donderdag 13 oktober 2016

Mexicaanse kippensoep met veel verse groenten

Wil je graag elk nieuw recept in je inbox ontvangen? Geef je dan nu op voor mijn gratis receptenservice!


De tacotaart van gisteren viel zo in de smaak, dat ik besloten heb nog maar een Mexicaans recept prijs te geven. Vind je deze Mexicaanse kippensoep net zo lekker? Wij wel in elk geval! En alle vrienden die hem bij ons eten ook!


Wat we het allerlekkerste vinden van deze soep? Tja, misschien wel al die knapperig verse groenten of de malse kipblokjes en de krokante spekjes. Of nee, eigenlijk zijn het de kruiden en de specerijen! Want die maken de soep pas echt Mexicaans!


Kruidige Mexicaanse kippensoep met heel veel verse groenten


Als je  niet kunt kiezen tussen de tacotaart van gisteren en deze kippensoep, serveer ze dan samen in één menu! Met nog een aantal andere recepten van dit blog erbij kun je zelfs een compleet Mexicaans Fiesta-menu samenstellen!

Wat dacht je hiervan:

Amuse/klein koud voorgerecht: taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen


Warm voorgerecht: Mexicaanse kippensoep


Hoofdgerecht: tacotaart


Dessert: ananassorbet met rum



Taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen



Tacotaart: bladerdeegtaart met Mexicaans gehakt, tomaten, kaas en ijsbergsla



Ananassorbet met rum


Nodig je vrienden maar vast uit, want dat gaat echt een culinair feest worden!


Recept Kruidige Mexicaanse kippensoep met heel veel verse groenten



Mexicaanse kippensoep met veel verse groenten


Ingrediënten voor een voorgerecht voor ±12 personen:

  • 1 kg kipfilet
  • 2 à 3 liter water
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1/2 theelepel mild paprikapoeder
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • een mespunt nootmuskaat
  • een paar stukjes foelie
  • 4 à 5 kippenbouillontabletten
  • enkele peentjes, in plakjes
  • enkele stengels bleekselderij, in stukken gesneden
  • olijfolie
  • 3 ons kleine blokjes mager ontbijtspek
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 2 groene paprika’s
  • 2 rode paprika’s
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • 2 à 3 theelepels gemalen komijn (djintan)
  • 1 theelepel chilipoeder
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 pond trostomaten
  • 2 blikjes maïs (gewicht per blikje ±300 gram)

Bereiding:

  1. Doe de kipfilets in een grote soeppan samen met alle ingrediënten vanaf het water tot en met de bleekselderij. Breng het geheel aan de kook. Laat de kippenbouillon zo een dik halfuur zachtjes trekken, totdat de kipfilets gaar zijn.
  2. Haal het vlees uit de pan en snijd het in kleine dobbelsteentjes.
  3. Giet de bouillon door een zeef. Schenk hem daarna terug in de soeppan.
  4. Verhit ondertussen in een andere pan een beetje olijfolie en bak hierin de spekblokjes krokant. Schep ze uit de pan. Verwijder eventueel overtollig vet.
  5. Fruit de gesnipperde uien gedurende 5 minuten zachtjes in het resterende spekvet. Voeg de laatste minuut de knoflook toe.
  6. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in kleine blokjes.
  7. Voeg nu het kippenvlees, de paprikablokjes, de spekjes, het uienmengsel en de resterende kruiden en specerijen toe aan de bouillon. Verwarm de soep.
  8. Ontvel ondertussen de tomaten door ze in te kruisen en gedurende 20 seconden onder te dompelen in kokend water. De velletjes laten dan vanzelf los. Ontpit de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de blokjes samen met de maïs toe aan de soep. Verwarm de soep nog even.
  9. Proef de soep en voeg eventueel nog een beetje van een van de smaakmakers toe.

Tips:

  1. Als je dat wilt, kun je de Mexicaanse kippensoep ruim voor de maaltijd al maken. Bewaar hem na afkoeling in de koelkast. Voeg tijdens het opwarmen indien nodig nog een beetje water toe.
  2. Het hele recept is veel te veel voor een voorgerecht voor 4 personen. Maar de soep is perfect in te vriezen. Eigenlijk maak ik zelf altijd te veel. Zo'n doosje Mexicaanse kippensoep uit de diepvries komt vaak zo handig uit! Als ik er ook nog een zak nacho's bij koop, eten we hem zelfs als maaltijdsoep!

    Geen opmerkingen: