel in dunne plakjes. Zorg ervoor dat hij hard blijft. Voeg de boter toe aan het meelmengsel. Kneed de boter met behulp van de pulsknop door het meelmengsel; d.w.z. laat het mes draaien - even stoppen - draaien - even stoppen - enz. Je bent klaar als het geheel korrelig wordt en bijna gaat samenhangen.
  5. Stort het deeg op je werkvlak. Verdeel er de hele komijnzaadjes, de chilivlokken en de gedroogde oregano overheen. Kneed de specerijen en kruiden met kleine kneepjes van je - koude - vingers door het deeg totdat het deeg nét samenhang vertoont. Stop dan meteen met kneden; zo kort mogelijk gekneed deeg geeft de lekkerste koekjes. Vorm een afgeplatte bol van het deeg.
  6. Strooi wat bloem op je werkvlak. Rol daarop het deeg uit tot een lap van 2 à 3 mm dik. 
  7. Steek ronde koekjes uit het deeg. 
  8. Leg de rondjes op de bakplaat. Dit deeg rijst niet veel in de breedte, dus de koekjes hoeven niet ver uit elkaar te liggen. 
  9. Bestrijk de koekjes met een klein beetje losgeklopt ei.
  10. Bak de koekjes in 17 à 18 minuten lichtbruin. Ze mogen niet te bruin worden, want dan kunnen de kaas en de specerijen bitter worden. Draai eventueel de laatste minuten je oven terug naar 150°C.
  11. Schep de koekjes van de bakplaat en laat ze goed afkoelen. Tijdens het afkoelen worden ze heerlijk krokant en bros. 
  12. Afhankelijk van de maat van je oven moet je meerdere platen koekjes bakken. Restjes deeg kun je nog een keer uitrollen; kneed het deeg hierbij zo weinig mogelijk en voeg zo weinig mogelijk extra bloem toe.  

Tips:

  1. Heb je nog nooit eerder kaaskoekjes gebakken? Misschien wil je dan eerst even één van mijn eerdere blogs lezen voordat je aan de slag gaat in de keuken. Daarin geef ik je heel veel tips voor het bakken van de lekkerste kaaskoekjes! 
  2. Wij drinken bij deze Tex-Mex-cheddarkaaskoekjes het liefst een glaasje port of sherry. Maar rode wijn en bier smaken er ook erg lekker bij. Liever geen alcohol? Denk dan eens aan zwarte thee (zonder suiker)! Het klinkt misschien vreemd, maar de combi is echt heerlijk. Zet mij een schaaltje kaaskoekjes en een grote pot thee voor en ik ben een gelukkig mens! 
  3. Ben je net zoals wij hier fan van borrelhapjes met kaas? Dan wil je misschien ook wel aan de slag met de volgende recepten:
Volg de rode linkjes voor de recepten en bekijk hieronder vast de foto's van al dit lekkers!


Recept: zo maak je zelf heerlijk brosse en pittig gekruide 3-peper-kaaskoekjes!

Recept: zo maak je zelf feestelijke Italiaans gekruide kerstkaaskoekjes!

Zelf Franse kaassoesjes bakken is niet moeilijk met dit recept!

Recept: romige en pittige kaasdip met flinterdun pizzabrood!

Recept: zo bak je zelf de meest feestelijke pizza, kerstboompizzaatjes!

Recept: zo bak je zelf mini-calzones met gesmolten mozzarella, tomaat en ham!

Recept: zo maak je zelf bruschetta met gesmolten Italiaanse kaas en Argentijnse salsa!

Recept: zo maak je zelf temperamentvolle Italiaanse salsa met romige mozzarella!

Recept: zo maak je zelf quesasillas met Mexicaans gehakt!

Geen opmerkingen: