dinsdag 12 december 2017

Gebrande amandelen net zoals op de kerstmarkt!

Vraag je mij wat het lekkerste hapje is dat je kunt kopen op een kerstmarkt, dan hoef ik niet lang te twijfelen: dat zijn versgebrande amandelen! 


Waarschijnlijk ken je die ook wel. Van die heerlijk geurende amandelen met een krokant, lichtbruin suikerlaagje. Wist je dat je die heel makkelijk zelf kunt maken? 

Het enige wat je nodig hebt is amandelen, suiker, vanille(suiker) en aromatische kaneel. Snel aan de slag dus! Haal de kerstmarkt gewoon in huis!


Gebrande amandelen net zoals op de kerstmarkt!


Avontuurlijk dwalen door de Valkenburgse grotten


De grotten in het Limburgse Valkenburg, in mijn jeugd kwam ik er elk jaar wel een paar keer. Geen wonder natuurlijk als je er letterlijk bovenop woont.

In de zomer trakteerden we vrienden en familie, die op bezoek kwamen uit andere delen van het land, steevast op een rondleiding. 

Er is niets spannender voor een klein kind dan dwalen door donkere, mysterieuze ondergrondse gangenstelsels. Alhoewel, dwalen... De gids met zijn zachtjes sissende gaslamp wist natuurlijk perfect de weg! En hij kon prachtige verhalen vertellen over blokbrekers, mosasaurussen, onderduikers, champignonkwekerijen, etc.


Mergelgrotten: koud in de zomer, warm in de winter


Je moest wel altijd een jas aan, want in de vochtige gangen werd het nooit meer dan een graad of 13 à 14. In de wintermaanden was die temperatuur net een voordeel. Het wordt in de Valkenburgse grotten namelijk ook nooit kouder dan die 13 graden. Dat bleek ideaal voor een kerstmarkt. 

In grote delen van de twee belangrijkste grotten, de Gemeentegrot en de Fluweelengrot werd elektriciteit aangelegd. Zo konden de grotten feeëriek worden verlicht. Nog steeds gebeurt dat elk jaar weer.


Bezoek de kerstmarkt in de grotten


Je kunt de prachtig versierde grotten vanaf half november al bezoeken en genieten van de feestelijke kerstsfeer en de vele kraampjes met kerstversieringen. En wat dacht je van een hapje en een drankje op een van de gezellige ondergrondse terrasjes?!


Een zak gebrande amandelen van de kerstmarkt


Het was in die grotten op de kerstmarkt dat ik voor het eerst kennismaakte met wat sindsdien een van mijn meest geliefde lekkernijen is: suikeramandelen. Of gebrande amandelen (gebrende amandele), zoals wij ze in Limburg noemen. Bij de ingang kochten we er vaak meteen al een grote zak van. Dat maakte het feest voor mij helemaal compleet!

Ook als ik op een van de beroemde kerstmarkten in Duitsland ben, in Aken, Düsseldorf, Bremen of Berlijn, kan ik geen weerstand bieden aan die heerlijk geurende, krokante, zoete amandelen. Vroeger kocht ik zelfs altijd een voorraadje, voor later thuis.

Tot ik een tijd geleden ontdekte dat het eigenlijk heel makkelijk is om de gebrande amandelen zelf te maken. Super! Dat doe ik dus regelmatig.


Versgebrande amandelen uit eigen keuken!


Zelfgebrande amandelen zijn de allerlekkerste!


Als ik ze maak ruikt het hele huis naar noten en versgemalen kaneel. Voor mij is dat de geur van kerst!


Versgemalen Ceylon-kaneel voor de lekkerste smaak en geur!


Al moet ik bekennen dat ik het soms ook niet kan laten amandelen te branden tijdens de rest van het jaar, soms zelfs midden in de zomer. Het zou zonde zijn om deze lekkernij alleen voor de winter te reserveren, toch? 😉

Versgebrand uit eigen keuken zijn de amandelen misschien nog wel lekkerder dan op de kerstmarkt. Meteen maken dus!


Al moet ik je waarschuwen: als je zo'n schaaltje met gebrande amandelen op tafel zet, dan moet je niet verwachten dat het daar lang staat. Je kunt het wel proberen, maar ervan afblijven is zo moeilijk...


Recept Versgebrande suikeramandelen


Hoe maak je zelf gebrande amandelen of suikeramandelen? 


Ingrediënten:
  • 200 gram amandelen met vliesjes
  • 225 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 dl water
  • 1 theelepel kaneel, liefst versgemalen Ceylonkaneel (zie mijn eerdere blog)
  • een snufje zout

Extra:

  • margarine
  • bakpapier

Bereiding:

  1. Vet een bakplaat in met een beetje margarine. Plak hier een stuk bakpapier op.
  2. Verwarm het water, de twee soorten suiker, de kaneel en het zout samen in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
  3. Voeg de amandelen toe zodra de suiker is opgelost.
  4. Roer het mengsel af en toe. Op een gegeven moment bereik je het punt dat al het water verdampt is. Schrik niet: de suiker gaat er dan wittig en korrelig uitzien. Dat hoort zo!
  5. Nu is het belangrijk dat je aan een stuk door blijft roeren. De suiker gaat dan weer opnieuw smelten en karamelliseert uiteindelijk een beetje. Tijdens het karamelliseren hecht hij zich helemaal aan de amandelen. Die krijgen daardoor allemaal een krokant jasje met een lichtbruine kleur. Donkerder mogen ze niet worden; dan wordt de suiker bitter.
  6. Draai dus het vuur meteen uit als het zo ver is.
  7. Schep de amandelen op de bakplaat. Ze kleven nu her en der nog wat aan elkaar. Gebruik twee vorken om ze tijdens het afkoelen uit elkaar te halen.
  8. Pas op: proef niet te vroeg, hoe verleidelijk dat ook is. De suiker blijft nog vrij lang erg heet!
  9. Leg de amandelen op een mooi schaaltje en serveer ze.

Tips:

  1. Je kunt de gebrande amandelen nog een paar dagen bewaren mits je ze goed verpakt. Langer hebben ze het bij ons nog nooit uitgehouden, dus daar heb ik geen ervaring mee. 😉
  2. Je kunt de pan schoonmaken door hem op het vuur te zetten gevuld met water. De restjes suiker lossen makkelijk op in het hete water. 
  3. Leuk: geef een zakje of doosje gebrande amandelen cadeau tijdens de kerstdagen!
  4. Ik organiseer in de kersttijd weleens een high tea. Zeker weten dat deze gebrande amandelen dan ook op het menu staan!

vrijdag 1 december 2017

Elegante zalmsandwiches voor je kerst-high tea

Ben je bezig met het plannen van je kerstdiner en vind je het moeilijk iets origineels te bedenken? Wat dacht je van een kerst-high tea in plaats van een diner?! Dat is lekker, gezellig én ook een feest voor kinderen!


Wat serveer je dan? Sandwiches, scones, gebak... 😋


De elegante zalmsandwiches waarvoor je hieronder het recept vindt horen er in elk geval bij!


Elegante zalmsandwiches voor je kerst-high tea


Wat serveer je tijdens een high tea?



Gang 1: begin je high tea met wat kleine hapjes


Ik begin mijn high tea graag met een klein hapje of amuse. 

Wil je een paar suggesties? Volg dan even de link 'Hapjes'. 

Met name de meer delicate hapjes zijn zeer geschikt voor een feestelijke high tea. 

Een hartige kerstkrans gevuld met gehakt is ideaal voor een echte kerst-high tea! Snijd hem aan tafel pas in kleine porties.


Een hartige kerstkrans voor je kerst-high tea


Gang 2: lichte hartige broodgerechtjes


Daarna zet ik altijd een grote schaal of etagère met verschillende soorten hartige broodgerechtjes op tafel. 

Dat kunnen kleine dinerbroodjes zijn, rustieke sandwiches of hele elegante, dunne witte boterhammetjes (of alles tegelijkertijd natuurlijk!). 

De zalmsandwiches die in dit blog centraal staan zijn een voorbeeld van de laatste categorie. Ze zijn licht, zacht van smaak en heerlijk fris. Meer recepten vind je als je op deze link klikt.


Deze luxe sandwiches met Italiaanse bresaola en truffelmayonaise zijn ideaal voor de kerst!


Gang 3: zoete scones met jam en room


Een high tea is geen high tea zonder zoete scones met jam en room. Zelf heb ik al vele tientallen malen deze klassieke scones (volg de link!) gebakken en ze blijven lekker! 

Bij het recept vind je talrijke baktips, zodat je er zeker van kunt zijn dat ze lukken!


Klassieke scones met jam en room


Hartige scones zijn ook erg lekker bij een tea. 

Ik experimenteer regelmatig met nieuwe varianten, die ik beetje bij beetje ook op mijn blog zal posten. In de gaten houden dus! 

Hartige scones serveer je meestal vóór de zoete, een beetje als een vervolg op de sandwiches. Als er hartige scones op het menu staan, serveer ik meestal wel wat minder sandwiches.


Scones met zongedroogde tomaten, belegd met mozzarella


Gang 4: een keur aan zoete gerechtjes


Na de scones ga ik helemaal los. Dan zet ik mijn tafel vol met de lekkerste zoete hapjes: cakes, muffins, bonbons, koekjes, kleine puntjes taart, meringues, verrines met lichte dessertjes, mini-pannenkoekjes

Kijk voor inspiratie maar even rond tussen mijn dessertrecepten of volg de link 'High tea'.


Deze mini-trifles van chocoladecake met rood fruit zijn superfeestelijk!


En dan nu aan de slag met de zalmsandwiches waar je voor gekomen bent. Ik hoop dat jij en je gasten zullen genieten van dit recept. Ik wens je alvast gezellige én lekkere feestdagen!


Recept Elegante zalmsandwiches


Hoe maak je zelf elegante zalmsandwiches voor je kerst-high tea?


Ingrediënten:

  • 10 dunne sneetjes wit casinobrood
  • 1 portie romige zalmsalade (zie mijn eerdere blog)
  • een paar blaadjes ijsbergsla

Bereiding:

  1. Maak eerst de zalmsalade. 
  2. Snijd de korstjes van het casinobrood.
  3. Was en droog de sla en snijd hem grof in stukjes.
  4. Besmeer de sneetjes brood met een laagje zalmsalade.
  5. Leg op de helft van de besmeerde sneetjes wat sla.
  6. Dek de sla af met de andere besmeerde sneetjes.
  7. Snijd de sandwiches in de vorm die je wilt, in driehoekjes, vierkantjes of langwerpige reepjes. Het snijvlak van de sandwiches blijft mooi ‘schoon’, als je regelmatig het broodmes afveegt met een stukje keukenpapier.
  8. Leg de sandwiches op een schaal en dek deze af met huishoudfolie. Zet de schaal minimaal een halfuur in de koelkast, zodat de sandwiches koud worden. Dan zijn ze het allerlekkerste!

Tips:

  1. Als je het brood laat snijden door de bakker, worden de sneetjes niet erg dun. Je kunt daarom het brood nog beter zelf snijden. Leg het brood voor het snijden een tijdje in de vriezer. Zo wordt het steviger. Verwijder eerst de korsten. Zorg ervoor dat het brood mooi vierkant wordt als je straks vierkante of driehoekige sandwiches wilt snijden. Snijd het brood daarna (met een snijmachine of een scherp mes) in sneetjes van 6 à 7 mm dik. Meer hierover lezen? Ga dan even naar een eerder blog over dunne sandwiches.
  2. Heb je wel eens gehoord van het Italiaanse pane per tramezzini? Dat dun gesneden brood is ideaal voor het maken van luxe sandwiches! 
  3. Aanvulling: tegenwoordig kun je behalve bij diverse groothandels ook bij de Jumbo het sandwichbrood kopen dat ik gebruikte voor de foto.
  4. Als je dat beter uit komt, kun je de zalmsalade een dag van tevoren al bereiden. Bewaar hem afgedekt in de koelkast. Stel de sandwiches pas de middag voor de high tea samen. 
  5. Ik serveer deze sandwiches ook weleens bij de lunch/brunch of als hapjes bij de borrel. Heerlijk!

donderdag 30 november 2017

Amuse van romige zalmsalade met geroosterde hazelnoot

Geen echt recept deze keer, maar alleen even kort een serveersuggestie voor de romige zalmsalade van de vorige week. 


Verdeel de zalmsalade over kleine glaasjes. Garneer de amuses met wat krokante blaadjes little gem en een geroosterde hazelnoot.


Ziet dat er niet aanlokkelijk uit?

Dit gerechtje doet het ook erg goed op een elegante kerstborrel of bij een high tea. Maken dus!


Recept Amuse van romige zalmsalade met geroosterde hazelnoot



woensdag 29 november 2017

Crispy slawraps gevuld met romige zalmsalade

Hier is mijn eerste variant op de zalige zalmhapjes van de vorige week: crispy slawraps gevuld met romige zalmsalade. 


Deze variatie op het thema zalmsalade is wat frisser en meer geschikt voor een maaltijd. Je kunt de wraps - bijvoorbeeld met drie tegelijk - serveren als voorgerecht. In hun eentje vormen ze een mooie amuse.

Je kunt ze ook met een heleboel tegelijk uitstallen op een grote schaal of houten plank en die op je koud buffet zetten. Zeker in combinatie met een oer-Limburgse koude schotel (kauw sjotel) smaken ze voortreffelijk! Misschien een idee voor oudejaarsavond?


Recept Crispy slawraps gevuld met romige zalmsalade


Crispy slawraps gevuld met romige zalmsalade


Ingrediënten:
  • 2 kropjes little gem (ook wel baby-romainesla genoemd)
  • 1 portie romige zalmsalade (zie mijn recept van de vorige week)
  • versgemalen zwarte peper
  • eventueel wat grof gehakte geroosterde hazelnoten (zie mijn recept van de vorige week)

Bereiding:

  1. Verwijder de grootste en de kleinste blaadjes van de little gems. Je hebt alleen de middelste maat nodig. 
  2. Was de sla goed. Zijn de blaadjes een beetje slap geworden? Laat ze dan een kwartiertje in het koude water staan. Dan worden ze weer perfect crispy!
  3. Droog de slablaadjes in de slacentrifuge.
  4. Vul de slablaadjes met zalmsalade.
  5. Leg de slawraps op borden of een serveerschaal. Maal er wat verse peper overheen. Garneer eventueel met de hazelnoten.

Krokante cupjes gevuld met romige zalmsalade


De slawraps smaken uitstekend bij een Limburgse koude schotel

maandag 27 november 2017

Tien topgerechtjes waar de Sint van smult (en jij ook!)

Hoor, wie klopt daar kinderen?


Verwacht je dat de Sint je dit jaar persoonlijk een bezoek komt brengen? Ontvang de goedheiligman dan in stijl, met een tafel vol met lekkere gerechtjes! 


Waait de wind toch iets te hard door de bomen naar de smaak van Sinterklaas? Er is niets op tegen je gezin en jezelf tijdens het heerlijkste avondje van het jaar eens uitgebreid te verwennen, ook zonder Sint!

In elk geval vind je op dit blog voldoende recepten om Sinterklaasavond culinair tot een succes te maken. Om je op weg te helpen, wil ik wel een paar suggesties doen. Maar maak zelf je keuze!

Ik wens je veel kook- bak- en snoepplezier! En natuurlijk hoop ik dat Piet een grote zak met cadeautjes bij je achterlaat!


Saucijzenbroodletter voor het heerlijke avondje


Eén van de lekkerste hartige traktaties voor pakjesavond: een bladerdeegletter gevuld met kruidig gehakt. Smullen voor groot en klein!


Quesadillas met Mexicaans gehakt en versgemaakte salsa


Nog honger na de saucijzenbroodletter? Deze quesadillas met Mexicaans gehakt stillen de ergste trek én ze zijn superlekker!


Spaanse gehaktballetjes met gerookt paprikapoeder en sherry


Wil je je vrienden verrassen met een lekkere tapa uit het land van de Sint? Denk dan eens aan deze verrukkelijke Spaanse gehaktballetjes!


Tapa-soep: romige tomaat-paprikasoep in een klein kopje


Een klein kopje soep, dat je in glaasjes of koffiekopjes serveert als een soort tapa, dat vindt iedereen lekker! De tomaat-paprikasoep kun je eerder op de dag al maken; je hoeft hem alleen nog maar op te warmen.


Tapenade met geroosterde pijnboompitjes


Deze tapenade met pijnboompitten kun je de hele avond op tafel laten staan. Geef er toastjes of soepstengels bij. Of misschien bak je wel de krokante kipschnitzeltjes uit het recept...


De allerlekkerste kruidnootjes


Wie zoet is krijgt lekkers. En dat lekkers mag zelf natuurlijk ook zoet zijn. Gezellig om een paar dagen eerder al te bakken met de kinderen: brosse roomboterkruidnootjes met je eigen specerijenmengsel. Deze verse kruidnootjes zijn zo veel lekkerder dan die uit de supermarkt!


Speculaasmuffins horen erbij op Sinterklaasavond!


Wil je eens sinterklaasgebak dat een beetje anders dan anders is? Bak dan deze speculaasmuffins! Ze zijn licht kruidig, superluchtig en heerlijk sappig. Het kaneelglazuur zorgt voor extra smaak en de amandeltjes en de greinsuiker geven het gebak een lekkere crunch! Kinderen zijn er gek op!


Hartverwarmende apple crumble met kaneel


Nog een gerechtje met hartverwarmende specerijen: verrukkelijke apple crumble met kaneel. Zo lekker!


Verrukkelijke tulband met roomboter en echte vanille


Is jouw gezin dol op cake, maar wil je op Sinterklaasavond iets luxer uitpakken dan normaal? Bak dan deze tulband met 100% roomboter en echte vanille van een vanillestokje!


Voor de echte chocoladeliefhebber: brownies met walnoten


In mijn gezin mag bij geen enkele feestelijke gelegenheid de chocolade ontbreken. Chocoladegebak staat hier dus ook in de sinterklaastijd op de kaart! Bijvoorbeeld deze verrukkelijke brownies met walnoten. Niet Hollands, niet Spaans, maar zo lekker. Voor brownies van een 'normale' maat, snijd je de koek in 16 vierkantjes, maar kleinere porties zijn ook leuk om te serveren. Je zou de mini-brownies zelfs op stokjes kunnen prikken om er een soort brownie-lolly's van de maken. Superfeestelijk!