woensdag 26 oktober 2016

Kruidige pompoensoep met Spaanse chorizo

Halloween komt eraan! 

Als je net als ik de voedingstrends op internet een beetje volgt, dan zul je in aanloop naar dit spookachtige feest alle macabere food-foto’s wel al gezien hebben: tulbanden overgoten met een bloedrode saus, cupcakes met spinnen erbovenop, mummiebroodjes… Heel wat lugubere hapjes passeren de revue!

Bij het zien van al die foto’s heb ik al genoeg gegriezeld dit jaar. Daarom op deze plek geen angstaanjagend Halloweenrecept. Maar wel een verschrikkelijk lekker!


Wij eten op 31 oktober pompoensoep! En niet zomaar een pompoensoep, maar eentje met heel veel smaak en diepgang. Hij is heerlijk kruidig, licht pikant en romig.


Recept: zo maak je zelf kruidige pompoensoep met Spaanse chorizo


Het liefst gebruik ik voor mijn pompoensoep flespompoenen. 


Die geven de soep een fluweelachtig zachte structuur en een nootachtige smaak. 

Verder gaan er veel verse kruiden en specerijen in. Denk aan tijm, bladselderij, kerrie en gerookt paprikapoeder, pimentón. 

De smaak van de pimentón komt terug in de Spaanse chorizo, die in piepkleine blokjes op het laatste moment in de soep gaat. 

Geroosterde pompoenpitten zorgen voor een krokantje.


Ingrediënten voor pompoensoep


Bijzonder aan deze pompoensoep is ook dat je de pompoen niet gewoon gaar kookt, maar dat je hem eerst in de oven roostert met olijfolie. 


De smaak van het roosteren wordt versterkt doordat je ook de knoflook die erin gaat in de oven poft. Die wordt dan boterzacht en bijna karamelachtig van smaak. Verrukkelijk door de soep!


In de oven geroosterde pompoen


Als extraatje serveer ik bij deze soep altijd bagel chips


Daarvoor snijd ik bagels in dunne plakjes, die ik in de oven krokant bak met een scheutje olijfolie, wat knoflook en een ruime hoeveelheid basilicum.


Bagel chips met knoflook en basilicum


Ik zal je er morgen het recept voor geven, zodat je ruim voor Halloween beide recepten bij elkaar hebt!

Veel plezier ermee!


Recept Kruidige pompoensoep met Spaanse chorizo


Hoe maak je zelf pompoensoep met Spaanse chorizo?


Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 5 à 6 personen of een voorgerecht voor 10 à 12 personen:

  • 2 flespompoenen van ruim 1 kg per stuk
  • 8 teentjes knoflook in de schilletjes
  • de blaadjes van een bosje verse tijm of 2 theelepels gedroogde tijm
  • pure olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 middelgrote worteltjes, geschrapt en grof gehakt
  • 4 takjes bladselderij, grof gehakt
  • 1 Spaanse peper, ontdaan van pitjes en zaadlijsten en fijngehakt
  • 150 gram afkokende aardappels, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • ½ theelepel pimentón
  • 1 theelepel mild kerriepoeder
  • 1½ à 2 liter water
  • 4 à 5 kippenbouillontabletten
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 ons fijne chorizo in plakken van ½ cm dik
  • 100 gram pompoenpitten

Bereiding:

  1. Verwarm de heteluchtoven voor tot 225°C.
  2. Snijd de pompoenen in grote stukken. Verwijder hierbij de pitten. Schillen is niet nodig.
  3. Leg de stukken pompoen op de bakplaat van de oven samen met de knoflookteentjes en de tijm. Sprenkel er wat olijfolie overheen. Rooster de pompoen en de knoflook in een halfuur gaar en goudbruin.
  4. Fruit ondertussen de uiensnippers in een beetje olie glazig. Neem hiervoor een grote pan. Voeg na ongeveer 10 minuten de wortel, de bladselderij, de Spaanse peper, het kerriepoeder en de pimentón toe en fruit deze ingrediënten nog even mee.
  5. Snijd de schil van de stukken geroosterde pompoen; dat gaat nu heel gemakkelijk. Leg de pompoenstukken bij het gefruite groentemengsel in de soeppan. Knijp de teentjes geroosterde knoflook erboven uit. Voeg ook de aardappelblokjes, een halve liter water en één bouillonblokje toe. Kook het geheel supergaar in een dik kwartier. Laat het groentemengsel een beetje afkoelen.
  6. Snijd de plakken chorizo in piepkleine blokjes.
  7. Rooster de pompoenpitten onder regelmatig omscheppen in een koekenpan zonder vet totdat ze licht kleuren en lekker krokant zijn.
  8. Pureer het pompoenmengsel vervolgens goed in de foodprocessor of met een staafmixer. Het uiteindelijke resultaat moet een zeer fijne, fluweelzachte massa zijn.
  9. Maak de soep af met de rest van het water, de resterende bouillontabletten, eventueel nog wat zout en versgemalen zwarte peper. Proef goed en maak de soep lekker op smaak.
  10. Schep in elke soepkom wat soep en strooi er een lekkere portie chorizo en pompoenpitten overheen. Serveer er bagel chips bij (recept morgen op dit blog).

Tips:

  1. Pimentón is Spaans gerookt paprikapoeder. Het is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kruiden- en specerijenwinkels, in sommige supermarkten en via diverse websites.
  2. Als je de chorizo achterwege laat en de kippenbouillon vervangt door groentebouillon, is deze soep ook geschikt voor vegetariërs. Wellicht wil je de soep dan nog iets pikanter maken door wat extra pimentón toe te voegen.
  3. Maak dit gerecht nog luxer door in elke kom soep een lepel lobbig geklopte ongezoete slagroom te scheppen. Mmmm!!
  4. Leuk idee: serveer deze pompoensoep in kleine glaasjes voor een feestelijke herfst-amuse of een origineel 'borrelhapje'!
  5. Je kunt de pompoensoep prima invriezen. Voeg wel pas na het ontdooien en verwarmen de chorizo en de pompoenpitten toe.

2 opmerkingen:

John zei

Bijzonder goed recept! Ik heb het net gemaakt en gesmuld samen met mijn vriendin. Paar kleine aanpassingen gedaan die wellicht gewaardeerd worden: de aardappels heb ik weg gelaten, de soep heeft voldoende binding en is zijdezacht na het pureren.
De chorizo heb ik heel fijn gesneden en opgebakken en als crumble toegevoegd. In plaats van room heb ik crème fraiche gebruikt en die aangemaakt met sinaasappelsap. Dit geeft het een heerlijke kick

Culinaire Bagage zei

Hoi John,
Dat klinkt lekker, zeg! Moet ik misschien ook maar eens proberen!
Groeten, Machteld