zondag 21 februari 2016

In de oven geroosterde aardappeltjes met kummel

Kummel of karwijzaad: deze karakteristiek smakende specerij wordt in Nederland niet vaak gebruikt. In Duitsland en veel Oost-Europese landen kom je hem des te vaker tegen. En terecht!


Een paar kummelzaadjes kunnen een gerecht in een handomdraai omtoveren van heel gewoontjes naar vreselijk lekker. In goulash is karwijzaad zelfs onmisbaar. Zelf laat ik graag een theelepeltje kummel meestoven met de zuurkool of ik maak er zelfgebakken bruine bolletjes mee op smaak.

De makkelijkste toepassing vind je in onderstaand recept voor krokant gebakken aardappeltjes. 

Het eenvoudige bijgerechtje vergt niet veel voorbereiding: je schilt een portie vastkokende aardappels, snijd ze in stukken, tost ze op een bakplaat om met zout, peper en olijfolie en roostert ze in een fiks warme heteluchtoven. Na 20 minuten strooi je er wat karwijzaadjes overheen en 10 minuten later kun je aan tafel!


Recept In de oven geroosterde aardappeltjes met kummel


In de oven geroosterde aardappeltjes met kummel

 

Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:

  • 1200 gram vastkokende aardappelen, geschild
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • enkele theelepels karwijzaad (naar smaak)

Bereiding:

  1. Verwarm de heteluchtoven voor tot 235°C.
  2. Snijd de aardappelen in hapklare stukken.
  3. Leg de aardappeltjes op een bakplaat en vermeng ze met wat zout en peper en een lekkere scheut olijfolie. Verdeel de aardappeltjes goed over de bakplaat, zodat ze gelijkmatig kunnen bruinen. Plaats de bakplaat in de oven, iets onder het midden.
  4. Strooi na ±20 minuten het karwijzaad over de aardappeltjes.
  5. Bak de aardappeltjes in ongeveer een halfuur gaar en goudbruin. Schep ze af en toe even om.

4 opmerkingen:

Janneke zei

Nog lekkerder met wat hele teentjes knoflook en een paar takjes rozemarijn(of fijngehakt)

Culinaire Bagage zei

Heerlijk, Janneke! Dat doe ik zelf ook regelmatig. Dan worden de teentjes knoflook zo lekker zacht vanbinnen. Je kunt ze zelfs op je aardappeltjes smeren... Met deze aardappeltjes kun je eigenlijk eindeloos variëren!

Else zei

Regelmatig eten wij zelf gemaakte gebakken aardappeltjes, veel lekkerder dan patat!
Omdat ik ze altijd na 7 minuten koken nog moet bakken lijkt mij dit ovenrecept een stuk makkelijker, maar...het is me nog nooit gelukt om ongekookte aardappels [in kleine stukjes] in de oven echt van binnen gaar te krijgen.

Ik ga het nu toch weer eens proberen.

Culinaire Bagage zei

Beste Else,

Veel plezier met het recept! Als je oven maar heet genoeg is, gaat het echt lukken! Wij eten minstens twee keer per maand aardappels uit de oven, geschild, ongeschild, krieltjes, met of zonder kruiden of specerijen, etc. Altijd weer even lekker én supermakkelijk. Eet smakelijk!