dinsdag 26 april 2022

Roze Japanse zalmhapjes met avocado, wasabimayonaise en zwart sesamzaad: a match made in heaven!


Zaterdag is mijn dochter getrouwd. Eén van de mooiste dagen van mijn leven!

Nog steeds staat hij in mijn hoofd op repeat: de romcom van die fantastische gebeurtenis! Met in de Oscar-waardige hoofdrollen Petra en haar kersverse echtgenoot. 

Ze spatten van het doek! Met alleen maar oog voor elkaar. Stralend, glunderend, sprankelend, dankbaar, ultiem verliefd. En af en toe een traantje wegpinkend. 

Van puur geluk.

Op de achtergrond zie ik al de figuranten. De bruiloftsgasten, door het aandoenlijke bruidspaar moeiteloos meegetrokken. Omhoog. Tot in de zevende hemel. Op hun roze wolk. 

En daar, op die wolk, zitten Victor en ik, als trotse ouders én schoonouders, nog steeds... 

Niet in staat - en ook niet bereid! - om onze roze brillen af te zetten. En we drinken roze drankjes (we kregen van onze dochter en schoonzoon een fles roze bubbels cadeau met als wijnetiket een sticker van hun trouwkaart). En eten roze hapjes.

De favoriete roze zalmhapjes van Petra! 

Maken jullie ze ook en toosten jullie met ons mee? 

Cheers! Op het liefste bruidspaar van de hele wereld! 

En tegen de sterspelers uit mijn romcom zeg ik: ik wens jullie nog véél meer van dit soort fantastische films toe! En draai ze daarna grijs in de bioscoop van jullie leven! 



Recept: zo maak je zelf roze Japanse zalmhapjes met avocado, wasabimayonaise en zwart sesamzaad


Culinaire Liefdes

Petra kent naast haar man nog veel meer liefdes in haar leven. Culinaire liefdes dan wel te verstaan. Allerlei taarten, salades, borrelhapjes, curry's, soepen.  Hoe kan het ook anders als je de dochter bent van een kookgek/foodblogger...

Al na één hap viel ze als een blok voor mijn Japanse zalmhapjes. En niet alleen zij: mét haar bijna iedereen die ze weleens bij ons heeft geproefd!

En geef ze maar eens ongelijk, al die zalmhapjesfans! 


Zalmhapjes met een Japans tintje: alle smaken en texturen vormen samen een perfecte match! 


Ik zeg het niet vaak over mijn eigen recepten, maar in al hun eenvoud zijn mijn Japanse rijstcrackers met gerookte zalm, wasabimayonaise, avocado en geroosterd zwart sesamzaad gewoon perfect! 

De smaken en texturen zijn helemaal in balans!

De crunch van de crackers, de umamismaak van de Japanse sojasaus in de mayonaise, de pit van de wasabi, het lichte rookaroma van de zachtgezouten zalm, het romige van de avocado, het nootachtige van de sesamzaadjes...


Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Dát was precies mijn bedoeling!


Veel plezier met het onderstaande recept! 


En wie weet? Misschien serveer jij deze hapjes wel op jóuw bruiloft of trouwdag?!


Recept: zo maak je zelf Japanse hapjes van gerookte zalm, avocado, wasabimayonaise en zwart sesamzaad


Roze Japanse zalmhapjes met avocado, wasabimayonaise en zwart sesamzaad


Ingrediënten voor ±50 borrelhapjes of amuses:

  • 4 flinke eetlepels mayonaise (zelfgemaakt of van je favoriete merk)
  • ±1 theelepel wasabi (tube)
  • ±1 theelepel Japanse sojasaus (Kikkoman)
  • ±30 gram zwart sesamzaad
  • 2 ons gerookte zalm in dunne plakjes
  • 2 avocado's
  • 100 gram kleine dunne rijstcrackers, bijvoorbeeld de volkoren rice snacks gezouten van Koh Thai (dit is geen gesponsord recept)

Bereiding:

  1. Roer een sausje van de mayonaise, de wasabi en de sojasaus. Proef en bepaal zelf hoe pittig en hoe umami je je wasabimayonaise wilt laten smaken.
  2. Rooster de sesamzaadjes in een droge pan (zonder vet dus) op een zacht pitje. Schep de zaadjes regelmatig om. Na een dikke 5 minuten zijn ze lekker krokant en nootachtig van smaak. Lees even de tip onder het recept als je nog nooit eerder zwarte sesamzaadjes hebt geroosterd. Schep de zaadjes meteen uit de pan en laat ze goed afkoelen. 
  3. Verdeel de zalm in stukjes die niet groter zijn dan de toastjes.
  4. Snijd de avocado's in driehoekjes (zie foto) of plakjes.
  5. Besmeer elk toastje gul met wasabimayonaise en beleg het achtereenvolgens met zalm en avocado. 
  6. Garneer de toastjes rijkelijk met sesamzaadjes. Bedenk: de zaadjes zijn niet alleen bedoeld voor de show - ze zien er prachtig uit! - maar ook voor de crunch en de nootachtige smaak! 
  7. Serveer je Japanse zalmhapjes meteen.

Tips:

  1. Zwarte sesamzaadjes zijn wat moeilijker te roosteren dan witte. Vanwege hun kleur kun je niet goed zien wanneer ze precies klaar zijn. Hou het vuur onder je pan laag en schep je zaadjes regelmatig om. Over het algemeen zijn ze na een minuut of vijf krokant en vol van smaak. Pas op: proef je zaadjes niet recht uit de pan! Ze zijn loeiheet! Ben je bang dat je toch gaat twijfelen over het moment waarop je zaadjes klaar zijn? Rooster dan een half theelepeltje witte sesamzaadjes mee. Zo gauw die beginnen te verkleuren, zijn ook de zwarte zaadjes goed! Laat je zaadjes nooit in de pan liggen nadat je hem hebt uitgedraaid: door de restwarmte van de pan kunnen ze nog doorroosteren en alsnog verbranden...
  2. Ben je een echte liefhebber van gerookte zalm? Ik ook! Je vind op dit blog dus veel meer recepten met deze lekkere vis! Kijk ook eens naar de volgende recepten: zalmcarpaccio met foreleitjes, room en dille, warmgerookte zalmmoten met een romig wittewijn-mosterdsausje, hartige soesjes gevuld met roerei en gerookte zalm, een zelfgebakken focaccia met gerookte zalm of riefkeukskes (Limburgse aardappelpannenkoekjes) met gerookte zalm!

Recept: zo maak je zelf een zalmcarpaccio met foreleitjes, room en dille

Recept: zo maak je zelf warmgerookte zalm met een romige wittewijn-mosterdsaus

Recept: zo maak je zelf hartige soesjes met roerei en gerookte zalm

Recept: zo maak je zelf focaccia met gerookte zalm

Recept: zo maak je zelf aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm


Geen opmerkingen: