vrijdag 15 december 2017

Hartige scones voor een hartige high tea!

Wil je tijdens de feestdagen een high tea organiseren, maar mag het allemaal wel een beetje minder zoet?


Waarom maak je er dan geen Hartige High Tea van?!


Eerst serveer je heerlijke sandwiches of mini-broodjes met lekker beleg. En daarna zet je geen zoete scones met jam en room op tafel, maar hartige scones. Bijvoorbeeld de scones met oude kaas en bieslook van het recept helemaal onder aan dit blog!


Hartige scones voor een hartige high tea!


Andere hartige scones zijn ook een optie. Op Culinaire Bagage vind je ook het recept voor scones met chorizo, rode puntpaprika en kaas.


Scones met chorizo, rode puntpaprika en kaas


En wat dacht je van scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella?


Scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella


Je sluit je hartige high tea af met allerlei soorten hartig gebak en kleine hapjes. Ik heb wel een paar suggesties, maar de keus is aan jou. In ons gezin zijn we dol op de mini-saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt van de foto hieronder.


Mini-saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt


Maar als je voor bladerdeeg wilt gaan, zijn de flapjes gevuld met pittig gekruid gehakt en tomaten ook erg lekker!


Bladerdeegflapjes gevuld met pittig gekruid gehakt en tomaten


Heerlijk luxe zijn de toastjes met Italiaanse bresaola en zelfgemaakte truffelmayonaise!


Toastjes met Italiaanse bresaola en zelfgemaakte truffelmayonaise


Een alternatief voor deze toastjes: beleg ze met gedroogde ham en frisse artisjokkencrème.


Toastjes met gedroogde ham en frisse artisjokkencrème


Ook een vishapje erbij? Wij zouden gaan voor deze zalige zalmhapjes bestaande uit krokante saladecups gevuld met romige zalmsalade.


Saladecups gevuld met romige zalmsalade


Of vul de cupjes eens met een feestelijke boozy garnalensalade.


Saladecups met een feestelijke boozy garnalensalade


Een winters high tea-hapje met gevogelte? Toastjes met zelfgemaakte rillettes de canard, een soort paté van gekonfijte eendenbouten, zijn absoluut verrukkelijk!


Rillettes de canard


Wil je toch nog afsluiten met een licht-zoete noot zonder de hartige touch te verliezen? Dan moet je eens mijn dadel-pindaspread proberen! Je serveert hem met geroosterde pitabroodjes.


Dadel-pindaspread



Welke gerechtjes je ook kiest, ik wens je in elk geval veel plezier met je hartige high tea!


Gezellige feestdagen!


Recept Scones met kaas en bieslook




Hartige scones met kaas en bieslook voor je hartige high tea


Ingrediënten voor ±12 stuks:

  • 250 gram bloem
  • 2½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 50 gram grof geraspte oude kaas
  • 50 gram grof geraspte belegen kaas
  • 25 gram koude plantaardige margarine
  • 25 gram koude roomboter
  • 1 ei, losgeklopt in een kopje
  • 125 ml zure room
  • 3 volle eetlepels fijngeknipte verse bieslook
  • een handje bloem voor het bestuiven van het werkvlak
  • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
  • roomboter

Bereiding:

  1. Scones worden lekker licht wanneer het deeg zo weinig mogelijk bewerkt wordt. Daarom worden de eerste handelingen uitgevoerd met de pulsknop van de foodprocessor en wordt het deeg daarna alleen nog maar met de vingertoppen beroerd. Heb je geen foodprocessor, werk dan met koude handen, gebruik alleen de vingers in plaats van de volle hand en werk zo snel mogelijk. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar, zodat er geen vertraging ontstaat tijdens het werken. Met name de boter en de margarine mogen niet warm worden. Dan wordt het resultaat plakkerig.
  2. Begin met de bloem, het bakpoeder, de twee soorten kaas en het zout in de foodprocessor goed te vermengen.
  3. Snijd de boter en de margarine snel in dunne plakjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Meng de vetten met een paar korte pulsen even door het meel. Het geheel wordt dan wat kruimelig.
  4. Voeg vervolgens in één keer de zure room en de helft van het ei toe. Puls nog een paar keer en haal het deeg meteen uit de machine zodra het enige samenhang begint te vertonen.
  5. Leg het deeg op het werkvlak en strooi er de bieslook overheen. Verdeel de kruiden met kleine kneepjes van de vingertoppen snel door het deeg. Stop weer zo snel mogelijk.
  6. Vet een bakplaat in met margarine. Verwarm de (liefst conventionele) oven voor tot 175°C.
  7. Rol het deeg zonder veel druk uit op een licht met bloem bestoven werkvlak totdat het een dikte heeft van zo’n drie centimeter.
  8. Spoel een scherp uitstekertje met een diameter van 4 à 5 cm even af onder de koude kraan. Droog het niet. Steek er 12 rondjes mee uit het deeg (restjes kun je voorzichtig nog een keer uitrollen). 
  9. Leg de scones op de bakplaat en bestrijk ze met het overgebleven ei.
  10. Plaats de bakplaat in de oven. Draai na tien minuten de oven terug naar 150°C. Nog eens zeven minuten later zijn de scones mooi gaar en lichtbruin gekleurd.
  11. Neem de scones van de bakplaat en laat ze tot halfwarm afkoelen op een rooster. Snijd aan tafel de broodjes open en besmeer ze met een beetje roomboter.
  12. Scones kunnen een paar dagen bewaard worden. Piep ze dan vóór het serveren even op in de magnetron.

Tips:

  1. Traditioneel worden scones geserveerd bij een Engelse afternoon tea, maar deze hartige scones smaken ook prima als lunch- of ontbijtbroodjes. Geef ze ook eens als bijgerechtje bij (tomaten)soep.
  2. Wil je nog wat extra tips voor het bakken van de allerlekkerste scones? Surf even naar mijn blog over zoete scones! 
  3. Nog meer lezen over het fenomeen high tea? Lees dan ook mijn blog over de zoete kerst-high tea!

Geen opmerkingen: