vrijdag 1 december 2017

Elegante zalmsandwiches voor je kerst-high tea

Ben je bezig met het plannen van je kerstdiner en vind je het moeilijk iets origineels te bedenken? Wat dacht je van een kerst-high tea in plaats van een diner?! Dat is lekker, gezellig én ook een feest voor kinderen!


Wat serveer je dan? Sandwiches, scones, gebak... 😋


De elegante zalmsandwiches waarvoor je hieronder het recept vindt horen er in elk geval bij!


Elegante zalmsandwiches voor je kerst-high tea


Wat serveer je tijdens een high tea?



Gang 1: begin je high tea met wat kleine hapjes


Ik begin mijn high tea graag met een klein hapje of amuse. 

Wil je een paar suggesties? Volg dan even de link 'Hapjes'. 

Met name de meer delicate hapjes zijn zeer geschikt voor een feestelijke high tea. 

Een hartige kerstkrans gevuld met gehakt is ideaal voor een echte kerst-high tea! Snijd hem aan tafel pas in kleine porties.


Een hartige kerstkrans voor je kerst-high tea


Gang 2: lichte hartige broodgerechtjes


Daarna zet ik altijd een grote schaal of etagère met verschillende soorten hartige broodgerechtjes op tafel. 

Dat kunnen kleine dinerbroodjes zijn, rustieke sandwiches of hele elegante, dunne witte boterhammetjes (of alles tegelijkertijd natuurlijk!). 

De zalmsandwiches die in dit blog centraal staan zijn een voorbeeld van de laatste categorie. Ze zijn licht, zacht van smaak en heerlijk fris. Meer recepten vind je als je op deze link klikt.


Deze luxe sandwiches met Italiaanse bresaola en truffelmayonaise zijn ideaal voor de kerst!


Gang 3: zoete scones met jam en room


Een high tea is geen high tea zonder zoete scones met jam en room. Zelf heb ik al vele tientallen malen deze klassieke scones (volg de link!) gebakken en ze blijven lekker! 

Bij het recept vind je talrijke baktips, zodat je er zeker van kunt zijn dat ze lukken!


Klassieke scones met jam en room


Hartige scones zijn ook erg lekker bij een tea. 

Ik experimenteer regelmatig met nieuwe varianten, die ik beetje bij beetje ook op mijn blog zal posten. In de gaten houden dus! 

Hartige scones serveer je meestal vóór de zoete, een beetje als een vervolg op de sandwiches. Als er hartige scones op het menu staan, serveer ik meestal wel wat minder sandwiches.


Scones met zongedroogde tomaten, belegd met mozzarella


Gang 4: een keur aan zoete gerechtjes


Na de scones ga ik helemaal los. Dan zet ik mijn tafel vol met de lekkerste zoete hapjes: cakes, muffins, bonbons, koekjes, kleine puntjes taart, meringues, verrines met lichte dessertjes, mini-pannenkoekjes

Kijk voor inspiratie maar even rond tussen mijn dessertrecepten of volg de link 'High tea'.


Deze mini-trifles van chocoladecake met rood fruit zijn superfeestelijk!


En dan nu aan de slag met de zalmsandwiches waar je voor gekomen bent. Ik hoop dat jij en je gasten zullen genieten van dit recept. Ik wens je alvast gezellige én lekkere feestdagen!


Recept Elegante zalmsandwiches


Hoe maak je zelf elegante zalmsandwiches voor je kerst-high tea?


Ingrediënten:

  • 10 dunne sneetjes wit casinobrood
  • 1 portie romige zalmsalade (zie mijn eerdere blog)
  • een paar blaadjes ijsbergsla

Bereiding:

  1. Maak eerst de zalmsalade. 
  2. Snijd de korstjes van het casinobrood.
  3. Was en droog de sla en snijd hem grof in stukjes.
  4. Besmeer de sneetjes brood met een laagje zalmsalade.
  5. Leg op de helft van de besmeerde sneetjes wat sla.
  6. Dek de sla af met de andere besmeerde sneetjes.
  7. Snijd de sandwiches in de vorm die je wilt, in driehoekjes, vierkantjes of langwerpige reepjes. Het snijvlak van de sandwiches blijft mooi ‘schoon’, als je regelmatig het broodmes afveegt met een stukje keukenpapier.
  8. Leg de sandwiches op een schaal en dek deze af met huishoudfolie. Zet de schaal minimaal een halfuur in de koelkast, zodat de sandwiches koud worden. Dan zijn ze het allerlekkerste!

Tips:

  1. Als je het brood laat snijden door de bakker, worden de sneetjes niet erg dun. Je kunt daarom het brood nog beter zelf snijden. Leg het brood voor het snijden een tijdje in de vriezer. Zo wordt het steviger. Verwijder eerst de korsten. Zorg ervoor dat het brood mooi vierkant wordt als je straks vierkante of driehoekige sandwiches wilt snijden. Snijd het brood daarna (met een snijmachine of een scherp mes) in sneetjes van 6 à 7 mm dik. Meer hierover lezen? Ga dan even naar een eerder blog over dunne sandwiches.
  2. Heb je wel eens gehoord van het Italiaanse pane per tramezzini? Dat dun gesneden brood is ideaal voor het maken van luxe sandwiches! 
  3. Aanvulling: tegenwoordig kun je behalve bij diverse groothandels ook bij de Jumbo het sandwichbrood kopen dat ik gebruikte voor de foto.
  4. Als je dat beter uit komt, kun je de zalmsalade een dag van tevoren al bereiden. Bewaar hem afgedekt in de koelkast. Stel de sandwiches pas de middag voor de high tea samen. 
  5. Ik serveer deze sandwiches ook weleens bij de lunch/brunch of als hapjes bij de borrel. Heerlijk!

Geen opmerkingen: