donderdag 6 oktober 2016

Runderstoofpotje met oud bruin bier

Wil je graag elk nieuw recept in je inbox ontvangen? Geef je dan nu op voor mijn gratis receptenservice!


Dat ik een fan ben van koken met allerlei alcoholische dranken zul je inmiddels wel weten. Ik heb er al vaker over geschreven. Wijn, port, rum, marsala, madera, bosaardbeitjeslikeur; het zijn allemaal dranken die regelmatig in mijn recepten voorkomen.


Maar tot nu stond er nog geen recept op mijn blog met bier. Hoog tijd dat daar eens verandering in komt!


Koken met bier: runderstoofpotje met oud bruin bier


Daarom vandaag het recept voor een verrukkelijk runderstoofpotje op basis van oud bruin bier. Dat is een donkerbruin gekleurd, zoet bier met een laag alcoholpercentage. Zelf gebruik ik meestal Heineken oud bruin, gewoon omdat ik dat bij mij in de buurt makkelijk kan kopen.

Het zoetje in het bier is een prima tegenhanger voor de zure elementen in de stoofpot. Die voeg ik toe in de vorm van onder andere appelciderazijn en mosterd. De combi is geweldig!

De stoofpot wordt het allerlekkerste als je hem maakt van sukadelappen. Black Angus sukade is mijn grote favoriet. Dat vlees is mooi dooraderd met vet, waardoor het na het stoven heerlijk zacht wordt. Je weet niet wat je proeft, zo mals!

Ga dus maar meteen aan de slag! Veel plezier!


Recept Runderstoofpotje met oud bruin bier


Runderstoofpotje met oud bruin bier


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 1 kg sukadelappen, bij voorkeur mooi dooraderde Black Angus sukadelappen
  • 6 grote uien
  • een flesje oud bruin bier
  • 4 blaadjes laurier
  • 2 stukjes foelie
  • 4 eetlepels versgehakte bladselderij
  • 4 eetlepels versgehakte tijmblaadjes
  • 3 theelepels grove mosterd
  • 6 eetlepels appelciderazijn
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • ±4 eetlepels bruine suiker
  • ±4 eetlepels paneermeel
  • vloeibare margarine
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • een beetje water

Bereiding:

  1. Snijd het vlees in flinke dobbelstenen en bestrooi het met een klein beetje zout en peper. 
  2. Verhit de margarine in een braadpan met dikke bodem en braad het vlees hierin (in porties) aan.
  3. Neem het vlees uit de pan en fruit in het overgebleven vet de snippers van 4 uien.
  4. Als de uien glazig zien, kun je alle smaakmakers vanaf het bier tot en met de zwarte peper toevoegen. Verwarm het geheel goed en schep het vlees er vervolgens bij. Voeg zoveel water toe dat het vlees goed onderstaat.
  5. Stoof het vlees in enkele uren heerlijk zacht. Roer af en toe. Misschien moet er tussendoor ook nog een scheutje water bij.
  6. Proef het vlees en voeg eventueel nog een beetje van één van de smaakmakers extra toe.
  7. Verwijder de laurierblaadjes en de stukjes foelie.
  8. Fruit tijdens het laatste kwartier de overgebleven twee uien, ditmaal in dunne halve ringen gesneden, in een beetje margarine. Schep ze vlak voor het serveren door de stoofpot.

Tips:

  1. Binden met paneermeel geeft een mooie structuur aan een niet-gladde saus; het paneermeel maakt de saus alleen maar dikker en niet lichter van kleur of maïzena-achtig.
  2. Veel uien snijden zonder tranen? Dat kan met deze tip!
  3. Je kunt dit gerecht ruim voor de maaltijd al maken. Een stoofpot die een dagje staat is over het algemeen zelfs lekkerder. Voeg wel pas na het opwarmen, dus vlak voor het serveren, de twee laatste uien toe.
  4. Je kunt de bierstoofpot (behalve de laatste twee uien) ook prima invriezen. Stoof eens een keer een paar kilo vlees tegelijkertijd en vries het in kleine porties in. Makkelijk voor als je weinig tijd hebt om te koken.
  5. Lekker erbij: gebakken aardappeltjes en regenboogworteltjes uit de oven met honing en citroentijm!

Geen opmerkingen: