vrijdag 11 juli 2025

Gebakken gnocchi met cherrytomaatjes, mozzarella, basilicum en pittige chilivlokken: een makkelijk, snel en verrukkelijk pastagerecht!


Heb je weleens zelf pasta gemaakt?

Dan weet je dat het deeg voor pasta eigenlijk maar heel weinig verschillende ingrediënten bevat: bloem en water of ei. Meer niet.

Maar er is een soort pasta, waar behalve die basisingrediënten ook nog iets anders in gaat: aardappels. Of liever gezegd aardappelpuree!
 
Die pasta heet gnocchi. Spreek uit: njokkie. 


Gnocchi, Italiaanse pasta met aardappel: heerlijk met cherrytomaatjes en mozzarella! Snel en makkelijk recept!



Van gnocchideeg worden lange strengen gemaakt en die worden vervolgens in stukjes gesneden. 

Met behulp van een geribbelde houten plank of zelfs met een gewone vork maken de Italianen van die stukjes prachtige, luchtige, kleine kussentjes.

'Klontjes' noemen ze ze zelf. Of - in het Italiaans - 'gnocchi'. 



Wij maken onze gnocchi meestal niet from scratch, maar we kopen ze gewoon in de supermarkt. Makkelijk! En ook erg lekker!

Als je gnocchi kookt in water met een beetje zout, dan worden ze heerlijk zacht en licht. Gekookte gnocchi kun je serveren met bijna alle sauzen die je ook serveert bij pasta van alleen bloem.

Maar je kunt gnocchi ook bakken! En dat is meteen de bereidingswijze die wij hier in huis het allerlekkerste vinden. 

Wij koken onze gnocchi altijd heel kort totdat de deegkussentjes komen bovendrijven in het kokende water. Dan scheppen we ze meteen met een schuimspaan uit de pan en doen ze over in een koekenpan met hete olijfolie en een beetje roomboter. Daarin bakken we onze gnocchi aan de buitenkant heerlijk krokant. Dat doen we vrij snel, zodat de aardappelpasta vanbinnen nog zacht blijft. Verrukkelijk!

Het liefst serveren we onze gebakken gnocchi met cherrytomaatjes en mozzarella. 


Als smaakmakers gaan er nog wat knoflook, een flinke hand basilicumblaadjes en een niet te zuinige hoeveelheid chilivlokken door onze pasta. 


Het gerecht is eenvoudig, maar de smaak, die is echt fantastisch!

 

Bonus: onze gebakken gnocchi met cherrytomaatjes, mozzarella en pittige chilivlokken staan binnen 20 minuten op tafel! Wanneer ga jij ze maken?


Recept:  zo maak je zelf gebakken gnocchi met cherrytomaatjes, mozzarella, basilicum en pittige chilivlokken


Zó maak je zelf makkelijk en snel gebakken gnocchi met cherrytomaatjes, mozzarella, basilicum en pittige chilivlokken



Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 1 kg verse gnocchi
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 flinke teen knoflook uit de pers
  • 1/2 à 1 theelepel chilivlokken (of meer als je van extra pittig houdt!)
  • 800 gram kleine cherrytomaatjes
  • 500 gram mozzarella (uitlekgewicht)
  • nog een lekkere scheut koude extra vergine olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • de blaadjes van een flinke bos basilicum

Bereiding:

  1. Vul een grote pan met water en voeg wat zout toe; gebruik wat minder zout dan voor 'gewone' pasta, want er zit al zout in de gnocchi zelf. Breng het water aan de kook. 
  2. Voeg de gnocchi toe aan het kokende water. Kook de gnocchi totdat ze boven komen drijven; dat duurt 1 à 2 minuten. 
  3. Verhit ondertussen 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel roomboter in een grote, hete hapjespan.
  4. Schep de beetgare gnocchi meteen met een schuimspaan uit het water en in de hapjespan.
  5. Bak ze onder af en toe omscheppen op hoog vuur mooi aan. Ze moeten lekker krokant worden aan de buitenkant, maar vanbinnen mogen ze nog een beetje zacht blijven.
  6. Na een kleine 10 minuten kunnen de knoflook en de chilivlokken erbij. Draai het vuur laag en fruit de smaakmakers een minuutje mee.
  7. Voeg dan de cherrytomaatjes toe en warm ze een paar minuten mee met de gnocchi totdat ze nét gaar zijn aan de buitenkant.
  8. Proef de gnocchi en de tomaatjes. Roer eventueel nog wat meer zout en/of chilivlokken door je gerecht.
  9. Scheur of snijd de mozzarella in stukjes. Draai het vuur uit. Voeg de kaas toe aan de pastaschotel. Schep het geheel nog één keer om, zodat de kaas een klein beetje smelt. Schenk nog een lekkere scheut extra vergine olijfolie over je gnocchischotel.
  10. Verdeel de gnocchi over 4 borden. Maal er wat zwarte peper overheen. Garneer met een ruime hoeveelheid basilicumblaadjes.
  11. Serveer meteen. 

Tips:

  1. Wil je met dit gerecht variëren en ben je een liefhebber van Parmezaanse kaas? Rasp dan vlak voor het serveren wat van die kaas over je gerecht voor wat extra hartigheid. 
  2. Op mijn blog staan (nog) geen andere gnocchirecepten. Maar je vindt her en der wel wat sauzen die niet alleen met 'gewone' pasta, maar ook met (gebakken) gnocchi geweldig combineren. Probeer bijvoorbeeld eens mijn la-dolce-vita-tomatensaus, mijn tomaat-basilicumsaus, mijn bolognesesaus of mijn stoofvlees in Italiaanse tomatensaus samen met gnocchi. Heerlijk! Of wat dacht je van gnocchi met sappige tartaarballetjes in een romige groenepepersaus of gnocchi met varkenshaasmedaillons in een romige paprikasaus met cognac? Niet conventioneel, maar wel verrukkelijk!

Recept: Italiaanse tomatensaus met kappertjes en olijven

Recept: tomatensaus met basilicum

Recept: een pan vol met Italiaanse bolognesesaus!

Recept: botermals Italiaans stoofvlees in een kruidige tomatensaus!

Recept: tartaarballetjes in een romige groenepepersaus!

Recept: deze varkenshaas in een romige saus smaakt heerlijk met gnocchi!


Geen opmerkingen: