Wafels bakken is bij ons thuis behalve een snoepfestijn vaak ook een sociale aangelegenheid.
We duiken gezellig met z'n allen de keuken in en verdelen de taken. De een bereidt het wafelbeslag terwijl de ander vast het fruit snijdt of lekker wat slagroom klopt, een sausje verwarmt, koffie en thee zet, etc.
Op het moment dat ik daadwerkelijk begin met het bakken van de wafels mogen de versier-ingrediënten allemaal tegelijk op tafel. De versgebakken wafels verdwijnen à la minute naar de borden en iedereen tuigt zelf zijn of haar eigen wafels op. Smullen!
Maar soms ook bak ik een flinke stapel wafels helemaal in mijn eentje. Wafels die niet meteen op mogen. Die zijn dan voorbestemd. Voor een toetje later in de week.
Of misschien moet ik spreken van een dessert. Want ze zijn meestal best
chic, mijn wafeldesserts!
Wat dacht je van mijn wafel-kerstkrans met vers fruit en slagroom? Superfeestelijk, toch?!
Misschien ook een idee voor jou voor de komende feestdagen? Veel plezier
met het recept!
Zo maak je zelf deze verrukkelijke kerstkrans van Brusselse wafels, vers fruit
en slagroom
Eerst de ingrediënten
Ik weet niet hoeveel gasten je gaat uitnodigen dit jaar met kerst. Dus laat ik
je de ingrediënten geven per persoon.
Voor ieder bak ik 1 Brusselse wafel. Daarbij serveer ik
±6 mooie aardbeien, een halve kiwi (in plakjes gesneden),
±1/20 liter slagroom (die ik ga opkloppen met wat poedersuiker), nog wat extra
poedersuiker en een handje muntblaadjes.
Om de juiste kerstsfeer te treffen heb ik bij dit dessert gekozen voor rood
en groen fruit. Je zou in plaats van aardbeien en kiwi ook ander fruit in dezelfde kleuren kunnen kopen. Denk aan frambozen, kersen, sterfruit en druiven.
De muntblaadjes kun je eventueel vervangen door citroenmelisse.
Begin met het bakken van de Brusselse wafels
Voor het bakken van
Brusselse wafels
ga ik je hier geen instructies geven. Daar heb ik een paar maanden geleden al een
heel blog over geschreven. Klik maar snel op het rode linkje!
Bestrooi je wafels na het bakken nog niet meteen met poedersuiker. Want je
wilt ze nog even bewaren, misschien wel een paar dagen. Of nog langer, want
invriezen is ook een optie. Handig!
Snijd je fruit vlak voordat je je wafel-kerstkrans gaat samenstellen
Aardbeien hoef je niet te snijden, zeker niet als je niet al te grote
exemplaren koopt.
Kiwi's moet je altijd even schillen en daarna in plakjes en stukjes snijden.
Voor het dessert van de foto sneed ik een paar halve cirkeltjes en een aantal
kwartrondjes.
Klop dan ook de slagroom
In dit
blog
vind je een aantal tips voor de lekkerste geklopte slagroom.
Omdat er vrijwel geen suiker zit in Brusselse wafels, mag de slagroom wat mij betreft vrij
zoet zijn. Maar proef altijd zelf wat jij het beste vindt.
Doe de geklopte slagroom over in een spuitzak met een glad spuitmondje van ±1
cm.
Verwarm je wafels even in een oven van 120°C
Voor wafels van 1 à 2 dagen oud is
5 minuten in de oven
voldoende. Daarna zijn ze weer heerlijk krokant.
Gebruik je ingevroren wafels? Haal ze pas vlak voor het verwarmen uit de
vriezer. Ze mogen - nee, móeten - vanuit de vriezer rechtstreeks de oven in! Verwarm de
bevroren wafels 5 à 10 minuten.
Snijd elke wafel in kleine vierkantjes, driehoekjes én rechthoekjes
Gebruik voor het snijden bij voorkeur een scherp kartelmes. Zorg voor
voldoende variatie in vormpjes. Dat maakt je dessert straks mooi speels!
Bestrooi al je wafelvormpjes met een beetje poedersuiker
Aan de boven- én aan de onderkant. Gebruik hiervoor een theezeefje; zo wordt
je poedersuikerdekentje prachtig egaal.
Leg op elk bord een aantal wafelvormpjes
Doe dit zo speels mogelijk: leg een paar vormpjes gewoon plat, zet andere
rechtop, leg ze schuin, met grote en kleine tussenruimtes, etc.
Zorg er bij de verdeling voor dat de vormpjes samen een krans vormen langs de
buitenrand van het bord. Laat in het midden een rondje vrij.
Gebruik 1 wafel per bord.
Vul de ruimtes tussen de wafelvormpjes op met fruit en toefjes slagroom
Ook dat doe je weer zo speels mogelijk: wissel kleine vruchten en toefjes af
met grotere.
Bestrooi je gerecht met een dun laagje poedersuiker
Het is belangrijk dat je door de poedersuiker heen alle ingrediënten nog
herkent.
Garneer je wafel-kerstkrans met kleine blaadjes munt
Laat ook hierbij het midden van het bord vrij; leg je blaadjes voor het
overgrote deel aan de buitenrand voor het mooiste resultaat.
Strooi op sommige - maar niet alle - blaadjes nog een heel klein beetje
poedersuiker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten