dinsdag 16 mei 2017

Zelfgemaakte hummus: gezond en erg lekker!

Wist je dat er zoiets bestond als 'Internationale hummusdag'? Ik niet in elk geval. Ik las er toevallig over op nu.nl. Afgelopen zaterdag, 13 mei, was dé dag!


In samenwerking met het Voedingscentrum publiceerde de nieuwswebsite een heel interessant artikel over de feiten en fabels met betrekking tot hummus. En wat blijkt? Hummus is niet alleen lekker - dat wisten we allemaal al lang natuurlijk - maar ook nog eens supergezond!


Tijdens het lezen besefte ik dat ik jullie nog niet eerder mijn recept heb gegeven voor hummus. En dat terwijl we hier in huis echte fans zijn!

Maar niet getreurd: hier is mijn recept. Beter laat dan nooit. Geniet ervan!


Recept Zelfgemaakte hummus: gezond en erg lekker!


Hoe maak je zelf hummus?


Ingrediënten:

  • 250 gram gare kikkererwten (uit blik of pot)
  • 3 eetlepels tahini (sesampasta)
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • het sap van ±¾ citroen
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 1½ theelepel gemalen komijn (djintan)
  • 5 eetlepels koud water
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • nog wat extra vergine olijfolie voor de garnering
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • een bosje platte peterselie

Bereiding:

  1. Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze af met koud water.
  2. Maal alle ingrediënten tot en met de peper samen in de foodprocessor. Er moet een smeuïge massa ontstaan. Bepaal zelf hoe je je hummus het liefste eet: nog een beetje grof of heel fijn gemalen. Of iets daartussenin natuurlijk.
  3. Proef en voeg eventueel nog een beetje van één van de smaakmakers toe. 
  4. Doe de hummus over in een schaal.
  5. Rooster de komijnzaadjes even zachtjes in een koekenpan zonder vet en strooi deze (na afkoeling) over de hummus.
  6. Hak de platte peterselie grof. Strooi ook deze over de hummus.
  7. Schenk tenslotte nog een lekkere scheut extra vergine olijfolie over het geheel.

Tips:

  1. Tahini, ook wel tahin genoemd, is een pasta gemaakt van sesamzaadjes. Hij smaakt heerlijk nootachtig. Tahini is een onontbeerlijk ingrediënt voor hummus. Je kunt tahini kopen in een natuurvoedingswinkel of een biologische supermarkt.
  2. Maak je de hummus ruim voor de maaltijd, garneer het gerecht dan pas vlak voor het serveren met de peterselie en de olijfolie.
  3. Ga je binnenkort picknicken? Neem dan een schaaltje hummus mee!
  4. Een vegetarisch feestje vieren met je vrienden? Wat dacht je van een share-menu?! Je zet allerlei overheerlijke vegetarische hapjes tegelijkertijd op tafel. Iedereen kan zo zelf opscheppen wat hij of zij het lekkerste vindt. En daarbij serveer je natuurlijk deze  hummus en misschien ook nog mijn overheerlijke Turkse courgettepannenkoekjes!

Turkse courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip



Geen opmerkingen: