woensdag 21 februari 2018

Bietjessalade met een frisse honing-mosterddressing

Rode bieten... Veel van de mensen die ik ken lopen er in de supermarkt en bij de groenteman met een grote boog omheen.

Waarom eigenlijk? Bietjes smaken niet gronderig of saai zoals vaak wordt verwacht, maar zoet, fris en heel licht radijsachtig: lekker dus!

Ik maak regelmatig een carpaccio van in dunne plakjes gesneden gekookte bietjes met in roomboter gebakken appelblokjes, walnoten, verse kruiden en een vinaigrette met notenolie. Zalig!

Vandaag een veel makkelijker recept: voor een salade van geraspte rauwe bietjes met een frisse dressing met honing en grove Limburgse mosterd. Een echte wintersalade!



Recept Bietjessalade met een frisse honing-mosterddressing


Je kunt ervoor kiezen je bietjes zelf te raspen. Daarvoor hoef je ze alleen maar schoon te maken. Schillen is niet nodig. Daarna rasp je ze bij voorkeur in de foodprocessor.

Maar het kan nog sneller: de meeste supermarkten verkopen rode bietjes al kant-en-klaar geraspt! Waarom zou je moeilijker doen? 😉

Zien ze er niet prachtig uit? Ik val echt op die decoratieve rode kleur!


Geraspte rode bietjes


Het sausje is binnen twee minuten klaar. Van deze rodebietensalade kun je dus in no time gaan zitten genieten!

Lekker idee voor een andere keer: maak in plaats van een pure bietensalade een gemengde sla met allerlei soorten bladsla (wat dacht je van bietenblad?), rucola, pecannoten, appel (of peer) en natuurlijk een handje geraspte rode bietjes! Daarvoor kun je dezelfde honing-mosterddressing gebruiken.


Honing-mosterddressing voor je salade


Bietjessalade met een frisse honing-mosterddressing


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 3 à 4 personen:

  • 500 gram geraspte rode bietjes
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 3 volle eetlepels mayonaise (ik gebruikte Tons Belze Majoneis; heerlijk!)
  • 3 volle theelepels grove Limburgse mosterd
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Roer een sausje van alle ingrediënten vanaf de olijfolie tot en met de peper. Proef en voeg eventueel nog een beetje van een of meer smaakmakers toe.
  2. Schep de dressing vlak voor het serveren door de bietjes. Geniet!

Leuk recept? Wist je dat je mij nu ook kunt volgen via Instagram? Doen! 😊


Grove Limburgse mosterd


1 opmerking:

Anoniem zei

Lekkere milde dressing, thanks. Ik gebruik zelf altijd verse bieten, die hebben veel meer smaak dan de voorgekookte.