Mijn eerste muffins at ik in de VS, al weer jaren geleden. En sindsdien staan ze bij mij thuis regelmatig op tafel.
Deze variant, de ontbijtkoekmuffin, is niet meer echt 100% Amerikaans. Hij smaakt naar onvervalste Hollandse ontbijtkoek! Maar dat maakt hem niet minder lekker!
Ik gebruik er altijd een zelf samengesteld specerijenmengsel voor. Mmmm, zo veel beter dan de standaard koekkruiden uit de supermarkt!
Door het glazuur gaan een paar eetlepels honing. Een flinke portie sukade, greinsuiker en stukjes walnoot maken het geheel af! Verrukkelijk!
Tip: omdat mijn blog volgende week zijn eerste verjaardag viert, trakteer ik binnenkort. Nee, niet op muffins, maar op een gratis e-book met allemaal heerlijke muffinrecepten! Dus als deze ontbijtkoekmuffins je bevallen, houd mijn blog dan goed in de gaten. Je wilt mijn speciale traktatie toch zeker niet missen!
Ontbijtkoekmuffins met honingglazuur, sukade en walnoten
Ingrediënten voor ±18 stuks:
Droge ingrediënten:
- 375 gram bloem, gezeefd
- 18 gram bakpoeder, gezeefd
- 3/8 theelepel zout
- 225 gram bruine basterdsuiker
- 1½ theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- ¾ theelepel gemalen nootmuskaat
- ¼ theelepel gemberpoeder
- ¼ theelepel gemalen kardemom
- een mespuntje witte peper
Natte ingrediënten:
- 60 gram gesmolten roomboter
- 75 gram zonnebloemolie
- 1½ ei, losgeklopt in een kopje
- 375 ml volle melk
Decoratie:
- 120 gram poedersuiker
- 2 eetlepels vloeibare honing
- enkele eetlepels koud water
- ± 50 gram sukade
- ± 50 gram fijne greinsuiker
- ± 50 gram grof gehakte walnoten
Extra:
- papieren of kartonnen muffinvormpjes
Bereiding:
- Plaats 18 papieren caises in muffinvormen. Verwarm de oven voor (heteluchtoven 160°C; conventionele oven 180°C).
- Vermeng in een kom de boter en de olie. Klop er met een garde anderhalf ei doorheen. Ga door met kloppen en voeg beetje bij beetje de melk toe.
- Vermeng in een andere kom alle droge ingrediënten.
- Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge. Schep het geheel kort om totdat alle ingrediënten net vermengd zijn. Ga niet te lang door met mengen.
- Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Vul de vormpjes voor maximaal twee derde.
- Bak de muffins gaar en lichtbruin (±21 minuten heteluchtoven; ±24 minuten conventionele oven). Test de gaarheid door met een satépen in de muffins te prikken. Er mag geen vochtig beslag meer aan de satépen kleven.
- Laat de muffins afkoelen op een rooster.
- Roer van de poedersuiker, de honing en het water een stevig glazuur zonder klontjes. Bestrijk de muffins met het glazuur.
- Verdeel de greinsuiker, de sukade en de walnoten over het glazuur voordat het de kans krijgt hard te worden.
Tips:
- Greinsuiker kun je kopen bij sommige bakwinkels of delicatessenzaken. Ook bestellen via internet is een optie.
- Er is bijna geen gebak dat zo makkelijk te maken is als muffins. Toch nog wat tips nodig? Lees dan even mijn blog over de speculaasmuffins met kaneelglazuur en amandelen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten