dinsdag 4 april 2017

Pasta met tomaat-paprikasaus en kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaat

Beloofd is beloofd! Dus hier komt ie, mijn pastarecept met die sappige Italiaanse kalfsgehaktballetjes van laatst!


Het is het soort recept dat je voor ogen hebt als je de film Lady and the tramp bekijkt. 

Je kent hem wel, die beroemde scene waarin twee tot over hun oren verliefde hondjes bij idyllisch kaarslicht spaghetti met gehaktballetjes eten, terwijl de kok Bella notte zingt. 

Op een gegeven moment peuzelen ze elk aan een uiteinde van een lange pastasliert. Totdat hun snoetjes elkaar raken...

Of je bij het eten van mijn pasta net zulke romantische gevoelens krijgt weet ik niet. Wat ik wel weet is dat je hoe dan ook op slag stapelverliefd zult worden. 

Dat wil zeggen: op mijn recept! Want dat is me toch lekker! 😋


Recept Pasta met tomaat-paprikasaus en kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaat



Pasta met tomaat-paprikasaus en kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaat


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 6 personen:

  • 4 teentjes knoflook met de velletjes er nog omheen
  • pure olijfolie
  • 2 blikken tomatenstukjes
  • 1 pot ontvelde rode puntpaprika’s
  • 8 takjes bladselderij
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels poedersuiker
  • 1 theelepel pimentón (gerookt paprikapoeder)
  • de blaadjes van een flinke bos basilicum, fijngehakt
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • extra vergine olijfolie
  • 750 gram verse spaghetti of taglierini (dunne tagliatelle)
  • 3 vleesbouillonblokjes
  • 1 portie Italiaanse kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaat en basilicum (zie mijn eerdere blog)

Bereiding:

  1. Leg de knoflookteentjes in een klein ovenschaaltje en schenk er wat olijfolie overheen. Rooster de knoflook gedurende 20 minuten in een oven van 175°C.
  2. Vorm ondertussen de kalfsgehaktballetjes.
  3. Druk de knoflookpulp uit de teentjes en doe deze in een ruime pan.
  4. Snijd de paprika’s in wat kleinere stukken. Hak de bladselderij grof.
  5. Voeg alle ingrediënten vanaf de tomatenstukjes tot en met de pimentón toe aan de knoflook. Breng het geheel aan de kook en laat de groenten een kwartier zachtjes pruttelen. Voeg vervolgens de basilicum toe.
  6. Verwarm een grote pan met water waar je de bouillonblokjes in oplost; dit water is voor de pasta.
  7. Pureer het groentemengsel in de foodprocessor of met behulp van een staafmixer tot een fluweelzachte, egale saus. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg eventueel ook nog wat extra suiker toe. 
  8. Bak de kalfsgehaktballetjes.
  9. Kook de pasta in een paar minuten beetgaar in het kokende water.
  10. Verwarm de tomaat-paprikasaus nog even goed. Draai het vuur uit als de saus heet is. Maak hem helemaal af door er een flinke scheut extra vergine olijfolie doorheen te roeren.
  11. Giet de pasta af. Vermeng de spaghetti met de tomaat-paprikasaus. Verdeel de pasta over zes diepe pastaborden. Leg de kalfsgehaktballetjes op het gerecht. Serveer meteen.

Tips:

  1. Garneer je gerecht eventueel met wat kleine blaadjes basilicum.
  2. Pimentón is Spaans gerookt paprikapoeder. Het is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kruiden- en specerijenwinkels en via diverse websites.
  3. Heb je meer zin in een vegetarische pasta? Laat de gehaktballetjes dan achterwege en kook de pasta in een groentebouillon. Erg lekker erbij: in de oven gepofte cherrytomaatjes.

Italiaanse kalfsgehaktballetjes met basilicum en zongedroogde tomaat

Geen opmerkingen: