donderdag 23 november 2017

Zalige zalmhapjes: romige zalmsalade in krokante cupjes

Feestelijk, snel, makkelijk, verrukkelijk. Ik kan alleen maar positieve beschrijvingen bedenken voor deze hapjes van krokante cupjes gevuld met romige zalmsalade. Vandaar dat ik ze maar 'zalige zalmhapjes' heb genoemd. Dat klinkt ook zo lekker!


Ik maak deze hapjes minstens enkele malen per jaar. Gedurende het hele jaar, maar toch nét iets vaker in de kersttijd. Voor de borrel, als amuse, als hartig gerechtje bij een high tea of zo maar, om te snoepen!

Ga jij ze ook maken om je vrienden en familie met kerst te verwennen? Met deze zalige zalmhapjes kan ik je in elk geval een Zalig Kerstfeest garanderen!


Recept Zalige zalmhapjes: romige zalmsalade in krokante cupjes


Zalige zalmhapjes: romige zalmsalade in krokante cupjes


Ingrediënten voor 24 stuks:

  • 1 blikje roze zalm zonder graat
  • 2 flinke eetlepels mayonaise of light mayonaise
  • 2 flinke eetlepels net niet helemaal stijfgeklopte slagroom (zonder suiker)
  • enkele eetlepels versgeperst en gezeefd citroensap (naar smaak)
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • 24 hazelnoten zonder vliesjes
  • 1 doosje krokante cupjes (bijvoorbeeld van Jos Poell)
Bereiding:
  1. Giet het blikje zalm af en prak het visvlees in een kom goed fijn.
  2. Meng er de mayonaise, het citroensap, een klein beetje zout en wat peper doorheen. Proef even of er voldoende citroensap in de salade zit; hij moet lekker fris smaken.
  3. Schep de slagroom voorzichtig door de zalmsalade. Nu wordt hij heerlijk luchtig.
  4. Laat de salade goed koud worden in de koelkast.
  5. Leg ondertussen de hazelnoten in een kleine koekenpan (zonder toegevoegde vetstof). Verwarm ze zachtjes en rooster ze goudbruin en krokant. Schep ze tijdens het roosteren regelmatig om. Neem de geroosterde hazelnoten uit de pan en laat ze afkoelen.
  6. Verdeel vlak voor het serveren de zalmsalade over de saladecups. Garneer elk hapje met een hazelnoot. 
Tip:
Je kunt nog veel meer lekkere gerechtjes maken met deze heerlijke zalmsalade. Nieuwsgierig? Houd dan dit blog in de gaten. Ik zal de recepten binnenkort posten!


Slawraps gevuld met romige zalmsalade




Elegante zalmsandwiches voor je kerst-high tea

woensdag 22 november 2017

Hartige kerstkrans gevuld met Limburgs gehakt

Tijdens de feestelijke wintermaanden kun je nooit te veel recepten hebben voor borrelhapjes.


Vandaag een wel heel speciaal recept: dat voor een kerstkrans, die niet gevuld is met amandelspijs, maar met verrukkelijk Limburgs gekruid gehakt!


Probeer daar maar eens van af te blijven...


Hartige kerstkrans gevuld met Limburgs gehakt


Feestelijke kersttradities


Zijn er binnen jouw gezin tradities, die elk jaar weer terugkomen tijdens de kerstdagen? Bij mij is dat zeker het geval!

Zo is voor ons kerstavond (24 december dus) niet echt kerstavond als er geen grote gevulde kalkoen op tafel staat! Het recept gaf ik je vorig jaar al een keer, dus mocht je deze traditie willen starten - en dat is absoluut geen slecht plan - veel plezier!


Limburgs kerstontbijt met pasteitjes én saucijzenbroodjes


Tijdens mijn jeugd school de traditie meer in het kerstontbijt. Of eigenlijk was er dan sprake van maar liefst twee tradities tegelijkertijd: bij het kerstontbijt serveerde mijn moeder steevast, typisch Limburgs, én pasteitjes gevuld met kippenragout én saucijzenbroodjes! Smikkelen!

Alleen, wel erg machtig... Zeker zo vroeg in de ochtend. Maar al te vaak kon ik niet beide lekkernijen binnen één ontbijt op krijgen. Wat vond ik dat jammer! Maar ik moest kiezen, anders kon ik verder de hele dag geen pap meer zeggen.

Daarom heb ik inmiddels in mijn eigen gezin gebroken met deze twee tradities. Sorry ma...


Kerstpasteitjes gevuld met kippenragout met madera


Hartige kerstkrans voor de borreltafel


Niet dat we tijdens de feestdagen geen pasteitjes meer eten. Die staan zeker een keer op tafel, maar dan meer als lunchgerecht of lichte avondmaaltijd tussen kerst en oud en nieuw!

Saucijzenbroodjes eten we niet meer in de kerstperiode, maar... ik bak nog wel vaak voor de borrel of op oudejaarsavond een kerstkrans. En die vul ik dan met gehakt. Het is dus een saucijzenkráns in plaats van een saucijzenbrood!


Limburgse gehaktvulling voor in de hartige kerstkrans


Om het Limburgse aspect erin te houden maak ik het gehakt op zijn Limburgs aan met gefruite sjalotjes en een paar lepels heerlijke grove Limburgse mosterd.

Die krans is elke keer weer een grandioos succes!

En blijft er nog een restje over (al gebeurt dat niet vaak), dan smaakt hij koud ook nog voortreffelijk!


Recept Hartige kerstkrans gevuld met Limburgs gehakt


Hartige kerstkrans gevuld met Limburgs gehakt


Ingrediënten voor het gehakt:
  • 3 ons varkensgehakt
  • 3 ons rundergehakt
  • 4 sjalotjes
  • margarine
  • 1 eetlepel versgehakte tijmblaadjes of 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel grove Limburgse mosterd
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 10 eetlepels paneermeel
Voor het gebak:
  • 8 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt in een kopje
  • een beetje bloem voor het uitrollen van het deeg
  • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
Voor de garnering:
  • enkele mooie takjes rozemarijn 
Bereiding:
  1. Snipper de sjalotjes zeer fijn. Fruit de uitjes zachtjes in een beetje margarine totdat ze glazig zijn. Laat ze afkoelen.
  2. Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor tot 210°C (conventionele oven) of 190°C (heteluchtoven).
  3. Vermeng alle ingrediënten vanaf het gehakt tot en met het paneermeel. Voeg ook de sjalotjes toe. Vorm een klein hamburgertje van het gehakt en bak dit even. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe aan de rest van het gehakt.
  4. Vorm van het gehakt een egale rol van zo’n 70 cm lang. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het deeg op een lichtbebloemd aanrecht uit tot een lap van 70x12 cm. Snijd de randen met een deegradertje mooi bij. Leg het gehakt op het deeg.
  5. Bestrijk één lange zijde en beide korte zijden van het deeg met een beetje losgeklopt ei. Rol het gehakt in het deeg en plak de randen stevig op elkaar behulp van het ei; leg de naad aan de onderkant.
  6. Vorm een mooie krans van de saucijzenrol.
  7. Vet een bakplaat in met margarine. Leg de krans erop. Bestrijk het gebak met het resterende ei.
  8. Bak de kerstkrans in ±30 minuten goudbruin en gaar. Dreigt de krans te bruin te worden? Draai dan de laatste minuten de oven lager.
  9. Serveer de krans op een met rozemarijn versierde schaal. De rozemarijntakjes lijken op dennentakjes, dus zo zit de kerstsfeer er meteen in!
Tips:
  1. Deze feestelijke kerstkrans is zowel warm als koud erg lekker. Heerlijk bij de kerstborrel, een brunch of op oudejaarsavond! Ik serveer hem soms zelfs als hartig gerecht bij een uitgebreide kerst-high tea!
  2. Natuurlijk kun je je kerstkrans ook vullen met anders gekruid gehakt. Wat dacht je van Spaans gehakt met sherry en pimentón, lamsgehakt met venkelzaad, Italiaans kalfsgehakt met zongedroogde tomaat en basilicum of Indonesisch gehakt?
  3. Staat je hoofd nog niet naar kerst? Binnenkort komt Sinterklaas eraan, dus bak dan mijn saucijzenbroodletter!

Ik wens je prettige feestdagen!




dinsdag 21 november 2017

Zo maak je de luchtigste frambozenmousse!

Deze frambozenmousse is zo licht en luchtig, dat hij tintelt op je tong: een ideaal dessert voor na een uitgebreid etentje, bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen!


Het is niet moeilijk om de mousse te maken; je moet gewoon even weten hoe. Volg de stap-voor-stap instructies hieronder en verwen je gezin of je gasten!


Recept De allerluchtigste frambozenmousse zelf maken


Voorgerecht of dessert


Misschien herken je jezelf hierin: voordat wij in een restaurant overgaan tot bestellen, bekijken we vaak ook eerst de dessertkaart (als we die dan al krijgen, tenminste; restaurants, doe dat alsjeblieft!). Een driegangenmaaltijd is niet zelden te veel van het goede. We maken dan graag meteen al de keuze: gaan we voor een voorgerecht of reserveren we liever nog een plekje voor een dessert... 

Wat voor ons de doorslag geeft? Meestal is dat de originaliteit van de gerechten.

Soms prijken er echter ook een aantal desserts op de menukaart, die zo licht zijn, dat we ze ook wel willen proeven nadat we al een voorgerecht gegeten hebben. Dat zijn dus de slimste restaurateurs! 😉


Voorgerecht/amuse en dessert/friandises


Thuis ondervind ik het dilemma - voorgerecht of dessert - ook wel eens als ik een menu samenstel voor een gezellig etentje met vrienden. Is een voorgerecht of een dessert wat zwaarder van karakter, dan serveer ik het liefst een tweegangenmaaltijd. 

Of - ook een aanrader - ik vervang het voorgerecht door alleen een lichte amuse of een koffiekopje soep. Een dessert laat zich makkelijk vervangen door zelfgebakken kleine zoete hapjes, friandises, bij de koffie.


Een koffiekopje met een romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's



Heerlijke friandises: financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen


Frambozenmousse: een vederlicht dessert


Maar in de meeste gevallen probeer ik een goede balans te vinden bij de keuze van de gerechten. Wil ik per se een zwaar dessert maken (omdat het dessert dat ik op het oog heb zo lekker is), dan serveer ik een lichte bouillon vooraf. 

Bij een zwaarder voorgerecht of hoofdgerecht ga ik op zoek naar een vederlicht dessert. Heel vaak kom ik dan uit bij deze verrukkelijk luchtige frambozenmousse.


Voor de lekkerste frambozenmousse heb je slechts 4 ingrediënten nodig!


De kracht van de mousse is dat er geen room in gaat, zoals dat bij veel mousses wel het geval is. Ik combineer fris fruit met opgeklopte eieren en wat suiker. Gelatine zorgt voor de stevigheid van de mousse. Meer dan deze vier ingrediënten heb je niet nodig voor dit toetje. En iedereen loopt er warm voor, zelfs na een uitgebreid etentje of kerstdiner! 

Ook makkelijk: je kunt, nee je moet, dit nagerecht al uren van tevoren maken. Het geeft zo'n relaxed gevoel dat je toetje al kant-en-klaar in de koelkast staat; daar heb je, als de gasten er zijn, geen omkijken meer naar!


Een schaaltje verse frambozen



Zo maak je de luchtigste frambozenmousse!

Ingrediënten voor een dessert voor 4 personen:
  • 300 gram frambozen (diepvriesframbozen zijn voor dit recept net zo goed als verse; veel goedkoper!)
  • 4 goed gewassen en gedroogde eieren (maat L), gesplitst in eiwitten en eierdooiers
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 3 blaadjes gelatine (in totaal 5 gram)
Bereiding:
  1. Laat de gelatineblaadjes weken in een schaaltje met koud water.
  2. Verwarm ondertussen de frambozen samen met twee eetlepels water totdat de vruchten zacht zijn. Druk ze door een zeef. Meet 75 ml frambozenpuree af; meer heb je niet nodig voor dit recept.
  3. Klop de dooiers luchtig samen met de suiker. Voeg beetje bij beetje de frambozenpuree toe aan het mengsel. Klop ondertussen door. 
  4. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze samen met 3 eetlepels water in een pan. Zet de pan op een laag vuur en los de gelatine al roerend op. Draai het vuur meteen uit als de gelatine is opgelost.
  5. Roer de gelatine door het frambozenmengsel. Plaats de kom in de koelkast totdat het geheel lobbig begint te worden.
  6. Klop de eiwitten stijf.
  7. Voeg een beetje van het stijfgeklopte eiwit toe aan de lichtlobbige frambozenmassa. Zo wordt hij wat losser. Spatel daarna voorzichtig de rest van het eiwit door de massa heen. Er mag niet te veel lucht ontsnappen. Stop met spatelen zo gauw de mousse homogeen is.
  8. Verdeel de frambozenmousse over vier decoratieve glazen. Laat de mousse minimaal een uur opstijven in de koelkast alvorens hem te serveren. 
Tips
  1. Veeg de kom waar je het eiwit in klopt vetvrij met een beetje citroensap. Dan wordt het eiwit mooi stijf.
  2. In dit recept wordt gewerkt met rauwe eieren. In een eerder blog vind je gedetailleerde instructies hoe je hiermee moet omgaan. 
  3. Je kunt de ingrediënten voor dit recept makkelijk vermenigvuldigen, mocht je meer gasten krijgen.
  4. Extraatje: garneer je dessert met een paar verse frambozen!
  5. Ik verdeel deze frambozenmousse ook wel eens over heel kleine glaasjes (±12 voor dit recept). Die serveer ik dan als klein gerechtje bij een grand dessert of op een dessertbuffet. Ook leuk: geef de kleine mousses als zoet gerechtje bij een high tea!

Ik wens je heel gezellige feestdagen!


woensdag 15 november 2017

Kalkoenschnitzels met dille-roomsaus: genieten in kerstsfeer!

Makkelijk en snel. Ook tijdens de kerstdagen ben je soms op zoek naar recepten die aan deze twee kwalificaties voldoen. En dan moet het ook nog eens uitzonderlijk lekker, speciaal én feestelijk zijn.


Bingo! Zo'n recept ben je nu tegen het lijf gelopen. Beter nog: het is zelfs een recept met kalkoen. Kerstachtiger kun je het bijna niet krijgen!


Met deze kalkoenschnitzels in dille-roomsaus maak je gegarandeerd indruk op je gasten!


Recept Kalkoenschnitzels met dille-roomsaus: genieten in kerstsfeer!


Vraag je poelier om de kalkoenfilet in dunne lapjes te snijden. Als je die braadt zijn ze in no time klaar. Vervolgens roer je de aanbaksels los met room en een fikse portie verse dille. Nog wat kruiden erbij en... je hebt een verrukkelijke saus!

Tips voor bijgerechten: verse zelfgemaakte friet en een frisse groentemelange van haricots verts, erwtjes en artisjokkenharten. Voor een kerstdiner om nooit te vergeten!


Zelfgemaakte verse friet



Feestelijke groentemelange met artisjokken, haricots verts en erwtjes



Feestelijke kalkoenschnitzels met dille-roomsaus


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor ±6 personen:
  • 1 kg dunne kalkoenschnitzels (kant-en-klaar voorgesneden door de poelier)
  • enkele eetlepels vloeibare margarine
  • enkele eetlepels kipkruiden (naar smaak; hier is al zout aan toegevoegd)
  • ±1 theelepel mild kerriepoeder (naar smaak)
  • een forse bos verse dille, fijngehakt
  • 1/2 liter slagroom, ongeklopt en ongezoet
Bereiding:
  1. Neem het vlees een halfuur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  2. Braad de kalkoenschnitzels in wat hete  margarine goudbruin en gaar. Dat neemt maar een paar minuten in beslag. Kruid de kalkoen halverwege met kipkruiden en de helft van het kerriepoeder. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. 
  3. Schenk de room in de pan bij de aanbaksels. Verwarm het geheel en laat de room een beetje inkoken.
  4. Maak de saus op smaak met veel verse dille, de rest van het kerriepoeder en nog wat kipkruiden. Proef goed of er voldoende kruiden in de saus zitten; hij mag niet te flauw zijn. 
  5. Serveer de kalkoenschnitzels met de saus. Garneer eventueel met een paar takjes dille.

Tip:

Wil je je kerstmenu compleet maken met ook een makkelijk voorgerecht en een snel dessert? Ik stel tomaatjes gevuld met garnalensalade voor en een dronken aardbeien-appelsalade. Allemaal even
lekker!

Tomaatjes gevuld met een lichtpikante garnalensalade


Dronken aardbeien-appelsalade


    dinsdag 14 november 2017

    Eendenborstsalade met een dressing met Maastrichtse kruisbessenjam

    Een beetje exclusief is hij wel, deze eendenborstsalade met een dressing met Maastrichtse kruisbessenjam. 

    Zeker niet alledaags. Al mag je hem mij eigenlijk wel elke dag voorzetten... 😋 

    Want hij is zo verschrikkelijk lekker! Laten we het erop houden: deze salade is een ideaal voorgerecht voor de kerstdagen! 


    Eendenborstsalade met een dressing met kruisbessenjam


    Adriaan de Smaakmaker uit Maastricht


    Ik schreef er al eens eerder over: ik vind het heerlijk om door mijn geboortestad Maastricht te struinen op zoek naar winkels met lekkere hapjes!

    Tijdens een van die plundertochten stuitte ik op het charmante kleine zaakje van Adriaan de Smaakmaker

    Adriaan, waar de winkel naar vernoemd is (en die dus echt bestaat!), startte zijn bedrijf in 1985. De smaken die hij maakte verpakte hij in potjes - denk aan mayonaises, mosterds en jammetjes - die hij aan de man bracht in zijn sfeervolle pandje aan de St. Pieterstraat.

    Inmiddels staat Adriaan niet meer in de zaak, maar is die overgenomen door twee andere smaakfanaten, James en Angeliek. Zij zetten de traditie van Adriaan voort. En ze bedenken zelfs regelmatig nieuwe smaken!


    Kruisbessen uit Limburg


    Omdat ik in Maastricht graag producten koop met Limburgse roots, kocht ik er (onder andere) een potje kruisbessenjam.

    Kruisbessen kom ik in mijn woonplaats Den Haag niet vaak tegen, maar in Limburg worden ze nog veel gegeten, vooral in gebak. Terecht: wat mij betreft bestaat er geen fruitigere vlaai dan kruisbessenvlaai! En daar hoort een krokante laag eiwitschuim op!

    Proeven? Breng dan een bezoekje aan Bakkerij Hermans in Maastricht. Daar bakken ze misschien wel de lekkerste vlaai van Limburg. Bestellen is aan te raden, want de vlaaien vliegen er als het ware de deur uit!


    Authentieke Maastrichtse kroonselejam, kruisbessenjam


    Maar goed, die kruisbessenjam dus. Die bleek heerlijk te smaken bij een croissantje of op een krokant stokbrood. Maar je begrijpt het: ik moest er natuurlijk ook weer wat culinairs mee uitdenken. 😉

    Moeilijk was dat niet. Ik dacht meteen aan een vinaigrette! Die is altijd opgebouwd uit niet alleen een zuur element, maar ook een zoete component. Honing is er erg lekker in, maar jam ook. Ik had al eens eerder gewerkt met frambozenjam en vijgenjam. En nu was dus de kruisbessenjam aan de beurt.


    Maastrichtse kroonselejam van Adriaan de Smaakmaker


    Vinaigrette met kruisbessenjam


    Ik voegde al de ingrediënten voor de vinaigrette, die ik in eerste instantie in mijn hoofd ontworpen had, bij elkaar in een mengbeker. Even schudden en toen proeven. Spannend...

    Mmmm! Nog een klein beetje finetunen en zo ontstond uiteindelijk de versie, waarvan je het recept hieronder aantreft. Verrukkelijk!


    Eendenborstsalade met een Maastrichtse kruisbessendressing


    De vinaigrette was zo lekker, dat hij een speciale, feestelijke salade verdiende. 

    Als basis koos ik voor gerookte eendenborst. Mijn poelier sneed er flinterdunne plakjes van; die waren heerlijk mals en hadden een subtiele rooksmaak. En ze straalden een beetje exclusiviteit uit, perfect om de dressing eer aan te doen.

    Verder moest er wat mij betreft nóg meer fruit terugkomen in de salade. Dat werden piepkleine blokjes gebakken appel; niet van zoete appels, maar van de friszure grannysmithappels. Krokante walnoten en een paar crispy blaadjes sla maakten het geheel af.

    Mijn man en ik aten de eendenborstsalade met zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes. En we waren dik tevreden, zo niet razend enthousiast! Het was een fantastische, verfijnde salade geworden met een bourgondisch Limburgse touch!


    Zet jij hem de komende feestdagen op de kaart? Laat me maar horen of hij gesmaakt heeft!



    Recept Eendenborstsalade met een dressing met Maastrichtse kruisbessenjam


    Eendenborstsalade met een dressing met kruisbessenjam


    Ingrediënten voor een voorgerecht voor 6 personen:


    Voor de eendenborstsalade:

    • 400 gram gerookte eendenborst in dunne plakjes
    • 2 grannysmithappels
    • 1 eetlepel roomboter
    • 1 eetlepel citroensap
    • 80 gram walnoten
    • ±100 gram gemengde sla

    Voor de dressing met kruisbessenjam:

    • 6 eetlepels Maastrichtse kroonselejam van Adriaan de Smaakmaker
    • 2 eetlepels balsamicoazijn
    • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
    • 2 eetlepels walnotenolie
    • 2 theelepels grove Limburgse mosterd
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Bereiding:

    1. Schil de appels en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes.
    2. Bak de appelblokjes goudbruin in een beetje hete roomboter. Laat ze hierbij niet helemaal gaar worden. Schep het citroensap door de gebruinde appel. Neem de appelblokjes uit de pan en laat ze afkoelen.
    3. Hak de walnoten grof.
    4. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een mengbeker of een lege jampot. Schud er een homogene vinaigrette van. Proef en voeg eventueel nog een beetje extra van een van de ingrediënten toe.
    5. Verdeel de plakjes gerookte eendenborst over 6 borden.
    6. Meng een paar eetlepels kruisbessendressing door de sla.
    7. Leg in het midden van elk bord een hoopje sla.
    8. Dresseer de vinaigrette over de eendenborstplakjes.
    9. Garneer de borden met de appelblokjes en de walnoten.
    10. Maal nog een beetje zwarte peper over de gerookte eendenborst.

    Tips:

    1. Serveer bij dit feestelijke voorgerecht eventueel sneetjes boerenbrood met een likje zoute boter óf mijn roomboter-dinerbroodjes dus.
    2. Krijg je heel veel gasten tijdens de kerstdagen? Serveer dan kleine porties van deze salade als amuse. Leuk!
    3. Een hapje bij de borrel is ook een optie: rol dan in elk plakje eendenborst een paar blaadjes aangemaakte sla, enkele appelblokjes en wat walnootstukjes. Prikkertje erdoor en klaar! Wel meteen serveren; anders wordt de sla slap.
    4. Woon je niet in Limburg? Je kunt de heerlijke kruisbessenjam via internet bestellen bij Adriaan de Smaakmaker uit Maastricht!
      Versgebakken roomboter-dinerbroodjes