donderdag 1 december 2016

Indonesische gehaktballetjes

In deze feestmaand kun je nooit te veel recepten hebben voor lekkere borrelhapjes!


Vandaag een recept voor Indonesische gehaktballetjes. Deze lichtpikante en kruidige balletjes zijn bij uitstek geschikt voor oudejaarsavond!


Al betekent dat natuurlijk niet dat je daarna weer een heel jaar moet wachten voordat je ze mag maken! 😉

Bij mij staan ze heel vaak op tafel. Zelfs niet alleen als borrelhapje: ik vind ze bijvoorbeeld ook erg lekker bij een rijsttafel! Of ik neem ze mee als ik ga picknicken!


Recept Indonesische gehaktballetjes


Zó maak je Indische gehaktballetjes!


Ingrediënten:

  • een pond rundergehakt
  • 1 ons ontbijtspek, zeer fijn gesneden
  • 10 eetlepels gefruite uitjes (kant-en-klaar)
  • 3 theelepels sambal badjak
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels ketjap asin
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 ei
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels melk
  • een paar eetlepels zonnebloemolie
  • wat extra sambal badjak om te dippen

    Bereiding:

    1. Vermeng alle ingrediënten behalve de zonnebloemolie en de extra sambal badjak.
    2. Rol kleine balletjes van het gehakt.
    3. Bak de balletjes in een beetje zonnebloemolie goudbruin en gaar.
    4. Serveer de gehaktballetjes met wat sambal badjak.

    Tips:

    1. Deze balletjes smaken zowel warm als koud erg lekker. Aan jou de keus hoe je ze wilt serveren. Als je ze warm wilt serveren, maar liever vooraf wilt maken, warm ze dan even op in een koekenpan met anti-aanbaklaag; je hoeft geen olie meer toe te voegen.
    2. Houd dit blog in de gaten: binnenkort geef ik je het recept voor krokante mini-saucijzenbroodjes die ik vul met dit gehakt! Die zijn zo lekker...

    Mini-saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt


    4 opmerkingen:

    Laura zei

    Ze waren lekker, bedankt!

    Culinaire Bagage zei

    Wat leuk om te horen! Jij bedankt!
    Machteld

    Anoniem zei

    Kan je ze ook invriezen en als je het nodig heb er uit halen

    Culinaire Bagage zei

    Dat gaat prima! Laat ze eerst ontdooien in de koelkast en verwarm ze daarna in een koekenpan met een beetje olie. De gehaktballetjes zijn dan iets minder sappig dan versgebraden balletjes, maar het verschil is niet groot. Veel plezier met het recept!