Zeker als je veel gasten over de vloer krijgt, kan de spanning op eerste of tweede kerstdag behoorlijk oplopen.
Mijn advies: ontstress door al je gerechten al voor eerste kerstdag te maken!
Voor een formeel kerstdiner kan dat moeilijk zijn. Maar waarom organiseer je in plaats daarvan geen kerstbrunch? Wedden dat veel van je gasten dat nog leuker en lekkerder vinden ook? Vooral kinderen zullen blij zijn!
Wat dacht je van een kerstbrunch in Limburgse stijl met feestelijke hapjes die populair zijn in het zuiden van het land? Heerlijk bourgondisch en gezellig!
Hieronder zal ik wat suggesties doen voor gerechten die je zou kunnen serveren. Maak zelf maar een keuze. Alle recepten vind je op dit blog. Makkelijk. En lekker dat ze zijn!
Dit vindt iedereen lekker: kerstpasteitjes van krokant bladerdeeg gevuld met romige kippenragout. De ragout maak je al een dag eerder. Vlak voor het serveren warm je hem op in een pan onder toevoeging van een paar eetlepels water. De pasteibakjes koop je kant-en-klaar. Die hoeven alleen nog maar even in de oven.
Je zou een zoete kerstkrans kunnen bakken gevuld met amandelspijs, maar deze hartige krans met Limburgs gehakt is minstens zo lekker. Serveer hem koud of warm (20 minuten opwarmen in een oven van 150°C).
Lekker warm worden met een flinke kop winterse soep. Wie wil dat nou niet als het buiten guur is?! Deze Limburgse mosterdsoep valt bij iedereen in de smaak. Je hoeft hem op kerstdag alleen maar even op te warmen op het vuur.
Braad de dag voor kerst een grote pan vol met Limburgse gehaktballen, laat ze afkoelen en bewaar ze in de koelkast. Op kerstochtend snijd je de ballen in dunne plakjes. Even een sausje roeren van mayonaise, mosterd en honing (kan ook al een dag eerder), lekker brood erbij en laat iedereen maar zijn of haar eigen Limburgse boterham met gehaktbal en mosterdmayonaise smeren. Smullen voor groot en klein!
Keersekeukskes, Limburgse kersenpannenkoekjes zijn ideaal voor een kerstbrunch. Lekker zoet en warm. Bak ze op 24 december en bewaar ze in de koelkast. Opwarmen kan in de magnetron (een paar minuten op half vermogen, afhankelijk van de hoeveelheid) of in de oven (afgedekt met aluminiumfolie een kwartier op 150°C).
Heb je al eens zelf ontbijtkoek gebakken of peperkoek, zoals we hem in Limburg noemen? Dit is een van de makkelijkste gerechten om te bakken, zelfs voor beginners. De koek is het lekkerst een dag na het bereiden omdat de smaken zich dan heerlijk kunnen ontwikkelen. Snijd de peperkoek in dunne plakjes en besmeer die met zachte roomboter. Ideaal voor een brunch!
Liever iets hippers dan een 'gewone' ontbijtkoek? Bak dan deze ontbijtkoekmuffins! Ze hebben superveel smaak en zijn heerlijk luchtig!
Ben jij ook zo verzot op die verrukkelijke zoete gebrande amandelen van de kerstmarkt? Zelf maken is een koud kunstje en het gaat er heerlijk van ruiken in huis! Ook niet onbelangrijk: zelfgebrande amandelen zijn veel goedkoper dan hun broertjes van de markt...
Stoofpeertjes horen er helemaal bij in deze tijd van het jaar. Deze zijn gestoofd in rode port voor extra veel smaak!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten