donderdag 22 augustus 2019

Mini-pannenkoekjes met orange curd voor bij je high tea!

Wat serveer jij bij je high tea? Sandwiches, scones, gebakjes, bonbons, koekjes, cake, brownies; muffins misschien?

Maar heb je weleens gedacht aan pannenkoekjes voor bij je high tea?

Bij onze high teas scoren mijn mini-pannenkoekjes altijd erg goed! 


Ik laat ze na het bakken even afkoelen en besmeer ze daarna met een laagje orange curd; zelfgemaakt natuurlijk. Nog wat toefjes slagroom erop en... klaar! En lekker dat mijn pannenkoekjes zijn!


Recept Mini-pannenkoekjes met orange curd voor bij je high tea!


Pannenkoekjes bij je high tea: lekker én handig!


Als ik een high tea organiseer ben ik altijd op zoek naar gerechtjes die ik een dag voor mijn tea in alle rust al kan klaarmaken.

Mijn mini-pannenkoekjes met orange curd zijn in dat opzicht echt een uitkomst!

Als de pannenkoekjes en de curd klaar zijn, gaan ze de koelkast in. Een dag later mogen de pannenkoekjes eerst even op kamertemperatuur komen. Daarna maak ik ze af met de orange curd en de room.


Laat je gasten zelf hun pannenkoekjes besmeren!


Soms maak ik me er nog makkelijker van af: dan zet ik een schaal met pannenkoekjes op tafel met daarnaast de orange curd en de room. Iedereen mag zelf zijn pannenkoekjes beleggen, net zoals ze dat ook doen met de scones. Gezellig!

Heb je niet genoeg tijd om zelf je orange curd te maken? Dat overkomt mij ook weleens; ik zal het maar meteen opbiechten. Af en toe kies ook ik voor kant-en-klaar. Maar wel hele goede kant-en-klaar. Ik neem dan mijn toevlucht tot de orange curd van de Heerlijkheid Mariënwaerdt. Hun recept is erg puur met basic ingrediënten. Het resultaat is een romige en niet te dikke, milde orange curd! NB ik koop bij voorkeur geen orange curd (of lemon curd; die is ook lekker op mijn pannenkoekjes), waar allerlei bindmiddelen - anders dan eieren - aan zijn toegevoegd. Die hebben toch een minder lekkere structuur, helaas.


Mini-pannenkoekjes bij dessert, brunch of gourmet!


Je hoeft mijn mini-pannenkoekjes natuurlijk niet alleen te reserveren voor je high tea. Ze zijn bijvoorbeeld ook fantastisch als dessert. Of als feestelijk onderdeel van een grand dessert!

Ook lekker: zet een grote schaal met mini-pannenkoekjes met orange curd op tafel tijdens een speciale (paas!)brunch.

Ga je binnenkort gourmetten? Leuk! Laat dan elke gast zijn eigen pannenkoekjes bakken in de kleine pannetjes! Geef de orange curd en de room er los bij.


Zelfgemaakte orange curd


Mini-pannenkoekjes met orange curd voor bij je high tea!


Ingrediënten voor ±50 pannenkoekjes:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • een mespuntje zout
  • 2 eiwitten
  • 2 eierdooiers
  • 2 dl volle melk
  • 40 gram gesmolten roomboter, licht afgekoeld
  • plantaardige margarine of roomboter voor het bakken van de pannenkoekjes
  • orange curd (het recept vind je in mijn eerdere blog) of een pot kant-en-klare orange curd (lees mijn blog hierboven)
  • ¼ liter slagroom
  • poedersuiker naar smaak

Bereiding:

  1. Vermeng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en het zout.
  2. Klop de eiwitten stijf.
  3. Klop in een andere beslagkom de eierdooiers licht schuimig.
  4. Voeg al roerend de melk en de roomboter toe aan de dooiers.
  5. Schenk het mengsel langzaam bij het meelmengsel. Roer ook nu weer goed, totdat er een glad beslag ontstaat.
  6. Spatel hier voorzichtig het eiwit doorheen. Laat zo weinig mogelijk lucht ontsnappen.
  7. Verhit een beetje margarine of roomboter in een koekenpan. Schep hierin ±6 kleine hoopjes beslag. Bak de pannenkoekjes totdat ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai dan het vuur wat lager. Als het beslag bijna droog is aan de bovenkant, kun je de pannenkoekjes omdraaien. Bak ze aan de andere kant nog een minuutje op middelhoog vuur. Bak van het resterende beslag nog meer pannenkoekjes.
  8. Laat de pannenkoekjes afkoelen tot  kamertemperatuur.
  9. Klop de slagroom stijf met poedersuiker naar smaak. Doe de slagroom over in een spuitzak.
  10. Besmeer elk pannenkoekje met een royale laag orange curd. Garneer met een toefje slagroom.

Tips:

  1. Eiwit kun je alleen maar mooi stijf kloppen als er geen spoortje vet in zit, dus ook geen druppeltje dooier. Je moet je eieren dus voorzichtig scheiden! Soms kan de kom nog een beetje vet zijn. Je voorkomt problemen als je je beslagkom voor het kloppen even schoon wrijft met het snijvlak van een doorgesneden citroen of een stukje keukenpapier met wat citroensap erin. 
  2. Je kunt je pannenkoekjes de dag voor het serveren al bakken. Laat ze afkoelen, dek ze af en bewaar ze op een koele plek. Garneer de pannenkoekjes vlak voor je high tea. Laat ze van tevoren wel even op kamertemperatuur komen.
  3. Alle recepten voor een complete high tea? Volg dan de link 'high tea'! Een paar voorbeelden:     tonijnsandwiches met maïs en Spaanse peper, scones met jam en room en financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen

Tonijnsanwiches met maïs en chilipeper


High tea scones met jam en room


Financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen

    Geen opmerkingen: