Ik eet ze graag gewoon uit het vuistje. Maar ik bak er ook vaak mee. Heb je mijn zomerse chocoladetaart met verse kersen van vorige week al gebakken en geproefd? Moet je zeker een keer doen voordat het kersenseizoen weer voorbij is!
Het recept van vandaag is net zo lekker als die chocoladetaart: een clafoutis! Nooit van gehoord? Dan mis je wat: dat is Frans voor verrukkelijk!
Nee, dat is niet waar natuurlijk, maar het zou waar kunnen zijn. Want als je dit Franse gebak proeft waan je je als een god in Frankrijk!
Wat is een clafoutis?
Een clafoutis is een dessert dat het midden houdt tussen een taart en een dikke, luchtige pannenkoek.
Je bakt een clafoutis in een ovenschaal.
Daar gaat eerst een laag kersen in (ander fruit kan ook; peren worden vaak gebruikt) en dan schenk je er een romig beslag overheen met veel eieren en aromatische verse vanille.
Tijdens het bakken, dat een kleine driekwartier duurt, begint het al fantastisch te ruiken in je keuken.
Kersenclafoutis bakken
Tijdens het bakken, dat een kleine driekwartier duurt, begint het al fantastisch te ruiken in je keuken.
Een blik door de ruit van je oven leert je dat je beslag na een halfuur prachtig begint te rijzen; eerst alleen aan de zijkanten en later ook een beetje in het midden.
Houd je in en laat de deur nog even dicht.
Rooster ondertussen een paar eetlepels geschaafde amandelen in een koekenpan totdat ze goudbruin kleuren. Die amandelen horen eigenlijk niet bij het originele Franse recept, maar ik vind ze zo lekker over mijn clafoutis. Behalve smaak voegen ze ook een extra krokantje toe aan je goudbruine gebak. Amandel combineert perfect met kersen!
Na 40 minuten mag je clafoutis uit de oven. Zet de schaal op een rooster en snuif de geur nog eens lekker op!
Variant: kersenclafoutis met krokante amandeltjes
Rooster ondertussen een paar eetlepels geschaafde amandelen in een koekenpan totdat ze goudbruin kleuren. Die amandelen horen eigenlijk niet bij het originele Franse recept, maar ik vind ze zo lekker over mijn clafoutis. Behalve smaak voegen ze ook een extra krokantje toe aan je goudbruine gebak. Amandel combineert perfect met kersen!
Na 40 minuten mag je clafoutis uit de oven. Zet de schaal op een rooster en snuif de geur nog eens lekker op!
Strooi je amandeltjes over het gerecht en bestuif het met een zoete deken van poedersuiker.
Tip: serveer je kersenclafoutis bij voorkeur halfwarm of lauw. Dan is hij het lekkerste. Het enige nadeel daarvan is dat hij tijdens het afkoelen wat inzakt. Althans als je dat een nadeel wilt noemen: aan de smaak doet het niets af!
Snijd je Franse delicatesse in punten en serveer deze met een flinke lepel lichtzoete geklopte slagroom.
Mmmm... clafoutis met slagroom!
Tip: serveer je kersenclafoutis bij voorkeur halfwarm of lauw. Dan is hij het lekkerste. Het enige nadeel daarvan is dat hij tijdens het afkoelen wat inzakt. Althans als je dat een nadeel wilt noemen: aan de smaak doet het niets af!
Snijd je Franse delicatesse in punten en serveer deze met een flinke lepel lichtzoete geklopte slagroom.
Doe je ogen dicht als je proeft en vergeet even dat je gewoon thuis in Nederland bent en niet op een terrasje op het Franse platteland vertoeft...
Hoe bak je zelf een kersenclafoutis met geroosterde amandeltjes?
Ingrediënten voor een dessert voor 6 à 8 personen:
Voor de clafoutis:
- 400 gram zoete Hollandse kersen mét pit
- 125 gram witte bloem
- 60 gram witte basterdsuiker
- een mespunt zout
- 1 vanillestokje
- 3 eieren (L)
- 30 gram gesmolten boter
- 225 ml volle melk
- 75 ml slagroom
- een beetje boter voor het invetten van de ovenschaal
Voor de garnering:
- 40 gram amandelschaafsel
- poedersuiker
- als je dat wilt nog wat extra kersen
- 1/4 liter slagroom, stijfgeklopt en gezoet (dit is erg lekker erbij, maar niet noodzakelijk)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 190°C (conventionele oven) of 175°C (heteluchtoven).
- Vet een lage ovenschaal met een doorsnede van ongeveer 26 cm in met een beetje boter.
- Was de kersen maar ontpit ze niet. Verdeel ze over de bodem van de schaal.
- Het is het makkelijkste om het beslag te maken in de foodprocessor, maar noodzakelijk is dat niet.
- Vermeng de bloem, de basterdsuiker en het zout.
- Snijd het vanillestokje in de lengterichting open en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan het bloemmengsel.
- Roer de eieren en de gesmolten boter erdoorheen.
- Voeg beetje bij beetje de melk en de slagroom toe. Roer steeds totdat alle klontjes verdwenen zijn.
- Doe het beslag over in een maatbeker.
- Zet de schaal met de kersen in de oven en schenk het beslag over het fruit (zo voorkom je dat je knoeit met het beslag als je met de schaal naar de oven loopt).
- Bak de clafoutis in ±40 minuten goudbruin en gaar. Je zult zien dat het deeg prachtig gaat rijzen.
- Rooster tijdens de baktijd het amandelschaafsel in een koekenpan. Voeg daarbij geen vetstof toe. Draai het vuur niet te hoog en schep de amandeltjes regelmatig om. Neem ze uit de pan zo gauw ze een bruin kleurtje krijgen.
- De clafoutis mag uit de oven als hij mooi gerezen is.
- Strooi de amandelen over de clafoutis.
- Schep een paar lepels poedersuiker in een zeef en zeef de suiker over het gebak.
- Klop de slagroom; voeg ondertussen poedersuiker naar smaak toe.
- Laat de kersenclafoutis afkoelen tot halfwarm of lauw (helemaal heet of koud is hij minder lekker). Snijd het gebak in punten.
- Serveer je dessert eventueel met nog wat extra kersen en een lekkere lepel slagroom.
Tips:
- Zet voor de liefhebbers van zoet nog een schaaltje met wat extra poedersuiker op tafel.
- In de winter bak ik deze clafoutis met kersen uit pot. Uiteraard is dat minder lekker dan met verse kersen, maar om nou van half augustus tot juni geen clafoutis te eten... Dat gaat me ook te ver!
- Volg de link 'kersen' bij de labels hiernaast voor nog meer overheerlijke recepten met kersen!
2 opmerkingen:
Wanneer moet ik de kersen dan wel ont pitten?
Het resultaat is het lekkerste als je de kersen helemaal niet ontpit. Dan blijven de kersen het sappigst.
Een reactie posten