Soms ben ik weleens nieuwsgierig: hoe kom jij mijn recepten op het spoor? Hoe
heb je bijvoorbeeld dit recept gevonden?
Heb je in Google of op Pinterest gezocht naar 'hapjes met gerookte zalm'? Of naar 'gerechten met gerookte paling', 'hapjes voor de kerstborrel', 'kersthapjes', 'amuses voor het kerstdiner' of 'aardappelgerechten'?
Misschien ben je een trouwe volger of een abonnee van mijn Receptenservice (geef je op rechtsboven op mijn blog!) en heb je doorgeklikt vanuit een van mijn nieuwsbrieven. Of wellicht heb je een tip gekregen van een vriend of vriendin.
Of je neust vaak rond op fotowebsites als Foodgawker of Foodyub. Ook daar staan namelijk nogal wat linkjes op naar mijn recepten.
Laat je het me weten in een reactie onder dit blog? Leuk!
Hoe je hier ook terecht bent gekomen, ik hoop dat je blij bent met mijn nieuwste (kerst)recept!
Hier in huis zijn wij in elk geval dol op deze krokant gebakken
aardappelhapjes met gerookte vis en een toefje mierikswortelsaus!
Toastjes met gerookte zalm en gerookte paling
Blini's met gerookte vis
Krokant gebakken aardappeltjes als basis voor je vishapjes
De saus voor je vishapjes
Liever vleeswaren?
Aardappelhapjes voor bij de borrel of als amuse
Krokant gebakken aardappelhapjes met gerookte zalm of paling voor je kerstborrel!
Ingrediënten voor ±50 hapjes:
Voor de hapjes:
- ±10 niet te kleine vastkokende aardappels
- zout
- vloeibaar bak- en braadproduct
- 300 gram gerookte vis, zoals zalm, heilbot, forel en/of paling (lees het blog hierboven voor alternatieven)
- een flinke bos bieslook
Voor de mierikswortelsaus:
- 1/8 liter slagroom; je hebt 4 flinke eetlepels geklopte slagroom nodig voor je saus (bewaar het restje voor iets anders)
- 4 flinke eetlepels mayonaise
- 4 theelepels mierikswortelpuree
- 4 theelepels grove mosterd (ik gebruikte Limburgse mosterd)
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Bereiding:
- Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van een kleine centimeter dikte. Het is de bedoeling dat je uit elke aardappel ongeveer 6 mooie ronde plakjes krijgt van gelijke grootte. Snijd die eventueel her en der nog bij wat met een mesje zodat ze precies worden zoals je ze wilt hebben. De andere plakjes, inclusief de kopjes van de aardappels, kook je ook mee, maar die worden niet voor dit recept gebruikt; bewaar ze voor iets anders, bijvoorbeeld een aardappelsalade.
- Leg de aardappels in een pan en strooi er wat zout overheen. Vul de pan met water, totdat de aardappels helemaal onderstaan. Breng het geheel aan de kook en laat de aardappelschijven in 7 à 8 minuten nét gaar koken. Giet de aardappels af, schep ze uit de pan en laat ze afkoelen.
- Verhit wat bak- en braadproduct in een hete koekenpan en leg een deel van de (mooie ronde) aardappelschijven er naast elkaar in. Bak ze aan één kant bruin en krokant en keer ze vervolgens. Bak ook de andere kant goudbruin. Laat de aardappelschijfjes afkoelen tussen twee laagjes keukenpapier. Het papier absorbeert een deel van het vet. Bak zo ook de rest van de aardappels.
- Maak ondertussen de mierikswortelsaus. Klop daartoe de slagroom totdat hij bijna stijf is.
- Schep alle ingrediënten voor de mierikswortelsaus luchtig door elkaar. Proef de saus en voeg eventueel nog een beetje van een of meer van de ingrediënten extra toe.
- Schep de saus in een spuitzak met een glad spuitmondje van ±1 cm.
- Verdeel de vis in mooie stukjes.
- Snijd of knip sprietjes van je bieslook (zie de foto's). Je kunt je bieslook ook in kleine ringetjes knippen als je dat mooier vindt.
- Leg je gebakken aardappeltjes op een feestelijke schaal.
- Verdeel de vis over de hapjes.
- Spuit op elk hapje een toefje mierikswortelsaus. Garneer met de bieslook.
- Serveer je hapjes meteen, zodat je aardappeltjes nog een beetje warm zijn en lekker krokant.
Tips:
- Misschien is het je opgevallen dat ik je vraag om uit 10 aardappels 60 mooie plakjes te snijden terwijl je maar 50 aardappelschijfjes nodig hebt voor je hapjes. De reden hiervoor is dat er tijdens het koken van de aardappels altijd een paar aardappelplakjes breken; die kun je niet meer gebruiken voor je aardappelhapjes.
- Maak je niet vaak gebakken aardappeltjes en kun je nog wel wat aardappelbaktips gebruiken? Lees er even een eerder blog op na dat ik hierover schreef.
- Gebruik voor een nog luxere garnering foreleitjes. Dat geeft wel iets minder kleur aan je hapjes, maar is erg lekker!
- Je kunt de aardappeltjes voor deze hapjes ruim voor het serveren al bakken. Bewaar ze afgedekt in de koelkast. Hetzelfde geldt ook voor de mierikswortelsaus. Ook de vis kun je al eerder snijden als je dat beter uitkomt. Warm wel je aardappeltjes nog even op in een koekenpan voordat je je hapjes maakt; anders zijn ze niet lekker krokant.
2 opmerkingen:
I found you on FoodGawker...thank you, this sounds delicious!
Thanks a lot! Enjoy!
Een reactie posten