Gebakken rijst. Je kunt er eindeloos mee variëren!
Kijk alleen al naar een paar recepten die elders op dit blog staan:
- Aziatische gebakken rijst met heel veel ei, bosui en wortel
- cajun-stijl gebakken kruidenrijst met groenten en cashewnoten
- gebakken rijst met een Grieks tintje: met gehakt, tomaten, knoflook, oregano, platte peterselie en geraspte citroenschil
Hoe verschillend zijn al die gerechten!
Vandaag wil ik daar een bijzonder recept aan toevoegen: eentje voor pittige, lichtzoete, Chinese gebakken rijst met char siu en groenten!
Heb je nog nooit gehoord van char siu? Dan mis je wat!
Char siu (spreek uit: tsjaa soe) is - niet al te mager - varkensvlees dat
eerst wordt gemarineerd in een mengsel van smaakmakers als hoisinsaus, suiker,
Chinese rijstwijn, lichte sojasaus, honing, oestersaus, rodebietenpoeder,
knoflook en vijfkruidenpoeder. Daarna wordt het vlees gegaard op de barbecue.
Toen we in Maleisië woonden, konden we het overal kopen onder de naam 'Chinese
barbecue pork'. Overigens behoort een garing in de oven ook tot de
mogelijkheden.
Ook in Nederland kun je geweldige kant-en-klare char siu kopen. Vraag er maar
eens naar in je Aziatische supermarkt. Veel supermarkten roosteren je char siu zelfs vers voor je!
Zelf maken is ook een optie: waag je eens aan het verrukkelijk recept van
Marion's Kitchen. Of dat van
Rasa Malaysia! Om van te watertanden!
Voor nu: scrol snel door naar mijn nieuwe gebakken-rijst-recept mét die char siu! Ga ermee aan de slag en geniet!
Zo maak je snel en makkelijk Chinese gebakken rijst met char siu
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:
- 500 gram langkorrelrijst
- water
- zout
- 2 eieren
- 5 eetlepels zonnebloemolie
- 4 à 5 eetlepels hoisinsaus
- 5 eetlepels gembersiroop
- 2 à 3 eetlepels Chinese donkere sojasaus
- 1 teentje knoflook uit de pers
- 2 à 3 theelepels sambal badjak
- ±500 gram char siu
- 125 gram taugé
- 6 bosuitjes
- 1 Spaanse peper
Bereiding:
- Kook de rijst in water met een mespunt zout. Je hebt maar heel weinig zout nodig, want je maakt je rijst straks nog op smaak met twee soorten sojasaus, die ook zout bevatten. Ik gebruik voor het koken van de rijst het liefst een rijstkoker; heb je die niet, volg dan de instructies op de verpakking van de rijst. Laat de rijst afkoelen.
- Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een wok of hapjespan met anti-aanbaklaag. Klop de eieren los met 2 eetlepels water, een beetje zout en 1/4 theelepel van de sambal badjak. Bak van de eieren een roerei (heb je niet veel ervaring met het bakken van roereieren, klik dan even door naar één van mijn eerdere blogs). Schep het roerei uit de pan en bewaar het ei voor later.
- Verhit nog eens 2 eetlepels zonnebloemolie in de wok of pan. Voeg de rijst toe aan de olie en schep het geheel goed om. Bak de rijst gedurende ±10 minuten in de olie. Voeg daarbij 2 à 3 eetlepels hoisinsaus, 5 eetlepels gembersiroop, 2 à 3 eetlepels donkere sojasaus, de knoflook en ±2 theelepels sambal badjak toe. Schep de rijst tijdens het bakken regelmatig om.
- Snijd ondertussen de char siu in kleine, dunne reepjes of plakjes. Verhit in een andere pan de resterende 2 eetlepels zonnebloemolie. Roerbak hierin de vleesreepjes. Voeg na een paar minuten de resterende 2 eetlepels hoisinsaus toe en schep het geheel nog even om. Schep de char siu uit de pan.
- Snijd de bosuitjes in dunne schuine ringetjes. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper en snipper het vruchtvlees fijn. Voeg de ringetjes bosui samen met de pepersnippers en de taugé toe aan de gebakken rijst. Bak de groenten 2 minuten mee.
- Schep vlak voor het serveren de warme reepjes char siu door de Chinese gebakken rijst. Proef het geheel en voeg eventueel nog een beetje hoisinsaus, sojasaus en/of sambal toe.
- Serveer je Chinese rijst met char siu meteen.
Tips:
- Deze rijst smaakt misschien nog wel lekkerder als je er vlak voor het serveren of aan tafel kant-en-klare gefruite uitjes doorheen schept!
- Erbij serveer ik graag roerbakgroeten op smaak gemaakt met knoflook, hoisinsaus, donkere sojasaus en sambal badjak. En er staat altijd een flinke kom pikante cassavekroepoek op tafel!
- Leuk idee: serveer deze rijst met char siu ook eens als borrelhapje. De volgende keer zal ik je het volledige recept geven!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten