woensdag 16 november 2016

Kerstspecial: wildstoofpotje met oud bruin bier

Wil je graag elk nieuw recept in je inbox ontvangen? Geef je dan nu op voor mijn gratis receptenservice!


Op zoek naar een wildgerecht voor de feestdagen? Heb je al eens aan een stoofpotje gedacht?


Deze stoofpot van hertensukade met oud bruin bier is verrukkelijk en heel makkelijk te maken!


En stressvrij! Dat komt doordat je het stoofvlees de dag voor kerst al helemaal kunt bereiden. De stoofpot wordt zelfs lekkerder als hij een dagje staat! Vlak voor het serveren verwarm je het gerecht even in een pan en klaar!


Tip: bestel de hertensukade wel op tijd bij een goede poelier!


Recept Wildstoofpotje met oud bruin bier


Wildstoofpotje met oud bruin bier


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor ±6 personen:

  • 1200 gram hertensukade
  • 9 grote uien
  • 12 takjes bladselderij
  • 6 eetlepels fijngehakte tijmblaadjes of 6 theelepels gedroogde tijm
  • 12 eetlepels appelciderazijn
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • 6 eetlepels bruine basterdsuiker
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • plantaardige margarine
  • 3 eetlepels rode balsamicoazijn
  • 3 flesjes oud bruin bier
  • 4 theelepels grove mosterd
  • ±7 eetlepels paneermeel
  • 1/3 theelepel gemalen foelie
  • ¾ vleesbouillonblokje

Bereiding:

  1. Begin een dag voor het bereiden met het marineren van het vlees. Snijd het daartoe in niet te kleine blokjes.
  2. Roer een marinade van 3 uien (in halve ringen gesneden), de fijngehakte blaadjes van de selderij, de tijm, de appelciderazijn, de rodewijnazijn, de basterdsuiker, een beetje zout en wat zwarte peper.
  3. Leg het vlees in de marinade. Voeg water toe totdat het vlees onderstaat. Schep het geheel nog een keer goed om. Dek de schaal af en plaats hem 24 uur in de koelkast.
  4. Schep het vlees met een schuimspaan uit de marinade in een vergiet. Bewaar de marinade. Laat het vlees uitlekken en dep het daarna droog met keukenpapier.
  5. Verhit de margarine in een braadpan met dikke bodem. Braad hierin het vlees, in porties, aan. Schep het vlees uit de pan.
  6. Snijd nog een keer 3 uien in halve ringen. Fruit deze samen met de uien uit de marinade zachtjes in een beetje margarine onder toevoeging van de balsamicoazijn. Roer af en toe.
  7. Als de uien glazig zien kunnen de marinade, het bier, de mosterd, het paneermeel, de foelie en het vleesbouillonblokje toegevoegd worden. Breng het geheel aan de kook en laat de alcohol voor het overgrote deel verdampen. Voeg het vlees toe.
  8. Laat de stoofpot op een zacht pitje onder af en toe roeren enkele uren sudderen. Het vlees wordt dan heerlijk zacht en mals. Als de saus op het einde te dun is, laat het deksel dan het laatste halfuur van de pan. De saus dikt dan wat in. Je zou ook nog wat paneermeel door de stoofpot kunnen roeren als je dat nodig vindt.
  9. De laatste 3 uien moeten weer in halve ringen gesneden worden. Fruit ze in een koekenpan in wat margarine goudbruin. Roer ze vlak voor het serveren door de stoofpot. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.

Tips:

  1. Deze stoofpot kun je ruim van tevoren al maken. Zelfs een dag van tevoren is een optie. Bewaar hem na afkoeling afgedekt in de koelkast. Warm het gerecht op in een pan onder toevoeging van een beetje water. Voeg wel pas op het laatste moment de gefruite uienringen toe.
  2. Voor een andere keer: je kunt de stoofpot (zonder de laatste paar uien) prima invriezen. Handig!
  3. Krijg je veel gasten? Je kunt de ingrediënten voor dit gerecht makkelijk vermenigvuldigen!
  4. Lekker erbij: zelfgemaakte verse friet, gebakken aardappeltjes, krieltjes uit de oven of in de oven geroosterde aardappeltjes.
  5. Groentegerechten voor bij de hertenstoofpot: rode kool met port en goudrenetten of regenboogworteltjes uit de oven met honing en citroentijm.


Zelfgemaakte verse friet

De allerlekkerste gebakken aardappeltjes

Rode kool met port en goudrenetten

Regenboogworteltjes uit de oven met honing en citroentijm

Geen opmerkingen: